Nyugdíjkiegészítő biztosítás: ilyen mély a szakadék?

Nyugdíjkiegészítő biztosítás: ilyen mély a szakadék?
Hirdetés
Hirdetés

2023-12-12
 

Az állami nyugdíj képtelen lépést tartani  az átlagbérrel, ezért az idős korban várható életszínvonal-csökkenést célszerű valahogy mérsékelni. Mutatjuk, hogyan lehet elkerülni a pénzügyi mélyrepülést!

Mennyi a nyugdíjunk?

A magyarországi bérek 2023-ban tovább nőttek, legalábbis az átlagkereset 15 százalékkal múlta felül a tavalyit. Ez nagyon jó hír, de vajon az állami nyugdíjak hogyan tudják követni ezt a tempót? Az alábbi ábrán az elmúlt 10 év nettó havi átlagkereseteit hasonlítottuk össze az átlagnyugdíjakkal. Az eredmény lehangoló.

Nettó átlagkeresetek és átlagnyugdíjak MagyarországonAz ábrán látható, hogy a keresetek növekedésével az állami nyugdíj nem bír lépést tartani, és az olló folyamatosan nyílt az elmúlt 10 évben. Míg 2013-ban a különbség 25 százalék volt, 2023-ban már 42 százalékkal volt lemaradva az átlagnyugdíj.

Jelenleg a nettó átlagkereset 371 ezer forint, kedvezményekkel számolva 384 ezer forint. Az átlagnyugdíj eközben 215 ezer forint, vagyis a kedvezmények nélküli átlagkereset 58 százaléka. Ha a kedvezményekkel számoljuk az átlagkeresetet, akkor még rosszabb a helyzet, mindössze 56 százalék a nyugdíj aránya.

Fontos
Amikor betöltöd a 65. életévedet és nyugdíjba mész, egyik hónapról a másikra elveszíted a jövedelmed nagyjából felét. Persze lehet olyanokat mondani, hogy nyugdíjas korban már nincsenek olyan nagy kiadások, illetve a gyerekek már kirepültek, de akárhogy is nézzük, a legtöbben jelentős bevételcsökkenést fognak elszenvedni.

Egyelőre nem tűnik úgy, hogy lenne bármilyen rövid vagy hosszútávú intézkedés az állam részéről, amely a keresetek és az állami nyugdíjak közötti rést érdemben csökkenteni tudná.

Hirdetés

Hirdetés

Mit lehet tenni?

Mivel a jövedelmed növekedésével nem tart lépést az állami nyugdíjad, a különbséget mindenkinek magának kell kipótolnia. Hogy ez minél kisebb anyagi megterhelést jelentsen, a legjobb megoldás egy hosszútávú nyugdíjmegtakarítás elindítása, amellyel apránként összegyűjtheted a hiányzó összeget.

Mekkora összegre lesz szükséged?

Azzal számolj, hogy nagyjából 20 évet fogsz eltölteni nyugdíjasként, ha a jelenlegi várható élettartamot vesszük alapul. Amennyiben a jelenlegi nettó átlagjövedelemmel és átlagnyugdíjjal kalkulálunk, akkor 156 ezer forint havi nyugdíjkiegészítésre lesz szükséged. (Az egyszerűség kedvéért úgy számoltunk, hogy a különbség a jövőben is ennyi marad majd.) Ez 37,5 millió forint tőkét jelentene. Ha kizárólag nyugdíjkiegészítést szeretnél, akkor a teljes tőkéből havonta csak a 156 ezer forintnak megfelelő járadékot vennél ki, így a bent maradó tőke kamatozik, vagyis növekszik, tegyük fel évi 5 százalékkal. Így nincs szükséged „csak” 22,5 millió forintra ahhoz, hogy havonta 156 ezer forint a rendelkezésedre álljon 20 éven keresztül. De hogyan tudsz előteremteni ekkora összeget?

Egyéni nyugdíjkiegészítő biztosítás

Ha egy egyéni nyugdíjkiegészítő biztosítást vásárolsz, azzal össze tudod gyűjteni a számodra szükséges összeget, ráadásul adókedvezményt is kapsz a befizetett díjaid után, ami jóváírásra kerül a biztosításodon.

Ha 30 éves vagy, akkor van 35 éved arra, hogy ezt a tőkét összegyűjtsd. Amennyiben nyugdíjkiegészítő biztosítást indítasz, és azt feltételezzük, hogy minden évben 5 százalék nettó kamatot érsz el a befektetett összegen – ami azért nem irreális -, akkor havi 20 ezer forint lenne a biztosítás díja. Mivel adókedvezményt is kaphatsz minden évben, ez csökkenti a díjadat, így havi 17 600 forint is elegendő lehet a 22,5 millió forint összegyűjtéséhez.

A biztosítási szerződésen belül van egy értékkövetési lehetőség, amivel növelheted a biztosítás díját minden évben, vagyis a növekvő jövedelmedhez tudod igazítani a díjat. Így alacsonyabb befizetéssel indulhatsz, majd a megtakarítás időtartama során tudod emelni a díjat. Ha élsz ezzel a lehetőséggel, és minden évben 5 százalékkal növeled a biztosítás díját, akkor elegendő, ha a biztosításod díja induláskor 9 400 forint lesz.

A fenti példaszámításban a jelenlegi magyar átlagkeresettel számoltunk, vagyis havi 371 ezer forinttal. A biztosítás havi díja 9 400 forint lenne, vagyis a havi jövedelmed 2,5%-a. Valószínűleg te is úgy gondolod, hogy érdemes kivenni a családi kasszából ennyi pénzt, és befektetni egy nyugdíjkiegészítő biztosításba, hogy idős korodban ne legyenek anyagi problémáid.

Miben segíthet a Bankmonitor?

A Bankmonitor kalkulátorának segítségével te is kiszámolhatod, hogy életkorodnak megfelelően milyen nyugdíjkiegészítés segítene a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megteremtésében. Kalkulálj és regisztrálj az oldalunkon! Tanácsadónk képzett szakemberek, akik bemutatják számodra a vezető magyar biztosítók nyugdíjtermékeit, majd az élethelyzeted ismeretében segítenek kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot, és végigveztnek a szerződéskötés folyamatán.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés