Olcsó most a lakáshitel, de a csok-hitel verhetetlen!

Olcsó most a lakáshitel, de a csok-hitel verhetetlen!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-10-26
 

Bezuhant a lakáshitelek iráni érdeklődés 2020 első hat hónapjában, és bár a szuperolcsó csok-hitelekből is kevesebbet igényeltek, mint egy évvel korábban, ezek aránya mégis egyre nő a lakáshiteleken belül. Nem véletlenül, hiszen egy 10 millió Ft-os, 20 évre felvett lakáshitelnél akár 10 ezer Ft is lehet az ezzel elérhető pénzügyi előny havi szinten az állami kamattámogatásnak köszönhetően.

Alaposan visszaesett 2020 első fél évében a lakáshitelezés Magyarországon, aminek a koronavírus járvány miatti zárlat, az ingatlanárak jelentős emelkedése, valamint a bankok szigorúbb hitelbírálata egyaránt oka lehet. Számszerűsítve ez azt jelenti,  hogy a KSH szerint az első hat hónapban az engedélyezett lakáshitelek száma 16%-kal, míg értéke 5,4%-kal csökkent. Mivel a lakáshitelek összértéke nagyobb mértékben csökkent a hitelszerződések darabszámánál, az egyben azt is jelenti, hogy az átlagos hitelösszeg emelkedett (9,1 millió Ft-ról 10,3 millió Ft-ra).

Miközben a lakáshiteleknél komoly visszaesést láthatunk, az engedélyezett hiteleken belül mind nagyobb a támogatott hitelek  – csok hitelek – aránya: amíg 2019 első felében 8,9% volt az arányuk az összértékhez képest, addig 2020 első felében már 17,9% volt ugyanez.

Az engedélyezett lakáscélú hitelek összegének alakulása 2019-2020

 

A támogatott lakáshitelezés térnyeréséhez több intézkedés is hozzájárult:

  • 2018 végétől emelkedett az új lakáshoz igénybe vehető családi otthonteremtési támogatás (csok) összege, és bővült a jogosultak köre is.
  • 2019 júliusától a használt lakások vásárlásához is elérhető lett a csok-hoz kapcsolódó támogatott hitel, és megszűnt a 35 milliós értékhatár, ezzel a támogatott hitel a nagyvárosi igénylők szélesebb köre számára vált elérhetővé.
  • Ugyanekkor elindult a falusi csok is, amely együttesen kínál támogatott hitelt lakásvásárlásra és -felújításra.

Hirdetés

Hirdetés

Havi 10 ezer Ft-tal is olcsóbb lehet egy csok-hitel!

A támogatott csok-hitelek sajátossága, hogy a kamatuk legfeljebb fix 3% lehet a futamidő végéig, ugyanis az állam támogatást nyújt ezekre. Ez jelentős pénzügyi előnyt biztosít a piaci lakáshitelekhez képest, jelenleg például a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint a legolcsóbb 10 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel és csok-hitel között havi fizetnivalóban 10 353 Ft a különbség, ami teljes visszafizetésben több mint 3 millió forintot jelent.

A legkedvezőbb támogatott csok-hitelek és piaci lakáshitelek havi törlesztője 10 millió Ft hitelösszeg és 20 éves futamidő esetén, vlgig fix kamat esetén

A fenti ábrán jól látható, hogy a csok-hitelek nincsenek kitéve a piaci változásoknak, vagyis a hitelkalkulátor alapján tavaly év eleje óta változatlan havi törlesztővel lehet ezekhez hozzájutni, miközben az elérhető legolcsóbb piaci lakáshitel költsége némileg változott. Ennek ellenére jelenleg rendkívül kedvező a lakáshitelek kondíciója támogatások nélkül is, így aki végig fix kamatú kölcsönt igényel, az egy 10 millió Ft-os, 20 évre felvett hitel esetében 2 ezer Ft-tal kisebb havi költségre számíthat, mint akár 2019 elején.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés