Nyugdíj: valóban létezik a Szent Grál, ami minden gondunkat megoldja?

Nyugdíj: valóban létezik a Szent Grál, ami minden gondunkat megoldja?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-22 Frissítve: 2021-07-01
 

Elengedhetetlen, hogy lehetőségeinkhez mérten a nyugdíjra is célzottan takarékoskodjunk, az viszont továbbra is nagy kérdés, hogy mennyi pénz lenne elegendő ehhez. Egyelőre nincs egységes álláspont, elég széles határok között mozognak a becslések. A gyűjtésünk szerint több tízmillió forintról beszélhetünk, viszont egyéne válogatja, hogy mekkora lehet a pontos összeg. Mindehhez nagy segítséget nyújt, ha használjuk a nyugdíj kalkulátort.

Azt nagy bizonyossággal kijelenthetjük, hogy az állami nyugdíj évtizedek múlva nem nyújt majd akkora védelmet, mint most, vagyis szükség lesz nyugdíjcélú-megtakarításra is. Az viszont már egy fogósabb kérdés, hogy pontosan mekkora összeget kellene összegyűjtenünk. Nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen ha túl keveset teszünk félre, akkor túl hamar kifuthatunk a pénzünkből, míg ha túl sokat, akkor felesleges áldozatot hoztunk az aktív éveink alatt.

Több megoldás is van arra, hogy kiszámoljuk, mennyi lehet elegendő számunkra, ezt vesszük most sorra. Ettől független nagy a felelősség rajtunk, mert pontosan fel kell mérnünk, hogy várhatóan a nyugdíjban mennyi pénzre is lesz szükségünk. Egy találó példával, aki nem tudja legalább nagyjából ezt az összeget megmondani, az olyan, mintha lakást akarnánk vásárolni, de nem tudnánk, mi is pontosan a jelzáloghitel.

Hirdetés

Hirdetés

Nézzük a lehetőségeket

A világ legnagyobb vagyonkezelője, a BlackRock megalkotott egy indexet (CoRI index), ami azt próbálja megmutatni, hogy mekkora költségbe is kerül nekünk egy forint nyugdíjaskori jövedelem, ha 2025-ben mennénk nyugdíjba. Az nyilvánvaló, hogy mivel alapvetően befektetések vannak a megtakarításaink mögött, ezért ha az elérhető hozamok nőnek, akkor nekünk is olcsóbb lesz ugyanannak a jövedelemnek a megszerzése és vica versa.

Az utóbbi években széles határok között mozgott az index értéke, jelenleg 16 forint körül található. Mindez úgy mutatható be, hogy ha 8 év múlva mennénk nyugdíjba, és évi 1 millió forintot szeretnénk nyugdíj-kiegészítésként megkapni, akkor 16,1 millióval kellene rendelkeznünk. Egyszerűen a kinti viszonyok alapján ennyibe kerülne megvenni egy évi egy millió forintot fizető járadékot.

Korábban sokáig tartotta magát az a nézet, miszerint a nyugdíjban egy év alatt a megtakarításunk 4%-át élhetjük csak fel. Az amerikai példák alapján egy vegyes portfólióval minden további nélkül kitartott volna a megtakarításunk 30 évig. Még úgyis, hogy minden évben az inflációval emeltük volna a kivett összeget.

Ha ragaszkodnánk ehhez a szabályhoz, akkor az 1 millió forintot csak úgy engedhetjük meg magunknak, ha 25 millió lenne a számlánkon a nyugdíjazáskor. Érdekesség, hogy sokan azért is támadják ezt a megközelítést, mert azt az 1990-es években állították fel, amikor az elérhető hozamok is jóval magasabbak voltak, mint manapság. Ez azért lenne rossz hír, mert ezt is figyelembe véve még a 25 milliónál is nagyobb összeg lenne csak elégséges.

A másik véglet a szintén amerikai alapkezelő, a Fidelity Investments nevéhez kötődik. Jelenleg ők azt tanácsolják, hogy a 67 éves korban várható éves jövedelmünk tízszeresével rendelkezzünk. Ilyen formában elég lenne ebben a korban az éves 1 millióhoz 10 millió forintos nyugdíjcélú megtakarítás.

Jól láthatóan még a legnagyobbak között sincs egyetértés, hogy pontosan mit kellene követni. A lényeg, hogy mindenkinek mások az igényei a nyugdíjban, vagyis egyedi megoldásokra van szükség. Nem mondhatjuk azt, hogy legyen 20 milliónk egy önkéntes nyugdíjpénztári számlán a nyugdíjazásodkor és akkor minden rendben lesz. Azt viszont igen, hogy tudatosan készüljünk a nyugdíjas évekre.

Tudatosítani kell, hogy szükség van saját megtakarításra is, persze ezt hozzáigazítva a lehetőségeinkhez. Ne ragaszkodjunk görcsösen egy számhoz, próbáljuk átgondolni, hogy mekkora nyugdíj lenne elegendő számunkra, és ezt hogyan érhetjük el.

A nyugdíjkalkulátorunk ebben nyújt segítő kezet!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés