Olcsóbb most a lakáshitel, mint a koronavírus járvány előtt volt?

Olcsóbb most a lakáshitel, mint a koronavírus járvány előtt volt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-12 Frissítve: 2021-03-24
 

Érdekesen változtak év eleje óta a lakáshitel-kamatok, hiszen van olyan hiteltípus, ahol jelentős drágulást láthatunk, miközben a legnépszerűbb lakáskölcsönöknél nem változott az ár, vagy még olcsóbb is lett a finanszírozás. Mutatjuk, mire számíthat az, aki most venne hitellel lakást.

A lakáshitelek ára nincs kőbe vésve, a kamatok a piaci folyamatoknak megfelelően hol felfelé, hol lefelé változnak. Ráadásul az egyes bankok ajánlatai között is jelentős lehet az eltérés: egy 10 millió Ft-os hitelnek – 10 éves kamatperiódus, 20 éves futamidő és 300 ezer Ft igazolt nettó jövedelem esetén – például 3,62% és 6,76% között lehet a kamata, ami havi törlesztőben több mint 16 ezer Ft különbséget eredményez. Ez jól mutatja, hogy rendkívül fontos a megfelelő bank kiválasztása, hiszen már ezzel jelentős összeget lehet havi szinten megtakarítani.

A havi törlesztő nagysága azért is lényeges, mert a bankok az igazolt jövedelem alapján állapítják meg, hogy az igénylő maximálisan mekkora hiteltörlesztőt vállalhat be. Az úgynevezett adósságfék szabály szerint ugyanis 500 ezer Ft nettó jövedelem alatt a kereset legfeljebb felét lehet hiteltörlesztésre fordítani, míg félmillió forintot elérő jövedelemnél 60% a plafon. Ezért előfordulhat, hogy a drágább hitel törlesztőjét nem bírja el egy jövedelem, miközben alacsonyabb fizetnivaló esetén nincs akadálya a hitelfelvételnek.

 

Egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű lakáshitel kondíciói különböző kamatperiódusok esetén

Érdekes azonban azt is megnézni, hogy vajon most milyen a hitelt felvenni tervezők pozíciója, nem drágította-e meg a járvány és az annak következtében fellépő gazdasági bizonytalanság a kölcsönöket? A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján drágulást és árcsökkenést egyaránt látunk. Az úgynevezett változó kamatú hitelek – ezek kamata évente, vagy ennél gyakrabban módosulhat – például jelentősen drágultak: egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű kölcsönért akár 1,3 millió Ft-tal többet kellhet visszafizetni most, mint 2020 elején. Ez azonban keveseknek jelent valós problémát, ugyanis jelenleg szinte mindenki 10 évig fix, vagy futamidő végéig rögzített kamatú lakáshitelt vesz fel, hiszen ezeknél nem kell aggódni az esetleges kamatemelkedések miatt. A 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek esetében fordított a trend, ezeknél a legjobb ajánlat most minimálisan olcsóbb, mint egy éve volt, míg a végig fix kamatú hitelekhez éppen annyiért lehet hozzájutni, mint januárban.

Persze a helyzet nem ennyire egyértelmű, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy valaki meg is kapja a legkedvezőbb lakáskölcsönt. Például a maximálisan felvehető hitelösszeg egyes bankoknál 50-60 millió Ft, míg máshol 100 millió Ft-nál húzták meg a határt, de arra is van példa, hogy nincs maximalizálva a kölcsön összege. A készpénzes jövedelem is leszűkíti a szóba jöhető bankok körét, ugyanis van, ahol az ilyen jövedelmet most egyáltalán nem fogadják el, míg máshol munkáltatói és NAV jövedelemigazolással ezt is meghitelezik.

Ha kíváncsi vagy, hogy az OTP Bank milyen kamatokkal kínál lakáshitelt jelenleg, akkor a Bankmonitor OTP Lakáshitel Kalkulátorával könnyen ellenőrizheted a lehetőségeidet.  

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés