Nyaralót vennél hitelből? Mutatjuk a lehetőségeket és a buktatókat!

Nyaralót vennél hitelből? Mutatjuk a lehetőségeket és a buktatókat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-30 Frissítve: 2024-06-03
 

Jön a jó idő, ilyenkor minden évben felpezsdül a nyaralók, hétvégi házak, üdülők és zártkertek piaca. Nem mindenki tudja azonban zsebből kifizetni a szükséges vételárat, ilyenkor pedig szükség lehet banki finanszírozásra is. A Bankmonitor szakértői megnézték a szóba jöhető lehetőségeket, és elemezték azt is, hogy mikor melyik lehet ezek közül pénzügyileg a leginkább kifizetődő.

Nyaralót, hétvégi házat vagy apartmant vásárolnál részben lakáshitelből, akkor készülj fel arra, hogy nem minden esetben, illetve nem minden pénzintézetnél fog működni a dolog.

Először is nagyon fontos, hogy pontosan milyen típusú ingatlanról is van szó, ez nagyban meghatározza majd a lehetőségeidet. Ha nyaraló, hétvégi ház, üdülő vagy éppen apartman besorolású az adott ingatlan, akkor a bankok kb. fele hitelezi majd meg a vásárlát, ha pedig tanyáról van szó, akkor a Bankmonitor szakértői szerint egy bank jöhet csak szóba jelenleg. Természetesen vásárolhatsz nyaralónak családi házat is, ami annyiban mindenképpen szerencsés, hogy ezt minden bank hitelezni fogja lakáscélú jelzáloghitellel.

Hirdetés

Hirdetés

Számít az is, hogy miből épült a nyaraló

A nyaralók esetében az építőanyag mindig izgalmas kérdés, hiszen a régebbi parasztházaknál gyakori a vályog és a vegyes falazat, de fa- és gerendaházakkal, könnyűszerkezetes épületekkel és téglából készültekkel egyaránt találkozhatunk. Az utóbbit minden bank meghitelezi, a többél azonban akadnak kivételek, ezért ha ilyet vennél, érdemes előre tájékozódni a lehetőségeidről.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A vályognál azzal is számolnod kell, hogy egyes bankok bár hitelezik, alacsonyabb értékkel kalkulálnak, sőt valamikor csak telekáron számolnak vele. Ez azért lehet gond, mert az ingatlan becsült forgalmi értékének legfeljebb 80%-áig hitelezhetnek a bankok, így a felvehető kölcsön összege nagyon alacsony lehet. A vályog kapcsán fontos még, hogy a bank értékbecslője különös gonddal ellenőrzi majd a megfelelő vízelvezetést és a falak szárazságát, hiszen közismert, hogy a vizesedést rendkívül rosszul viseli. Van bank, amelyik a vályog esetében még maximális korhatárt is megszab, így egy vályog épület legfeljebb 50, míg egy vegyes falazatú ház legfeljebb 60 éves korig hitelezhető náluk.

A könnyűszerkezetes épületekkel kapcsolatban is vannak izgalmak, ugyanis egyes bankok legfeljebb 10 éves korig hitelezik meg ezeket, míg ÉME/ETA/NMÉ engedélyt és tervezői nyilatkozatot szinte mindenütt elvárnak.

A most divatos modul- és konténerházak esetében is célszerű előre felmérni a lehetőségeket, mert ezeket alig hitelezi meg a pénzintézet. Ha üres telket veszünk, és arra építenénk fel ilyen ingatlant, akkor rákérdezhetünk, hogy a forgalmazónak van-e megállapodása esetleg valamelyik pénzintézettel, ám ez azt jelenti, hogy nem nagyon lesz lehetőségünk több ajánlat közül választani.

Mennyi hitelt kaphatsz? 

Ahogy már írtuk, a legkönnyebb helyzetben akkor vagy, ha a nyaralónak vásárolt ingatlan lakóházként van bejegyezve a tulajdoni lapon, mert akkor minden bank ad rá lakáscélú jelzáloghitelt. (Természetesen csak akkor, ha te magad hitelképes vagy.) Más kérdés, hogy a bank mekkora összeget ad, ez ugyanis függ az ingatlan típusától és elhelyezkedésétől egyaránt. Itt azt kell tudni, hogy bár a bankok a becsült forgalmi érték akár 80%-át is meghitelezhetik, a nyaralók és a kisebb települések esetében ez lényegese alacsonyabb, 50-60% is lehet. A kisebb településeknél azért óvatosabbak a bankok, mert itt kevesebb a tranzakció, így a valós piaci árat is nehéz belőni. Ez utóbbi egyébként a kistelepüléseken lévő téglából épült családi házakra is igaz.

Amennyiben a megvásárolni kívánt ingatlan becsült forgalmi értéke alapján nem ad elegendő hitelt a bank, akkor lehetőség van pótfedezetként másik ingatlant is felajánlani. Ebben az esetben a fedezetként bevont ingatlanok becsült forgalmi értékének 50-80%-a lehet a hitelösszeg.

Alternatív megoldások

Amennyiben nem tudsz lakáshitelt felvenni a nyaralód megvásárlására, akkor még lehet néhány mentő lehetőség:

  • Szabad célú jelzáloghitel
  • Személyi kölcsön
  • Babaváró hitel

A szabad célú jelzáloghitel esetében a jövedelmed és a felajánlott ingatlanfedezet értéke a mérvadó, ha hitelez a bank, akkor az általa adott pénz viszont már bármire fordítható. Itt természetesen szükséged lesz a nyaralón kívül egy másik olyan ingatlanra, amit a bank fedezetként elfogad.

A személyi kölcsön igényléséhez nincs szükség ingatlanfedezetre, emiatt a hitelbírálat gyors, az egyszeri költsége is minimális, cserébe itt valamivel magasabb a kamat, mint a jelzáloghiteleknél. Itt korlát az is, hogy a legtöbb bank legfeljebb 10 millió forintot ad, ám két bank (UniCredit, Erste) 12 millió forintig, egy pedig akár 15 millió forintig (CIB) is elmegy. A lehetőségeidet a Bankmonitor hitelkalkulátorával tudod megnézni.

A Babaváró hitel kicsit kakukktojás, ám mivel szabad célú, akár nyaralóvásárlásra is felhasználható. Ráadásul ez az első 5 évben kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt legalább egy gyerek születik, akkor egészen a futamidő végéig az is mard. Továbbá a második és a harmadik baba érkezésekor elengedik a fennálló tartozás egy részét, illetve egészét. Persze a Babaváró hitel igényléséhez számos feltétet teljesíteni kell, amelyekről itt olvashatsz részletesen. 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés