Online vásárlási kalandok – Erre figyelj a fizetésnél!

Online vásárlási kalandok – Erre figyelj a fizetésnél!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-11-29 Frissítve: 2021-08-06
 

Már benne vagyunk az ünnepi hajtásban sokan már a karácsonyi vásárlást is elkezdték. Vannak, akik leginkább online szerzik be a cuccokat, méghozzá egy külföldi webshopból. A CashMesterben pont ezért összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amit egy devizában teljesített bankkártyás fizetésnél mindenképp tudni kell.

Mi történt pontosan?

A karácsonyi készületek kapcsán a vásárlási láz is beindul, ráadásul sokan már nem a legelső boltba betérve, hanem az interneten keresztül, külföldről szerzik be az ajándékokat. Az előnyök szemmel láthatóak, hiszen sok mindenre lényegesen olcsóbban csaphatsz le, sőt az itthon ritkaság számba menő portékákra is szert tehetsz így. Persze nagyon körül kell a járni a lehetőségeket, hogy a fizetésnél ne érjen kellemetlen meglepetés. Ha szeretnéd érteni a devizás kártyás vásárlás hátterét, most a legfőbb részleteket összefoglaljuk neked!

Mit jelent ez magyarul?

Amire az online külföldi vásárlás során legelőször gondolnod kell, az a biztonság. Éppen ezért leginkább az ismert webáruházakat keresd, ahol biztosan nem leszel csalás áldozata. Külön érdemes a fizetés menetének is utána nézni, és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a saját védelmed érdekében kizárólag a megbízható fizetési felületeken add meg a bankkártya adataidat!

A második fontos kérdés az átváltás kérdését illeti, hiszen alapvetően devizás vásárlásról van szó. A leggyakrabban egy forintban vezetett számláról vásárolunk a bankkártyánkkal, és jellemzően valamilyen dollárban, euróban, ritkábban fontban nyilvántartott terméket szeretnénk megrendelni. Ugyanakkor azt se feledd, hogy az adott oldalon megjelenített ár, vagy éppen az általad kiszámolt ár legfeljebb csak irányadó lehet.

Már csak azért is, mert a rendelés időpontjához képest a bank csak késve, egy adott átfutási idővel számolja el (könyveli le) a tételt, és közben változhat az árfolyam. Az átváltás során pedig a bankkártyádon szereplő társaság (Mastercard, Visa) által megszabott árfolyam a lényeges (körülbelül 0,5%-kal tér el a devizaközéptől). A példa kedvéért, egy a közelmúltban általunk végrehajtott vásárlásnál a 266,5-ös dollár devizaközéphez képest az elszámolásnál 267,8 forint jött ki kártyatársaság árfolyama alapján.

Sokan ugyanakkor a közvetlen kártyás fizetés helyett a PayPal-t használják a vásárlások lebonyolítására. Ez érthető is, hiszen ezzel növelheted a biztonságodat. Akár külön, a vásárlásnak megfelelő összeget is utalhatsz rá, vagy kapcsolhatod a bankkártyádhoz. A szolgáltatásnak külön költsége nincs, ugyanakkor azzal számolni kell, hogy itt a devizaközéphez képest 4%-os eltérés is lehet az árfolyamban.

Hirdetés

Hirdetés

Miért kellene engem érdekelnie?

Aki külföldről vásárol, eleve az olcsóságra, a nagyobb termékpalettára hajt, így gyakorlatilag a néhány százalékos árfolyam eltérés nem is okoz problémát. Persze az előnyök mellett nem árt tudatosan állnod a kérdéshez, hogy ne érjen kellemetlen meglepetésként a számládról levont összeg, amely esetleg eltér az elvárásaidtól. A biztonságra ügyelve a PayPal jó szolgálatot tehet, de tudd, hogy ezért cserébe rosszabb átváltási árfolyamot kapsz.

Ugyanakkor nagyobb összegeket az általad minden nap használt bankszámlával spórolhatsz. Ehhez érdemes a fizetési szokásokat megvizsgálni, de akár a bankváltástól sem szabad visszariadnod, ha találsz egy jobb ajánlatot.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés