OTP Alapkezelő javaslata 3 és 5 évre

OTP Alapkezelő javaslata 3 és 5 évre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-11-17 Frissítve: 2016-09-09
 

Folytatjuk sorozatunkat, melynek keretében alapkezelőktől kérdezzük meg, hogy milyen befektetést javasolnánk olvasóinknak 3 évre mérsékelt kockázattal és 5 évre magasabb kockázattal. Most az OTP Alapkezelőtől Gáti László marketing és értékesítési igazgatója volt segítségünkre. Nem a megszokott néhány papírból álló portfóliót, hanem a két időtávra két különböző alapok alapját ajánlott. Nézzük ezekeket a kézzel fogható befektetési ajánlásokat!

Az alapok alapjai olyan befektetési alapok, melyek maguk is más befektetési alapból vásárolnak, abba fektetik a befektetők pénzét. Az alapok alapja konstrukcióval a befektetők egy egyszerű termékkel, egyetlen tranzakcióval egy többelemű, diverzifikált portfolióhoz jutnak.

Ennek előnyei:

  • Költséghatékony: egyetlen vételi megbízás díjáért akár 5-10 alapba lehet fektetni, az alapkezelői díj pedig nem vagy csak minimálisan magasabb, mint az egyedi alapoknál. Összességében azonban költségelőnnyel jár az egyetlen vételi megbízási díj miatt, szemben az egyedi alapok vételekor alaponként jelentkező vételi jutalékkal.
  • Egyszerű, kényelmes portfolióépítési lehetőség
  • Széles körű kockázatmegosztás különböző stratégiák között

3 éves időtávra, mérsékelt kockázattal:

OTP Prémium Klasszikus Alap

Kötvénytúlsúlyos vegyes alap, alapok alapja

Minimálisan ajánlott befektetési időtáv. 1-3 év

Az alap eszközei döntően OTP értékpapírlapok befektetési jegyeiből állnak az alábbi megcélzott összetétellel:

  • 20% pénzpiaci eszközök / alapok
  • 55% kötvényalapok
  • 25% abszolút hozam alapok

5 éves időtávra, magasabb kockázattal:

OTP Prémium Származtatott Alap

Abszolút hozam alap, alapok alapja

Minimálisan ajánlott befektetési időtáv: 3-5 év

Az alap eszközei döntően OTP származtatott alapok befektetési jegyeiből állnak, az alábbi megcélzott összetétellel:

  • 5% pénzpiaci eszközök / alapok
  • 95% abszolút hozam alapok

Az abszolút hozam alapokon belüli célösszetétel:

OTP Alapkezelő ajánlatában a kockázatos eszköz kitettségek abszolút hozam alapokkal valósítják meg, mindkét ajánlott termékben 6-6 ilyen eszköz szerepel. Ezeket 5 portfolió menedzser kezeli eltérő stratégiával, eltérő eszközcsoportokba fektetve. Az OTP Supra Alap globális, az OTP G10 Euró Alap a fejlett piacokra, az OTP EMDA Alap pedig a feltörekvő piacokra fókuszáló származtatott eszközöket használó abszolút hozam alapok (úgynevezett global macro hedge fund-ok). Fő eszközeik a kötvények és devizák. Az OTP Abszolút Hozam Alap az USA részvénypiacán, míg az OTP Új Európa Alap a közép-kelet európai részvénypiacokon aktív. Az OTP Föld Kincsei Alap pedig az egyetlen hazai, aktív stratégiával kezelt árupiaci alap, amely nemes- és színesfémekbe, energiahordozókba, nyersanyagokba fektet. A különböző eszközcsoportok másképp, akár ellentétesen is mozognak, kicsi az egyes eszközök közötti korreláció, így egy alacsonyabb árfolyam ingadozású, egyenletesebb teljesítményt nyújtó befektetéshez jutunk.

További előny, hogy az alapok alapja belső súlyait hetente visszaállítják: a jól teljesítő alapokon profitot realizálunk, az épp gyengébben teljesítőkből alacsonyabb árfolyamon tudunk több befektetési jegyet venni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés