Olcsó, de mégis drága a magyar lakáshitel

Olcsó, de mégis drága a magyar lakáshitel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-02-07 Frissítve: 2021-12-29
 

Hiába látjuk a számokon, hogy nagyon alacsonyak a magyar lakáshitel kamatok, európai összehasonlításban mégis Magyarországon adják a bankok legdrágábban a hiteleket. Közben a hitellel terhelt ingatlanok aránya pedig nálunk az egyik legalacsonyabb.

A lakáshitelek kamatai 2012 óta lejtmenetben vannak, ami nagy segítség volt azoknak a lakásvásárlóknak, akik részben hitelből finanszírozták a vételt. Ennek azonban vége szakadhat. Bár az MNB friss, 2018 decemberi adatai szerint novemberhez képest minimálisan (-0,02%) csökkentek a kamatok, éves összevetésben már 0,89%-os az átlagos emelkedés. A lakáshitelek decemberi 4,32%-os átlagos kamatszintje ennek ellenére még mindig nagyon kedvező, ahogy az ábra is mutatja, az elmúlt másfél évtizedben általában sokkal drágábban lehetett lakáshitelhez jutni.

Számszerűsítve mit is jelent ez?

Amennyiben 10, 20 vagy 25 millió Ft lakáshitelt vennél fel 20 éves futamidővel, akkor 400 ezer Ft igazolt jövedelem mellett ilyen havi törlesztőrészletre számíthatsz, ha a különböző kamatperiódusok legkedvezőbb ajánlatait vesszük alapul:

10 millió Ft hitel: 53 905 Ft – 69 092 Ft/hó
20 millió Ft hitel: 104 473 Ft – 143 675 Ft/hó
25 millió Ft hitel: 141 130 Ft – 172 730 Ft/hó

Bár a fenti ábrán a 2019 januári számokat még nem láthatjuk, azért az érzékelhető, hogy a kamatok emelkedése már elindult, az MNB kommunikációja alapján pedig a trend folytatódhat. Ez leginkább a változó kamatozású hiteleseket érintheti rosszul, akik törlesztői a jövőben nőhetnek majd. Itt írtunk arról nemrég, hogy ez konkrétan hogyan érintheti a forintosított devizahiteleket, illetve a fix kamatú hitelre váltás milyen pénzügyi előnyt jelenthet számukra a jövőben. 

Érdekes ellentmondást találtunk ugyanakkor, mégpedig azt, hogy hiába vannak csaknem történelmi mélységben a magyar lakáshitel kamatok, európai összehasonlításban mégis drágábbak a hitelek.

A 2018. első negyedévi adatok alapján ugyanis a magyarországinál csak a román kamatok magasabbak (lásd az ábránkat), míg a lengyelekkel nagyjából azonos szinten vagyunk. A nyugat-európai országok többségében a lakáshitelek kamatszintje 1,5-2% között van, de Dániában például csak 0,9% volt ugyanez.

Ugyanakkor a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorának adatai alapján azt is látjuk, hogy nem feltétlenül kell a hitelt keresőknek a fenti ábra szerinti kamatot fizetniük. Ehhez azonban tudatosságra van szükség a részükről, ugyanis nagyok a különbségek a banki ajánlatok között, így a jó választás kulcsfontosságú. 

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint például már 2,65%-os kamattal is találni lakáshitelt (igaz, egy éves kamatperiódussal), de a legkedvezőbb 5 éves rögzített kamatért sem kell a legjobb ajánlat esetében 3,55%-nál többet fizetni.  

Jól látható ugyanakkor, hogy 2017-es adatok alapján Nyugat-Európa legtöbb országában lényegesen magasabb a jelzáloggal terhelt ingatlanok aránya a teljes állományon belül. Míg Magyarországon az ingatlanok 85,3%-a hitelmentes volt 2017-ben, addig például Németországban 51,4%, Ausztriában pedig 55% volt ez az arány.  

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés