Osztatlan közös tulajdonú ingatlant vennél lakáshitelből? Mutatjuk, mire figyelj mindenképp!

Osztatlan közös tulajdonú ingatlant vennél lakáshitelből? Mutatjuk, mire figyelj mindenképp!

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-08
 

Csaknem mindenki tisztában van azzal, hogy stabil munkahely, elegendő önerő és jövedelem mindenképpen kell egy sikeres lakáshitel-igényléshez. Ez persze igaz, de osztatlan közös tulajdon esetén akad még egyéb feltétel is.

Gyakori, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan osztatlan közös tulajdonban van, ami természetesen már a tulajdoni lapról kiderül, és ilyenkor az adásvételi szerződés is eszerint lesz megírva. De elég ennyi a banknak? Milyen egyéb elvárásoknak kell megfelelnünk, ha osztatlan közös ingatlant szeretnénk vásárolni? Az osztatlan közös tulajdonról itt olvashatsz részletesen.

Fontos a használati megosztási megállapodás

Nem csak az adásvételi szerződésnek, hanem a használati megosztási megállapodásnak is meg kell felelnie az adott a bank elvárásainak.

Ezeknek biztosan szerepelniük kell benne az alapadatokon felül:

  • a felek megállapodása az általuk tulajdonolt tulajdoni hányad mértékéről;
  • a tulajdonostársak elővásárlási jogról szóló lemondó nyilatkozata;
  • jogutódokra is kiterjedő használati megállapodás;
  • mérőórák használatának rögzítése;
  • méretarányos vázrajz.

Ez készülhet két tanúval ellátott magánokirati, vagy ügyvéd által ellenjegyzett formában egyaránt.

Hirdetés

Hirdetés

Mit tehetünk, ha nem megfelelő a használati megállapodás? 

Amennyiben a jelenleg érvényes használati megosztási megállapodás nem felel meg a banki elvárásoknak, a jelen tulajdonosoknak újat kell készíteniük. Ez felvethet némi problémát, hiszen vannak olyan élethelyzetek, amikor ez nem kivitelezhető:

  • Gyakori, hogy a tulajdonosok külföldön élnek, emiatt nem tudnak, vagy nem akarnak hazajönni a közeljövőben.
  • Előfordulhat, hogy az egyik tulajdonos nemrég elhunyt, a jogerős hagyatéki végzés pedig még nem született meg, a jogos örökösök emiatt nincsenek megjelölve, így nincs, aki aláírja a megállapodást.

Ezekben az esetekben a használati megosztási megállapodás pótlása nagyon hosszú időt és jogi procedúrát vehet igénybe. Érdemes lehet ezért felmérni, hogy ennek tudatában megéri e belevágni a vásárlásba vagy inkább keressünk egy új, nem osztatlan közös tulajdonú ingatlant.

Bankmonitor tipp: osztatlan közös tulajdonú ingatlan megvásárlása esetén fontos, hogy ne foglalózd le azelőtt az ingatlant, hogy megkeresnéd a banki finanszírozást! Amennyiben ugyanis nem kapsz lakáshitelt, akkor emiatt akár a foglaló összegét is elbukhatod! Célszerű hitelszakértő segítségét kérni, aki jól ismeri az egyes bankok gyakorlatát.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés