Olcsóbbak lettek a bankszámlák, de még mindig 40.000 Ft a tét

Olcsóbbak lettek a bankszámlák, de még mindig 40.000 Ft a tét
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-03-12 Frissítve: 2021-12-29
 

A Bankmonitor számításai szerint a lakossági bankszámlák költségeiben két év alatt akár 43.000 Ft különbség is lehet. Mindezt úgy,  hogy a múlt év végéhez képest csökkentek a lakossági bankszámlák átlagos költségei.

A Bankmonitor időről időre megszondázza a bankszámlák költségeit, hogy kiderüljön, milyen irányba mozdulnak éppen a díjak. Most ráadásul jó apropó volt, hogy év elején a tranzakciós illeték mértéke is csökkent, pontosabban a 20.000 Ft alatti átutalások után már nem fizetni. Az utalások 20.000 Ft feletti része azonban továbbra is illetékköteles, itt 0,3%, de tranzakciónként legfeljebb 6 ezer Ft a sarc. Fontos, hogy a készpénzfelvételt illetően nem történt változás, vagyis ilyenkor továbbra is 0,6% a felvett összeg után fizetendő illeték.

Önmagában a tranzakciós illeték csökkentése azonban nem jelent látványos megtakarítást az átlagemberek számára. Például: ha valaki évente 40 alkalommal utal a 20.000 Ft-ot átlagosan 5.000 Ft-tal meghaladó összegeket, akkor 200.000 Ft után kell illetéket fizetnie, mégpedig 6.000 Ft-ot.

Hirdetés

Hirdetés

Ingyenes bankszámlák

Először is kezdjük azzal, hogy Magyarországon is akad néhány olyan bankszámla, amelyek bizonyos feltételek teljesítésekor a legtöbb banki tevékenységre díjmentes megoldást kínálnak. Az egyik fehér holló a CIB ECO bankszámla, ami Bankmonitoron keresztüli igénylés esetén (fontos, hogy csak akkor!) ingyenes, mégpedig az első két évre. Ráadásul a feltétel mindössze annyi, hogy a havonta legalább az aktuális minimálbér összege – jelenleg 99.085 Ft – érkezzen bankon kívülről a számlára. Ha többet szeretnél megtudni a kizárólag Bankmonitoron keresztüli rendelés esetén ingyenes CIB ECO bankszámláról, akkor itt minden fontos információt megtalálsz róla.   

Ingyenes a Raiffeisen Premium Gold 2.0 számlacsomag is, amelynél nincs tranzakciós díj, kártyahasználati díj, SMS költség, netbank havi díj, bankkártya éves díj, ám prémium számláról lévén szó, itt magasabbra helyezték a lécet a feltételeket illetően. Havonta minimum 400.000 Ft-nak kell ugyanis a számlára érkeznie bankon kívülről, vagy bankon belülről jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságtól, vagy egyéni vállalkozótól. Amennyiben ez nem teljesül, akkor az ügyfélnek legalább 8 millió Ft összegű megtakarítással kell rendelkeznie a banknál ahhoz, hogy megkapja az ingyenességet.

Előny ennél a számlacsomagnál, hogy azon ügyfelek részére, akik kérik a jogszabályban előírt két ingyenes készpénzfelvételt, a bank további 2 felvételt tesz ingyenessé bármely belföldi ATM-ből, illetve a netbankon keresztüli utalás akkor is díjmentes, ha egyébként a bankszámla ingyenességének feltételei nem teljesülnek. Arra viszont figyelni kell, hogy alapesetben – vagyis kedvezmények nélkül – a számlacsomag havi díja 10.479 Ft!

Hogyan változtak az árak?

Az MNB nemrégiben keményen kritizálta a bankokat a magas bankolási költségek miatt. Akkor is megírtuk, hogy már csak ezért is érdemes a díjmentes számlák közül választani, de ha valaki számára nem egy ingyenes számla a legjobb megoldás, akkor is megéri számolgatni. Ha minden bank esetében kizárólag a legkedvezőbb csomagot vesszük, akkor 2 éves távlatban csaknem 43.000 Ft fölött van ugyanis a megtakarítható összeg, de a nullás számlák nélkül is 36.000 Ft a különbség az ily módon kiszűrt legdrágább és legkedvezőbb számla között.

A legkedvezőbb és a legdrágább ajánlat különbségén túl megfigyelhetünk egy érdekes trendet is, ugyanis a lakossági számlák átlagos teljes költsége a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátor adatai alapján csökkent 2018. december óta. Míg 2018. decemberében két évre 20.484 Ft költséggel lehetett számolni egy átlagos lakossági bankszámla esetében (minden bank legjobb ajánlatát vettük csak alapul), addig 2019-ben már csak 16.543 Ft ugyanez.

Ha megkeresnéd a számodra legkedvezőbb bankszámlát, akkor hasonlítsd össze az ajánlatokat a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorával, ahol ha megadod az adataidat, egy szakértő visszahív, és személyes segítséget nyújt a választásban. 

Hirdetés
Hirdetés