Olcsóbb lesz építkezni, vagy új építésű lakást vásárolni?

Olcsóbb lesz építkezni, vagy új építésű lakást vásárolni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-18 Frissítve: 2020-06-17
 

Az elmúlt években az építőipar eléggé túlfűtött volt, rengeteg megrendelés érkezett. Ez hatással volt mind a kivitelezői-, mind az építőanyagok árára. Az új építésű lakások áfa-emelésével – az 5%-os általános forgalmi adó kivezetésével – véget érhet ez az építési dömping. De milyen hatása lehet ennek az építési költségekre?

A lakásárakkal együtt az építési költségek is jelentős mértékben megemelkedtek az elmúlt években. Ez érthető, hiszen rengeteg projekt indult, amelyek lekötötték a vállalkozások teljes kapacitását. A fizetőképes kereslet és a nagy leterheltség miatt a kivitelezői költségek pedig megemelkedtek. Ráadásul alapanyagot sem volt könnyű beszerezni ebben a helyzetben, emiatt az anyagárak is drágultak.

Ilyen körülmények között még az igen olcsó lakáshitelek mellett is komoly terhet jelent új lakást, családi házat építeni.

Hirdetés

Hirdetés

Elérkezett a fordulat az építőiparban?

Az MNB lakáspiaci jelentése szerint azonban elérkezhetett egyfajta fordulathoz az építőipar. A rengeteg folyamatban lévő projekt egy jelentős része ugyanis a kedvezményes, 5%-os áfa lehetőségét kívánta meglovagolni. 2020 januárjától azonban a kedvezményes áfa kivezetésre került, ami komoly hatással van a vállalkozók, kivitelezők építési kedvére is, ami hosszú távon az egész építőiparra kihathat.

Az új projektek száma érdemben visszaesett, ez pedig hosszú távon a teljes építőiparra hatással van. A folyamatban lévő kivitelezői munkálatok – a már megkezdett, gyakran csúszásban lévő projektek miatt – még nem estek vissza, így az építőipari kapacitások egyelőre le vannak kötve. Ugyanakkor az előkészítési munkálatokkal foglalkozó vállalkozások – tervezői-, bontási munkálatok, földmunkák – a szakértők szerint már egyre nehezebben találnak munkát.

A szakértők szerint ebben a helyzetben egy 2-3 hónapos gazdasági leállás – amilyet a koronavírus előidézhet – akár 10-15 százalékkal is csökkentheti az építési költségeket. Ugyanakkor a költségek csökkenése ellen hat a gyengülő forint, ami miatt a külföldről importált alapanyagok ára megemelkedhet.

Nem csak a nagy ingatlanprojektek költségei csökkenhetnek, hanem a magánszemélyek által épített családi házak kivitelezői költségei is mérséklődhetnek. Ez pedig mindenkinek jó hír lehet, aki építkezésbe kezdene. Sőt a nagy projektek árcsökkenése akár az új építésű lakások vételárában is jelentkezhet.

Tényleg csökkenni fog a vételár é az építési költség?

Az új építésű lakások vételárára azonban nem csak az építési költségek hatnak. Például az 5%-os áfa kivezetésével a vételárak még akár növekedhetnek is. Ráadásul kevesebb új projektet indítanak, ami miatt az új építésű lakások száma vissza fog esni. Ez pedig természetesen a vételárak emelkedését eredményezheti.

Az építési költségek alakulása pedig attól is függ, hogy a jövőben mennyire lesz leterhelve, túlterhelve az építőipar. A kedvezményes áfa kivezetésével az új lakásprojektek száma várhatóan csökkenni fog, ami tényleg a kivitelezői költségek visszaesését eredményezheti.

Az építőipar teljesítménye szektoronként

Ugyanakkor a hazai építőipar legnagyobb megrendelője jelenleg is az állam. Ha az állami projektek nem esnek vissza, akár még bővülnek is, akkor a kivitelezők kapacitása továbbra is le lesz kötve.

Az úgynevezett rozsdaövezetben megvalósuló ingatlanprojektekre pedig a tervek szerint a kormány visszavezeti a kedvezményes általános forgalmi adót. Szakértők szerint ezeken a területek több ezer lakás készülhet el, ami az építőiparnak újabb lökést adhat. Ez azonban a kivitelezői költségek és alapanyagárak visszaesése ellen hat, ugyanis a most esetlegesen felszabaduló kapacitásokat várhatóan lekötik ezek a projektek.

Válasszuk a legolcsóbb lakáshitelt!   

Az építési költségek tényleges alakulását nem tudjuk pontosan megmondani, az nagyon sok mindentől függ – az állami megrendelések alakulásától, a járványhelyzettől, a rozsdaövezeti projektek részletszabályaitól -, ugyanakkor a költségeinket ténylegesen csökkenteni tudjuk. Sokaknak hitelre van szüksége az ingatlan megvásárlásához, felépítéséhez, éppen ezért nagyon fontos, hogy a legolcsóbb, legkedvezőbb kölcsönt megtaláljuk. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján ugyanis egy 15 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészlete között akár 31 ezer forint is lehet. Emiatt pedig 20 év alatt akár 7,4 millió forintot is spórolhatunk egy jó választással.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés