Olcsó hitelt minden vállalatnak? Matolcsy többet adna

Olcsó hitelt minden vállalatnak? Matolcsy többet adna
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-01-26 Frissítve: 2020-03-31
 

Az elmúlt másfél év meghatározó hitellehetőségét, a maximum 2,5%-os kamattal bíró Növekedési Hitelprogramot Matolcsy György jegybankelnök kiterjesztené a nagyvállalati körre is. A változás célja a magyar gazdaság további élénkítése az olcsó hitelen keresztül. Mit jelenthet mindez a gyakorlatban?

Matolcsy a Kossuth Rádiónak adott nyilatkozatot. A közismert néven, csak NHP-ként emlegetett hitellehetőség ma még csupán azon cégek számára érhető el, melyek 250 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztatnak és 15 milliárd Ft-nál kisebb az árbevételük. A mai magyar gyakorlatban a legnagyobb problémát nem is ezek a méretkorlátok okozzák hanem az, hogy egy adott tulajdonos kapcsolt vállalkozásai együttesen sem léphetik át a nevezett határokat.

A forgóeszköz finanszírozástól, a beruházáson, vagy cégvásárláson keresztül, az EU támogatások előfinanszírozásáig igen széles körben felvehető növekedési hitel 2,5%-os kamata két szempontból lesz vonzó a nagyvállalatok részére:

  • a legjobb vállalatok sem jutnak ma forint alapon 2,5%-on hitelhez. A budapesti bankközi kamatláb (BUBOR) értéke jelenleg 12 hónapra 2,1%. 0,4%pontos feláron a hitel pedig ritka mint a fehér holló… sőt talán annál is ritkább
  • az NHP hitel kamata FIX. Nézzünk egy első osztályú adóst: kap egy 4%-os kamattal rendelkező finanszírozást a bankjától. A kamat azonban a piaci hiteleknél jellemzően változó. 10 éves időtávon pedig nagyon nehéz azt feltételezni, hogy ne legyen kamatemelés hazánkban. Ha kamatemelés lesz, akkor előbb-utóbb a változó kamatozású hitel kamat felfelé indul el. Mennyivel egyszerűbb fix kamattal kalkulálni az életünket…

Van továbbá a nagyvállalatok azon csoportja, akik nem is első osztályú adósok. Esetükben a 7-8%-os beruházási hitelhez kapcsolódó hitelkamat egyáltalán nem ritka. számukra rossz hír, hogy az NHP hitelt akkor sem fogják megkapni, ha az MNB eltörli a jelenlegi méretkorlátokat. Nem fogják megkapni, mert banki oldalon a kockázattal nem lesz arányos az elérhető kamat.

A Növekedési Hitel főbb feltételeinek való MAI megfelelést az alábbi form kitöltésével tudod megvizsgálni:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés