OTP lakáshitelt vennél fel? Mutatjuk az aktuális lehetőségeket

OTP lakáshitelt vennél fel? Mutatjuk az aktuális lehetőségeket
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-01-14 Frissítve: 2021-12-29
 

Az OTP Magyarország legnagyobb bankja, több mint 370 bankfiókkal és csaknem másfél ezer bankjegykiadó automatával. Ezért aztán az OTP a lakáshitelezésben is meghatározó szereplő, ajánlatai között pedig a változó kamatú, az 5 és 10 éves kamatperiódusú, illetve a végig fix jelzáloghitelek egyaránt megtalálhatók. Megnéztük, milyen feltételekkel kaphatsz lakáshitelt az OTP-nél.

Ahogy az minden hitelintézetnél, az OTP Banknál is a változó kamatozású lakáshitelek árazása a legkedvezőbb. Érthető, hiszen a legfeljebb egy évig rögzített kamatú hitelek kamatszintje a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatlábhoz (BUBOR) igazodik, ez pedig 0,27%-os mélységben van jelenleg, miközben a 2008-as válság idején 12% felett is járt.

Ennek köszönhetően az OTP Banknál például – a 13 bank ajánlatát összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint – évente változó kamattal egy 10 millió Ft-os lakáshitel 15 évre már 3,31%-os THM-mel (teljes hiteldíj mutató) is elérhető. (Fontos, hogy 300 ezer Ft igazolt jövedelemmel számoltunk, ugyanis a nagyobb jövedelemmel sokszor kedvezőbb kamat is elérhető!) Ez pedig a kalkulátor szerint 69 322 Ft-os havi törlesztőt, valamint 12 595 346 Ft-os teljes visszafizetést jelent.

Ennek ellenére a lakáskölcsönt igénylők csaknem mindegyike az ennél drágább, ám hosszabb kamatperiódusú lakáshiteleket választja. Ezek ugyanis kiszámíthatóbbak, hiszen a kamatot a kamatperiódusokon belül egyoldalúan nem módosíthatja a bank.

Legnépszerűbbek jelenleg a 10 éves kamatperiódusú hitelek, ami nem meglepő, ugyanis ezen konstrukciók kamatszintje csökkent leginkább az elmúlt egy évben. A 10 évre vagy ennél hosszabb időre, akár a futamidő végéig rögzített kamatozású hitelek mellett szól az is, hogy a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korlát itt a jövedelem akár 50%-áig is engedi elmenni a havi törlesztőt. (500 ezer Ft-os havi nettó alatt igaz ez, ezt elérő jövedelemnél 60% a jogszabályi plafon.) A rövidebb kamatperiódusoknál ugyanez 25-35% lehet, vagyis ugyanaz a jövedelem kisebb törlesztőt bír el.

A magasabban behúzó adósságfék (a JTM korlát egyik neve) azért fontos, mert a magas ingatlanárak miatt a szükséges hitelösszeg is mind nagyobb, így nagyon nem mindegy, az adott nettó jövedelemmel mekkora törlesztő vállalható még be.

Ahogy a táblázatunkban láthatod, az 5 éves kamatperiódusú OTP Otthonteremtési Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel THM-e 4,55%, ami a példaként említett 10 millió forintos kölcsönnél 75 986 Ft-is havi törlesztőt eredményez. A 10 évig rögzített kamatú OTP Fix10 Lakáshitel THM-e mintegy 2,5%-kal magasabb – ez a kamatkockázat elkerülésének a felára –, ami 11 ezer forinttal növeli meg a havi fizetnivalót, míg a futamidő végéig fix OTP Fix20 Lakáshitel további 8 ezer forint plusz kiadást jelent.

Mindenképp ki kell hangsúlyoznunk, hogy a bankok hitelajánlatai – éppen úgy, ahogy az üzletek árai – eltérhetnek egymástól, ráadásul az aktuális üzletpolitika függvényében hol az egyik, hogy a másik bank ajánlata a éppen a legkedvezőbb valaki számára. Éppen ezért érdemes lehet kilépni a komfortzónából, és nem kizárólag attól a banktól ajánlatot kérni, ahol a számlánkat vezetjük. Természetesen érdemes ezzel is próbálkozni, hiszen ügyfélként kaphatunk egyedi kamatkedvezményt, ám az összehasonlítás ekkor sem hagyható el, hiszen előfordulhat, hogy az egyik banknál a 10 éves kamatperiódusú hitel havi törlesztője alacsonyabb, mint egy másiknál az 5 évesé, vagyis nem csak pénzügyi előnyre tehetünk szert, de még a kamatkockázatunkat is csökkenthetjük.

Amennyiben összehasonlítanád 13 bank lakáshiteleinek kamatait, használd a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorát. A hitelfelvételhez kérheted a Bankmonitor szakértőinek segítségét is, ők egyrészt segítenek az ügyintézésben, de akár a Bankmonitoron keresztül érkező ügyfeleknek kínált banki kedvezményeket is bezsebelheted így, ami több százezer forint pénzügyi előnyt jelent bizonyos esetekben.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés