Nyugdíj-megtakarítás: hogyan gyűjts össze 36 millió forintot?

Nyugdíj-megtakarítás: hogyan gyűjts össze 36 millió forintot?
Hirdetés
Hirdetés

2024-05-07
 

Magyarországon 2024 januárjában az átlagnyugdíj 230 ezer forint volt, míg a diplomás átlagnyugdíj 210 és 320 ezer forint közötti sávban mozgott. Ezzel szemben a bruttó átlagkereset 605 ezer, a nettó 416 ezer forint. Ha összehasonlítjuk a nettó átlagkeresetet és az átlagnyugdíjat, akkor láthatjuk, hogy a nyugdíj alig fele a jövedelemnek. Vagyis komoly életszínvonal csökkenésre számíthat az, aki nyugdíjba megy, és kizárólag az állami járandóságból szeretne megélni. Egyéni nyugdíjkiegészítésre persze van lehetőség, ami pótolhatja a kieső jövedelmet, de nem mindegy, hogy mikor kezdünk hozzá egy ilyen megtakarításnak. Ha már közel a nyugdíj, akkor erősen bele kell nyúlni a pénztárcába ahhoz, hogy a havonta félretett összegekből érdemi tőke képződjön a nyugdíjkorhatár elérésének idejére. Számoljunk egy kicsit, hogy miről is beszélünk!

A fenti átlagszámokból kiindulva tegyük fel, hogy 200 ezer forint a kieső jövedelmed nyugdíjba-menetelkor. Mivel a statisztikák szerint nagyjából 20 évet fogsz nyugdíjasként eltölteni mielőtt meghalsz. 20 évig lenne szükséged 200 ezer forint nyugdíjkiegészítésre havonta, ami összesen 48 millió forint. Szerencsére azonban nem kell ennyi pénznek összegyűlnie, mert ha a tőkét bankban tartod vagy befekteted, és kapsz rá évente mondjuk 3 százalék hozamot, akkor elegendő 36 millió forint tőke is. Ami szintén nem kevés, de mégis 12 millió forinttal kevesebb.

Hirdetés

Hirdetés

Az idő pénz!

Nos, hogyan tudsz összegyűjteni 36 millió forintot 65 éves korodra? Apránként a legjobb, viszont ahhoz idő kell. Minél hosszabb idő alatt gyűjtögetsz, annál kisebb összegeket kell félretenned. Nagyon fontos a rendszeresség és az, hogy a nyugdíjtőkédhez semmiképpen ne nyúlj hozzá még akkor sem, ha nagy szükséged lenne rá. Sok kísértés adódik, mivel aktív korod alatt rengeteg olyan kiadás merülhet fel, amit a legkönnyebben a nyugdíjtőkédből finanszírozhatnál. De ne tedd! Vannak olyan nyugdíjkiegészítési lehetőségek a piacon, amelyek ezt kifejezetten megnehezítik. Ami nagyon jó, mivel sokszor eshetsz kísértésbe.

Vissza a számokhoz!

Tehát a 36 millió forintnak kellene összegyűlnie. Erre van néhány megoldás az ágyneműsszekrényen kívül is. A bankbetét se rossz, de fontos, hogy valami rákényszerítsen a rendszerességre. Sajnos a tapasztalat az, ha nincs kényszerítő erő, akkor nincs rendszeresség sem. Erre a legjobb megoldás egy nyugdíjkiegészítő biztosítás, amelyet, ha nem fizetsz, akkor megszűnik és a befizetett pénzedből kevesebbet fogsz visszakapni. Erre most mondhatod, hogy ez nem jó, de itt az számít, hogy azt a célt, amit nyugdíjas korodra elterveztél, meg tudd valósítani. Ne kelljen idősebb korodban egy vajaskenyér mellett azon sajnálkoznod, hogy vajon miért is nem kezdtél el időben félretenni.

Miért jó, ha korán kezded a nyugdíj-megtakarítást?

Ha 55 éves korodban indítasz el egy egyéni nyugdíjkiegészítő biztosítást, akkor 10 éved van arra, hogy összegyűjtsd a pénzt. Ha 5 százalékos nettó hozammal számolunk, akkor havonta 230 ezer forintot kell félretenned. Ez nagyon sok. Ugye átlagfizetéssel számoltunk, akkor ez a nettó jövedelmed fele lenne. Ezt nem lehet vállalni. Ha 10 évvel korábban, vagyis 45 éves korodban kötöd meg a szerződést, akkor 20 évig kell gyűjtened, és – szintén 5 százalékos hozam mellett – havi 90 ezer forintot kell befizetned. Amenyiben 35 éves korodban kezded el, akkor havi 45 ezer forint az, amiből a végén 36 millió forint lesz. Ha pedig már a pályád elején gondolsz arra, hogy mi lesz veled nyugdíjas éveidben, és 25 évesen elkezdesz félretenni, akkor havi 25 ezer forint is elegendő a 36 millió forintos tőkéhez.

36 millió forint egyéni nyugdíjtőke összegyűjtéséhez szükséges havi díj

 

Hogyan lehet még jobban leszorítani a havi megtakarítás összegét?

A nyugdíjmegtakarítások után járó adókedvezmény az egyéni nyugdíjkiegészítő biztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztár és a NYESZ számla esetében egyaránt 20% adójóváírást jelent az éves befizetéseid után. Ha az adókedvezményt is hozzászámoljuk a tőke gyarapodásához, akkor már csak 22 ezer forint kell havonta ahhoz, hogy 40 év alatt összegyűljön a 36 millió forint.

Az értékkövetés összességében nem fogja csökkenteni a havi díjadat, de az indulást kellemesebbé teheti. Az értékkövetés vagy más néven indexálás azt jelenti, hogy a havi díjadat a biztosító az adott év inflációs rátájával kiigazítja. Így a 36 millió forint összegyűjtését egy kisebb kezdeti díjjal is elindíthatod, de vállalnod kell, hogy az évek alatt ez növekedni fog. Valószínűleg hasonló mértékben növekszik majd a jövedelmed is, így olyan nagy plusz terhet ez nem fog jelenteni. Ha az értékkövetést vállalod és évente 5 százalékkal emeli a biztosító a díjadat, akkor elegendő 11 ezer forint havi díjjal elindítani a nyugdíjmegtakarítást.

Kalkulátorunk segítségével te magad is kiszámolhatod, hogy a számodra vállalható havi megtakarítás milyen nyugdíjtőkét eredményez. Kalkulálj és regisztrálj az oldalunkon!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Összefoglalás

Az állami nyugdíjrendszerrel kapcsolatos bizonytalanságok miatt nyugdíjas éveid anyagi biztonságát nem alapozhatod kizárólag az állami nyugdíjadra. Okosan teszed, ha minél korábban elindítasz egy nyugdíjcélú megtakarítást, ami segít az aktív korodban elért életszínvonalad megőrzésében. A nyugdíjmegtakarítási formák közül a legnépszerűbb a nyugdíjkiegészítő biztosítás, amellyel rendszeres kisebb, havi összegekkel össze tudod gyűjteni a szükséges tőkét.

Kalkulálj és regisztrálj az oldalunkon, hogy tanácsadóink segítségével megtaláld a számodra legjobb nyugdíjmegtakarítási formát a piacon található konstrukciók széles választékában!

Hirdetés
Hirdetés