Óriási kamatemelés: 4,40% a jegybanki alapkamat

Óriási kamatemelés: 4,40% a jegybanki alapkamat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-22
 

A Magyar Nemzeti Bank 2022.03.22-én 1 százalékpontos kamatemelésről döntött. Ezzel a lépéssel március 23-tól 4,4 százalék lesz a jegybanki alapkamat. Ez a lépés további támaszt adhat az új lakáshitelek, személyi kölcsönök kamatemelésének.

Az MNB mai döntésével igen komoly kamatemelést hajtott végre, a jegybanki alapkamat 3,4 százalékról 4,4 százalékra emelkedik március 23-tól. Ezzel a lépéssel a jegybanki alapkamat 2022-ben már 2 százalékponttal emelkedett. A döntés összhangban van a jegybank azon törekvésével, hogy az alapkamat utolérje az egyhetes betéti kamat szintjét.

Nem a jegybanki alapkamat az irányadó a pénzpiacon, de ettől még nagyon fontos mutató

Az MNB kamatemelése miatt 1 százalékponttal magasabb lesz a jegybanki alapkamat értéke, ugyanakkor a változás érdemben nem érinti a jelenleg irányadónak tekinthető kamatszint mértékét. Az MNB egyhetes betéti kamata múlt hét csütörtökön ugyanis 5,85 százalékos kamat mellett került meghirdetésre. (Ez tekinthető irányadónak a piacon, ugyanis a bankok nem fognak egymásnak kölcsönadni ennél kedvezőbb feltételekkel, akkor inkább lekötik az összeget az Magyar Nemzeti Banknál.)

Az alapkamat mellett más fontos tényezők is módosultak: a kamatfolyosó felső szélének tekinthető egyhetes fedezett hitel kamatot is megemelte a jegybank 1 százalékponttal, az új érték 7,4%. Ezzel a lépéssel lehetőséget teremtett az MNB a tényleges irányadó kamatláb érdemi emelésére. (Ha az egyhetes betéti kamat meghaladja az egyhetes fedezett hitel kamatát, akkor a kereskedelmi bankok simán felvennék a kölcsönt és automatikusa lekötnék az összeget magasabb kamat mellett az MNB-nél.)

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy már most csütörtökön az irányadó kamatok tényleg növekedni fognak, ugyanakkor ezen lépése feltételei már adottak lesznek.

Hirdetés

Hirdetés

Az új hitelek drágulhatnak, de ennek okát nem a mai döntésben kell keresni

A legtöbb új lakáshitel, személyi kölcsön kamata nem függ közvetlenül a jegybanki alapkamattól. Az új kölcsönök árát a bankok egyedileg a saját nyereségpolitikájuk alapján határozzák meg. Ebből a szempontból a pénzintézetek kamatköltsége lehet lényeges, amelyre komoly hatást gyakorolhat a hosszú futamidejű bankközi hozamok, azaz a BIRS mutató értékének alakulása. Márpedig ezen hosszú hozamok értékét befolyásolja a jegybanki alapkamat, más irányadó kamatok értékének alakulása.

Az irányadó kamatláb jelenleg 5,85%, a mostani lépés azonban azt mutatja, hogy ennek értéke várhatóan rövid távon nem fog érdemben mérséklődni, sőt… Az egyhetes betéti kamat ugyanis inkább az átmeneti, pénzpiaci hatásokat kezeli, míg a jegybanki alapkamat inkább a hosszabb időtávra ható folyamatokra reagál. A mostani döntés azt mutatja, hogy hosszabb időtávra ható folyamatok is indokolttá teszik az egyre magasabb kamatszinteket.

A pénzintézetek eddig csak részben hárították át a hitelköltségeiket jól leíró BIRS mutató változását: nagyságrendileg 3,0-3,5 százalékkal növekedtek a banki költségek, míg a legolcsóbb lakáshitelek kamata 2 százalékpont körüli értékkel emelkedett. (A személyi kölcsönöknél pedig ennél még kisebb mértékű volt a drágulás.)

Az alapkamat ilyen jelentős emelése azt sugallja, hogy hogy a pénzintézetek véges időn belül megemelik a hitelkamatokat. Ugyanis várhatóan rövid távon nem fog visszarendeződni a pénzpiac, vagyis a banki hitelköltségek sem fognak érdemben csökkenni.

A Bankmonitor szakértői szerint a lakáshiteleknél hónapokon belül újabb 1,0-1,5 százalékpontos kamatemelés várható, ami miatt egy 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű kölcsön induló törlesztőrészlete 11-17 ezer forinttal emelkedhet. Fontos, hogy a meglévő hosszú kamatperiódusú kölcsönök kamata csak kamatfordulókor módosulhat az akkor érvényes pénzpiaci helyzet alapján. Vagyis ezen adósok jelentős részét a mostani helyzet egyelőre nem érinti.)

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés