Pofonegyszerű spórolás: válts bankot egyszerűen!

Pofonegyszerű spórolás: válts bankot egyszerűen!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-12 Frissítve: 2021-07-13
 

Sokszor írtunk már arról, hogy a magyarok többsége talán túlságosan is hűséges típus, legalábbis akkor, ha a bankszámlájukról van szó. Persze ez nem feltétlenül hűség kérdése, sokan egyszerűen lusták, esetleg keveslik a bankszámla-váltással elérhető pénzügyi előnyt, de olyat is hallani, hogy valaki egyszerűen túl macerásnak tartja a dolgot. Most ez utóbbinak jártunk utána.

Hogy túl bonyolult vagy hosszadalmas volna egy bankszámlaváltás? Aligha, hiszen mi is történik tulajdonképpen akkor, amikor bankszámlát váltunk? Két eshetőség van ilyenkor:

  • a meglévő bankunknál keresünk új számlát,
  • nem csak számlát, hanem számlavezető bankot is váltunk.

Nem feltétlenül kell bankot váltani!

A bankon belüli számlaváltás a legegyszerűbb, hiszen ilyenkor nincs szükség újabb szerződéskötésre, illetve az esetleges csoportos beszedési és állandó átutalási megbízások átvitele sem okoz gondot. Mivel a számlaszám sem módosul, az esetlegesen ide érkező jövedelemmel kapcsolatban sincs intéznivaló.

Miért érheti meg egy bankon belüli számlacsomag-váltás? Például azért, mert idővel nőtt a jövedelmünk, így nagyobb összeg érkezik a számlára havonta, ha pedig ezt a jövőre nézve továbbra is vállaljuk, akkor esetleg kedvezményes díjakat kaphatunk. Az is oka lehet egy váltásnak, ha megváltoztak a bankolási szokásaink, így például készpénz helyett már szinte csak bankkártyával fizetünk, az utalásainkat pedig net- vagy mobilbankon keresztül intézzük. Ebben az esetben nagyon nem mindegy, hogy az utalás ingyenes, vagy darabonként akár 100 forintot kell érte fizetnünk, de az sem ritka, hogy bizonyos jövedelem érkeztetésekor a bankkártya éves díját elengedik. Ez utóbbi pedig éves szinten akár 6-10 ezer forint kiadást is jelenthet.

Sokszor tehát már azzal is évi 10 ezer forint körüli összeget megtakaríthatunk, ha vesszük a fáradtságot, és tájékozódunk a bankunknál a nekünk megfelelő, legkedvezőbb számlacsomagról. Ezzel azonban még nem feltétlenül kapjuk meg a legjobb ajánlatot, hiszen egy bankfiókban aligha fogják megmutatni nekünk a többi pénzintézet ajánlatait. Pedig valós képet csak akkor kaphatunk, ha a teljes piaci kínálatot  – ami mintegy 12 bankot jelent – megversenyeztetjük. Persze ehhez tisztában kell lennünk a bankolási szokásainkkal, amihez az alábbiak a legfontosabbak:

  • Érkezik-e rendszeres jövedelem vagy jóváírás a számlánkra, és ha igen, mekkora összeg?
  • Mennyi készpénzre van szükségünk havi szinten?
  • Mennyit fizetünk bankkártyával?
  • Nyitottak vagyunk-e a netbanki és mobilbanki szolgáltatásokra, utalásokhoz szinte kizárólag ezeket használjuk-e?
  • Ha használnánk mobilbanki alkalmazást, akkor az SMS értesítések helyett megelégszünk az alkalmazás által feldobott push üzenetekkel?
  • Mennyi állandó átutalási és csoportos beszedési megbízásunk van?

Számos egyéni szempont lehet még ezeken felül természetesen, de átlagos bankolás mellett a fentiekkel érdemes tisztában lenni, és akkor egy bankfüggetlen bankszámla-kalkulátorral forintra pontosan kiszámolhatjuk, hogy az egyes bankszámlák milyen költséget jelentenének számunkra éves szinten. A Bankmonitor bankszámla-kalkulátora például a banki hirdetmények alapján számol, vagyis olyan eredményt kapsz, mintha 12 magyar bank több tucatnyi számlacsomagjának kondíciós listáját bogarásztad volna végig. (Eláruljuk, ez minden, csak éppen nem kellemes elfoglaltság.)

Hirdetés

Hirdetés

Mit tegyünk akkor, ha nem a saját bankunk adja a legjobb ajánlatot? 

Térjünk vissza ahhoz, hogy mit tegyél akkor, ha találsz a jelenlegi bankszámládnál kedvezőbb ajánlatot, ám azt egy másik bank kínálja? Ha kihasználnád a lehetőséget, akkor bizony bankot kell váltanod, ami két módon történhet:

1. Először számlát nyitsz az új banknál, ahol megadod az állandó átutalási és a csoportos beszedési megbízásokat, valamint a munkahelyeden is jelzed, hogy a jövőben az új számlára utalják a fizetésed. Minél kevesebb mindent kell beállítani, annál egyszerűbb a dolog. Akár online, akár bankfiókban nyitsz számlát, a procedúra biztosan nem tart egy óránál tovább, persze érdemes a fiókban időpontra menni, hogy a várakozással se teljen az idő. Ezt követően a régi számlánkat már megszüntethetjük, az esetlegesen rajta lévő összeget pedig átutaltathatjuk az új számlára.

2. Már öt éve létezik az egyszerűsített bankváltás intézménye, ami ami azért praktikus, mert így az új számla megnyitásakor megbízhatod a bankot azzal, hogy intézze el az esetleges csoportos beszedési vagy állandó átutalási megbízások „átköltöztetését”. Sőt, arról is rendelkezhetsz, hogy ha mindent sikerült ide áthozni, akkor a régi számla szűnjön meg, a rajta lévő összeget pedig utalják át az új számlára.

Mindez egyszerűen hangzik, ám pár dologgal azért érdemes tisztában lenni. A legfontosabb talán az, hogy a bankváltás csak személyesen intézhető, ha pedig a régi számlának több tulajdonosa is van, akkor mindannyiuknak alá kell írniuk a megbízást. Az új banknál ki kell majd tölteni egy „számlaváltási meghatalmazást”, amiben rendelkezel minden olyan dologról (csoportos beszedési és állandó átutalási megbízások, rendszeres jóváírások), amelyeket szeretnénk áthozni az új számlára, valamint akár arról is, hogy végül „automatikusan” megszűnjön a régi számla.

Az egyszerűsített bankváltás lépései: 

  1. Az új bank 2 munkanapon belül értesíti a régi bankot.
  2. A régi banknak 5 munkanapon belül el kell küldenie a kért fizetési megbízások és rendszeres jóváírások adatait az új banknak, vagy
    visszajelez az esetleges elutasításról.
  3. Az új banknak 5 napon beül rögzítenie kell az átvezetett fizetési megbízásokat.
  4. A régi számla megszüntetésre kerül az ügyfél által megadott időpontban, a rajta lévő összeget pedig elutalják az új számlára.

Összességében a számlaváltási meghatalmazás befogadásától számítva a legjobb esetben 13 banki munkanap alatt megtörténik a bankváltás.

Mikor nem megy az egyszerűsített bankváltás?

Gyakori elutasítási ok, hogy bár a számlának több tulajdonosa van, közülük nem mindegyik kezdeményezi a váltást. Természetesen nem szüntethető meg meghatalmazással a régi bankszámla akkor sem, ha annak egyenlege negatív, de az is gondot okozhat, ha a számláról hiteltörlesztés történik. Hasonló a helyzet akkor is, ha  bankszámla a fizetési számlaváltási eljárás ideje alatt hagyatéki eljárás tárgyává vált, de akkor sem lehet megszüntetni egy számlát, ha annak egyenlege részben vagy egészében zárolásra került.

Történhetnek néha hibák

Az egyszerűsített bankváltás intézménye viszonylag olajozottan működik a fogyasztói tapasztalatok szerint, ám minél több megbízást és jóváírást kell átvinni, annál több a hibalehetőség. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy a netbankon keresztül ellenőrizzük az új számla beállításait, a megbízások összegeit és számlaszámait, valamint nézzünk utána a munkáltatónknál, hogy a számlaváltásról ők is tudnak-e.

Ha ellenőriznéd, hogy van-e számodra elérhető jobb bankszámla-ajánlat most a piacon, akkor használd a Bankmonitor bankszámla-kalkulátort, ami 12 magyar bank ajánlatait hasonlítja össze pillanatok alatt. Jó ha tudod, hogy már több teljesen ingyenes bankszámla is elérhető a piacon, ezeknél pedig nem csak havi díj nincs, de a bankkártyáért és az utalásokért sem kell fizetned.

 

Hirdetés
Hirdetés