Osztatlan közös tulajdonú ingatlant vennél lakáshitelből? Mutatjuk, mire figyelj mindenképp!

Osztatlan közös tulajdonú ingatlant vennél lakáshitelből? Mutatjuk, mire figyelj mindenképp!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-08
 

Csaknem mindenki tisztában van azzal, hogy stabil munkahely, elegendő önerő és jövedelem mindenképpen kell egy sikeres lakáshitel-igényléshez. Ez persze igaz, de osztatlan közös tulajdon esetén akad még egyéb feltétel is.

Gyakori, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan osztatlan közös tulajdonban van, ami természetesen már a tulajdoni lapról kiderül, és ilyenkor az adásvételi szerződés is eszerint lesz megírva. De elég ennyi a banknak? Milyen egyéb elvárásoknak kell megfelelnünk, ha osztatlan közös ingatlant szeretnénk vásárolni? Az osztatlan közös tulajdonról itt olvashatsz részletesen.

Fontos a használati megosztási megállapodás

Nem csak az adásvételi szerződésnek, hanem a használati megosztási megállapodásnak is meg kell felelnie az adott a bank elvárásainak.

Ezeknek biztosan szerepelniük kell benne az alapadatokon felül:

  • a felek megállapodása az általuk tulajdonolt tulajdoni hányad mértékéről;
  • a tulajdonostársak elővásárlási jogról szóló lemondó nyilatkozata;
  • jogutódokra is kiterjedő használati megállapodás;
  • mérőórák használatának rögzítése;
  • méretarányos vázrajz.

Ez készülhet két tanúval ellátott magánokirati, vagy ügyvéd által ellenjegyzett formában egyaránt.

Hirdetés

Hirdetés

Mit tehetünk, ha nem megfelelő a használati megállapodás? 

Amennyiben a jelenleg érvényes használati megosztási megállapodás nem felel meg a banki elvárásoknak, a jelen tulajdonosoknak újat kell készíteniük. Ez felvethet némi problémát, hiszen vannak olyan élethelyzetek, amikor ez nem kivitelezhető:

  • Gyakori, hogy a tulajdonosok külföldön élnek, emiatt nem tudnak, vagy nem akarnak hazajönni a közeljövőben.
  • Előfordulhat, hogy az egyik tulajdonos nemrég elhunyt, a jogerős hagyatéki végzés pedig még nem született meg, a jogos örökösök emiatt nincsenek megjelölve, így nincs, aki aláírja a megállapodást.

Ezekben az esetekben a használati megosztási megállapodás pótlása nagyon hosszú időt és jogi procedúrát vehet igénybe. Érdemes lehet ezért felmérni, hogy ennek tudatában megéri e belevágni a vásárlásba vagy inkább keressünk egy új, nem osztatlan közös tulajdonú ingatlant.

Bankmonitor tipp: osztatlan közös tulajdonú ingatlan megvásárlása esetén fontos, hogy ne foglalózd le azelőtt az ingatlant, hogy megkeresnéd a banki finanszírozást! Amennyiben ugyanis nem kapsz lakáshitelt, akkor emiatt akár a foglaló összegét is elbukhatod! Célszerű hitelszakértő segítségét kérni, aki jól ismeri az egyes bankok gyakorlatát.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés