Nulla forintos számlák egy csokorban

Nulla forintos számlák egy csokorban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-04-18 Frissítve: 2021-08-06
 

Bármennyire is hihetetlen, majdnem 30 olyan számlát tartunk nyilván, aminek nulla forint a számlavezetési díja. Ezen számlák egy részénél ráadásul semmilyen feltételt nem kell vállalnunk ahhoz, hogy ingyenes legyen a számlavezetés díja. A többinél is mutatjuk, mit kell teljesíteni! 1

Ingyenes számlavetés

Sokan még mai napig úgy választanak bankszámlát, hogy összesen egy vagy jobb esetben is csak néhány költségre összpontosítanak. Ezek között az első a számlavezetési díj szokott lenni. Mi összeszedtük a mindenki által elérhető (például nem diákoknak szóló) számlákat, ahol elérhető 0 forintos számlavezetési díj.

Ezen számlák egy részénél mindenképpen ingyenes számlavezetési díjjal számolhatunk, ám van, ahol bizonyos feltételeket kell teljesíteni. Ilyen általában:

  • számlára érkező külső jóváírás (ritkább esetben jövedelem átutalás)
  • megtakarítási állomány (általában számlaegyenleg illetve néhol a befektetések állománya is beleszámít)
  • bankkártya (birtoklása illetve kártyás vásárlások)
  • tranzakciók végrehajtása (utalás, csoportos beszedés, stb.)
  • meglévő hitelszerződés (kivéve hitelkártya).

Hirdetés

Hirdetés

Fontosak a részletek

Ezen feltételek minden egyes számlánál szigorúan szabályozottak. Például a számlára érkező jóváírás esetén nem fogadják el a bankon belüli összegeket (saját számlák közötti átvezetés alapból kizárható). Némelyik pénzintézet ahhoz is ragaszkodik, hogy csoportos átutalással kapjuk a fizetésünket. Néhol az is előírt, hogy legfeljebb hány részletben érkezzen meg a megfelelő összeg. Ilyenkor hiába kapunk többet is a számlánkra, mint az előírt összeg, ha nem teljesítjük megfelelő (például 2-3) számú jóváírásból a vállalt feltételt.

De hasonlóan körültekintőnek kell lenni a vállalt tranzakciókat illetően is. Néhány bank csak az átutalás jellegű tranzakciókat számolja (rendszeres és eseti jellegű utaláson kívül a csoportos beszedési megbízást), de akad olyan is, amelyik a kártyás vásárláson felül akár a készpénzfelvételt is beleszámítja a feltétel teljesítésébe. De ugyanilyen fontos lehet, hogy ne csak a vállalt darabszámú és összegű tranzakció meglétére figyeljünk, hanem az esetlegesen létező minimum tételekre is. Ilyenek lehetnek a kártyás vásárlásoknál az ezer forintnál alacsonyabb összegű tételek, amiket nem számítanak bele a feltétel teljesítésébe.

És akkor a részletes lista a számláknál elvárt feltételekről!

Amennyiben vállalunk valamilyen feltételt, akkor annak érdemes megfelelni, mert havi pár száz forintos díjtól akár több ezer forintos havi díjat is jelenthet a vállalt feltétel nem teljesítése. Sőt, egyes számláknál a feltétel nem az ingyenességhez kötődik, hanem a számlavezetéshez. Azaz a feltételek nem teljesítése esetén másik számlacsomagba sorolnak át.

A számlavezetési díj nem minden

Ami az egyik legfontosabb a bankszámla választásban, az bizony nem a számlavezetési díj, hanem az összköltség. Ehhez tudnunk kell a számlahasználati szokásainkat, és annak megfelelő számlacsomagot érdemes választanunk. Nem feltétlenül a legolcsóbb számlavezetési díjú számla lesz a legolcsóbb havi díjú. Ahhoz, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot, használd kalkulátorunkat!

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék
Hirdetés