Online bankolsz? Cseréld le a jelszavad!

Online bankolsz? Cseréld le a jelszavad!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-04-12
 

Komoly rést találtak a napokban az internetes oldalak és szolgáltatások adatvédelmi rendszerén. A hiba közösségi oldalak és e-mail küldő alkalmazások mellett a bankok oldalait is érinti. Emiatt a világhálón használt felhasználóneveink és jelszavaink illetéktelen kezekbe kerülhettek. Komoly aggodalomra ad okot, hogy a szakemberek sem tudják pontosan, milyen és mennyi adat szivároghatott ki. A legjobb megoldás, ha sürgősen lecseréljük a jelszavainkat.

Mi történt?

Az internetes oldalakat titkosítási eljárással védik, hogy az azokon lévő adatokhoz illetéktelenek ne férjenek hozzá. Az egyik legelterjedtebb titkosítási eljárás az Open SSL. Ennek fejlesztője nemrégiben elismerte, hogy biztonsági rést találtak a titkosítási eljárásban.

Mi a baj ezzel?

A biztonsági rést kihasználva az interneten keresztül bárki belenézhet az adatok tárolására használt, elvileg védett számítógépek memóriájába és onnan felhasználóneveket, jelszavakat és egyéb tartalmakat szerezhetett meg. Mivel ezzel a titkosítással védték a bankok oldalait is, fennáll a veszélye, hogy adatainkat használva illetéktelenek is hozzáférjenek az elektronikus számlánkhoz és onnan pénzt vegyenek fel. Különösen nagy gondot jelent, hogy a hiba két éve létezik és utólag lehetetlen megállapítani, hogy korábban valaki behatolt-e a rendszerbe és onnan milyen adatokat vitt el.

Hogyan védekezhetsz?

Szerencsére a megtámadott számítógép memóriájából véletlenszerűen lehet csak adatokat kinyerni, így sok adat kell ahhoz, hogy a valóban érzékeny és éppen ezért értékes információkra valaki rábukkanjon. Az óvatosság azonban nem árt. Mivel mostanra minden banknál kijavították a hibát, mindenképpen új jelszót kell megadnunk, mert nem kizárható, hogy a régi illetéktelen kezekbe került.

És ha már foglalkozol a netbankoddal, nézd meg azt, hogy van-e olcsóbb számla számodra!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés