Hírdetés

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

Fülöp Norbert
szerző: Fülöp Norbert

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha a hitelek ügyére szeretnénk lefordítani a dolgot, akkor arról van szó, hogy lassan véget ér az alacsony kamatok kora. Mit tehet ebben a helyzetben az, aki éppen hitelt venne fel? Vagy az, akinek hitele csak sok év múlva jár majd le? Számukra milyen veszélyt jelent egy esetleges kamatemelkedés?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Nagy Márton MNB alelnök egy bécsi konferencián elmondta, hogy amennyiben az éves adószűrt maginfláció eléri a 3%-ot, akkor az MNB számára ez jelzés lesz arra, hogy ideje elkezdenie a monetáris szigorítást. Azért ilyen fontos a maginfláció, mert ebből kiszűrik a nagy ingadozásokat produkáló és nehezen előre jelezhető elemeket – mint például az energia és a nyersanyagok ára – mert így könnyebben megjósolható az infláció jövőbeni alakulása. Az MNB pedig a jelek szerint hosszú távon is komolyan veszi a megcélzott 3%-os inflációs szintet. Mindez pedig komolyan érinti a lakáshiteleseket!

Hírdetés
Hírdetés

De mikor érheti el az adószűrt maginfláció a 3%-kot?

A MNB alelnöke szerint ez akár már 2019. első negyedévében megtörténhet.

Mi történik, ha ez bekövetkezik?

Először az úgynevezett „nem konvencionális” eszközöket veti be majd az MNB, ezt követően jöhet csak a hosszú ideje 0,9%-os jegybanki alapkamat fokozatos emelése. Ám a BUBOR, a hitelek árát alapvetően meghatározó bankközi kamatláb már ezt megelőzően komolyabb emelkedésnek indulhat, mint amire 2018. júniusban is volt példa, amikor az 1 éves BUBOR 0,21%-ról 0,54%-ra ugrott, ami a hitelkamatokba is átgyűrűzött. 

Milyen hatással lehet mindez a hitelekre?

Hiteleik kamatait a bankok mindig valamilyen referenciakamathoz képest határozzák meg, hiszen nem egyszerűen a hasukra csapnak és kalkulálnak valamit. Piaci hiteleknél a referencia többnyire a 3, 6 vagy 12 havi BUBOR, amire az adott bank által meghatározott kamatfelár és egyéb díjak rakódnak rá, így kapjuk meg a rövid kamatperiódusú kölcsönök teljes költségét. Ebből már jól látszik, hogy a bankok valójában a kamatfelárban tudnak egymással versenyezni, hiszen önköltségi ár alatt nem adhatnak hitelt, mert akkor veszteséget termelnének.

A kamatkockázatok csökkentése miatt az elmúlt időszakban egyre nő a hosszú kamatperiódusú hitelek aránya, ezek kamatait pedig a BIRS-hez képest határozzák meg a pénzintézetek. A BUBOR és a BIRS között alapvető különbség, hogy míg az előbbi 3, 6 illetve 12 hónapos futamidőkre vonatkozik, addig a BIRS a 2-15 éves futamidőkre számított bankközi kamatokat mutatja meg. A BIRS + a kamatfelár + az egyéb díjak adják az adós összes költségét. 

Ezért, ha nő a bankközi kamatláb, akkor

1. drágábban lehet új hitelhez jutni;
2. a meglévő hitelek drágulhatnak a kamatperiódus lejárta után.

Hogyan lehet védekezni?

  1. Ha most szeretnél lakáshitelt felvenni, akkor érdemes hosszabb időre kamatfixált hitelt választanod. Az 5, 10 vagy 15 éves kamatperiódusú hiteleknél a hitel kamata kizárólag a kamatperiódus végén változhat (nőhet vagy csökkenhet), míg a végig fix kamatú hiteleknél a futamidő végéig változatlanok a feltételek. Ha a legjobb alacsony kamatkockázatú lakáshitelt keresed, akkor a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megversenyeztetheted az aktuális ajánlatokat.
  2. Ha változó kamatozású hiteled van, akkor érdemes lehet hosszabb kamatperiódusú, a kamatkockázatoknak jobban ellenálló hitelre váltanod. Ezzel ugyanis előre bebiztosíthatod magad egy esetleges kamatemelkedés esetére, ami a havi törlesztőket is megdrágíthatja. Azt, hogy milyen lehetőségeid vannak meglévő hiteled lecserélésére, a Bankmonitor Hitelkiváltás Kalkulátorával nézheted meg.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés