Összekombinálható a felújítási támogatás és az ltp megtakarítás?

Összekombinálható a felújítási támogatás és az ltp megtakarítás?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-18
 

A felújítási támogatás keretében minden gyermeket nevelő szülő otthona korszerűsítésére kaphat az államtól pénzt. Az ltp pedig egy lakáscélra felhasználható rendszeres megtakarítás, melyhez akár 30 százalék állami támogatás is kapcsolódhat, amennyiben még 2018. októbere előtt kötötted meg a szerződést. De kihasználhatod mindkét konstrukció előnyeit egyszerre? A Bankmonitor szakértői ennek a kérdésnek jártak utána.

Az ltp egy lakáscélú rendszeres megtakarítási forma, melynek keretében a havonta befizetett kisebb összegeket a választott konstrukció lejáratát követően egy összegben lakáscélra lehet fordítani. Nagy előnye volt ennek az ltp-nek – a 2018. októbere előtt kötött szerződések esetében -, hogy az éves befizetések 30 százalékát állami támogatásként jóváírják a megtakarítási számládon. Jelenleg már ilyen feltételek mellett nem köthető ltp szerződés, de még számos állami támogatással kombinált megtakarítást fizetnek az emberek.

A felújítási támogatás 2021. januárjától lesz elérhető a gyermeket nevelő szülők számára. Ennek keretében saját otthonuk felújítási költségeinek a felét, legfeljebb 3 millió forintot kapnának vissza utólagosan az államtól a családok a benyújtott számlák ellenében.

De vajon kihasználhatod egyszerre mindkét konstrukció előnyét?

Hirdetés

Hirdetés

Összekombinálható a felújítási támogatás és az ltp megtakarítás?

Az ltp megtakarítást lakáscélra szükséges fordítani, ez a feltétele annak, hogy az állami támogatást is megkapd. Meglévő otthonod – vagy közeli hozzátartozód lakásának – felújítása megfelel ennek a célnak. Ráadásul az összeget előre megkapod, ehhez csak azt szükséges igazolnod, hogy az ingatlan tulajdonosa megfelel az állami támogatásra vonatkozó előírásoknak.  A felújítás megvalósulását pedig utólagosan a számlák benyújtásával igazolhatod le.

A felújítási támogatás összegét ellenben utólag a munkálatok befejeztét követően kapod meg, ehhez szintén be kell nyújtani a munkálatokról a számlákat. Elvi akadálya tehát nincsen a két támogatási forma összekombinálásának, hiszen az egyiket előre kapod meg, míg a másik egy utólagos visszatérítés. A számlabenyújtási kötelezettség jelenthet egyedül akadályt, hiszen ugyanazon számlákat kellene mindkét helyre benyújtanod.

Óriási előnye lehet a két konstrukció egyidejű felhasználásának. Ezzel gyakorlatilag – legalábbis részben – előteremtheted a felújítási költségeket előre. Ráadásul utólag visszakapod a költségvetés összegének a felét, de legfeljebb 3 millió forintot: emiatt azt is mondhatnánk, hogy az ltp megtakarításod összegének a fele szabadon elkölthetővé válna úgy, hogy nem veszíted el az állami támogatást sem.

Mi a helyzet, ha jelenleg nincs lejáró ltp megtakarításod?

A két konstrukció kombinálásához elengedhetetlen azonban, hogy legyen egy meglévő lakásod, melyet felújítanál. Emellett fontos, hogy az ltp szerződésed is a közeljövőben járjon le.

Létezik megoldás arra is, ha meglévő megtakarításod futamidejéből még több év hátra van. Az ltp módozatváltásával – mellyel egy rövidebb futamidejű konstrukcióra térnél át – elérheted, hogy megtakarításod korábban lejárjon. Fontos, hogy legalább 4 éve kell fizetned a megtakarításod, hiszen ennél nincs rövidebb futamidejű ltp, amire átalakíthatnád meglévő szerződésed. A döntést alaposan át kell gondolnod, hiszen ezzel a lépéssel elveszítheted a hátralévő futamidőre érvényes állami támogatást, márpedig ilyen kedvező feltételekkel nem köthető új ltp szerződés.

Akkor is lehet megoldás, ha nem szeretnéd csökkenteni a megtakarításod futamidejét, vagy még nem fizeted négy éve az ltp-det. Felvehetsz felújítási célú lakáshitelt is, melyből megfinanszírozhatod a munkálatokat. A felújítást követően pedig visszakaphatod a költségek felét, legfeljebb 3 millió forintot. Az ltp lejártakor pedig előtörlesztheted – részben, vagy egészben – megtakarításodból a fennálló tartozásod. Ebben a helyzetben azonban fontos, hogy a banknak hitelképesnek kell minősíteni téged.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnézheted milyen ajánlatok vannak jelenleg a piacon.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Bankmonitor tipp:
  • Mindenképpen várd meg a felújítási támogatás részletszabályait, anélkül ne vágj bele ltp megtakarításod átalakításába. (Elképzelhető, hogy olyan előírások lesznek, ami alapján ez a kombináció nem működőképes.)
  • Ha át szeretné alakítani meglévő ltp megtakarításod, akkor egyeztess a lakástakarékpénztárral a részletekről. Ott el tudják mondani, hogy az adott helyzetben milyen lehetőségeid vannak.
  • Ha hitelből finanszíroznád meg a felújítást, melybe utólag betörlesztenéd az ltp megtakarításod, akkor mindenképpen felújítási célú jelzáloghitelt igényelj. A személyi kölcsön, vagy szabad felhasználású jelzáloghitel nem lesz lakáscélú kölcsön, emiatt annak előtörlesztésére nem fordítható a megtakarításod, vagy legalábbis elesel az állami támogatásoktól.
Hirdetés
Hirdetés