Otthonfelújítási támogatás: két napod van beköltözni a házba

Otthonfelújítási támogatás: két napod van beköltözni a házba
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-29
 

Megjelent az otthonfelújítási programhoz kapcsolódó pályázati kiírás tervezete, melyet május 6-ig lehet véleményezni. Számos részletre fény derült a dokumentumból, ráadásul van egy előírás, ami miatt sok érdeklődőnek nagyon is gyorsan kell lépnie.

Sok magyar várta a 2024-ben induló lakásfelújítási támogatás részletszabályait. A pályázati kiírás tervezete pénteken megjelent, amelyből a program főbb előírásait már megismerhetjük. A részletes előírásokat ebben a cikkünkben megtalálhatod.

A legfeljebb 6 millió forint összegű támogatást az 1990. december 31. előtt épült családi házak korszerűsítésére lehet fordítani. Elvárás, hogy a munkálatok végeztével az épület energiafelhasználása legalább 30 százalékkal csökkenjen.

Még csak a tervezetet tették közzé, de láthatunk egy olyan előírást, ami miatt sok embernek azonnal lépnie kell. A kérdéses ingatlanban szükséges ugyanis az igénylőnek életvitelszerűen élnie. Ez pedig a pályázat alapján azt jelenti, hogy legalább 2024. május elseje óta az adott ingatlannak kell lennie a lakóhelyünknek, tartózkodási helyünknek, melyet lakcímkártyával szükséges igazolnunk.

Hirdetés

Hirdetés

Két nap múlva május elseje

Könnyen elképzelhető, hogy már korábban megvettük álmaink otthonát, abban is élünk, de az átjelentkezést nem tettük meg: nem kértük a lakcímkártyán az új címünk átvezetését. Ebben a helyzetben ha nem lépünk gyorsan, akkor lecsúszhatunk az új otthonfelújítási támogatásról.

Még két napunk van orvosolni ezt a problémát, elmehetünk a kormányhivatalba és kérelmezhetjük a lakóhelyünk, vagy épp tartózkodási helyünk módosítását. Ez nem kerül semmibe, ha kivárjuk a sort, akkor ideális esetben kézbe is kaphatjuk az új lakcímkártyánkat. Az viszont fontos, hogy valamennyi tulajdonos hozzájárulására szükség van a lakcímváltozás bejegyzéséhez.

Elképzelhető természetesen, hogy a pályázat végleges szövege módosul, kikerül ez az előírás a szabályok közül. Erre azonban semmilyen garancia nincs, éppen ezért érdemes erre a feltételre készülni. Pláne, hogy címváltozáshoz kapcsolódó ügyintézés díjmentes, legfeljebb a ráfordított időnkkel és energiánkkal „fizetünk” a feltétel teljesítéséért.

6 millió forint támogatás múlhat rajta

Miért érdemes gyorsan cselekedni? Ne ezen a könnyen orvosolható előíráson múljon, hogy megkapjuk házunk korszerűsítéséhez a 6 millió forint támogatást. A támogatás egy része vissza nem térítendő kedvezmény, másik része pedig egy kamatmentes kölcsön.

A vissza nem térítendő rész nagysága függ azon járás átlagos jövedelmétől, ahol a házunk fekszik, emellett természetesen függ a saját fizetésünktől is. Illetve ebből a szempontból is lényeges, hogy ténylegesen mennyi energiamegtakarítást eredményeznek a munkálatok: ha 40%-ot eléri az energiamegtakarítás, akkor még nagyobb lehet a vissza nem térítendő rész a támogatáson belül. A maximális 6 millió forint támogatásból ezen elvek alapján 2,5-3,8 millió forint lehet a vissza nem térítendő rész.

Természetesen számos egyéb feltételt is teljesítenünk kell ahhoz, hogy a június 3-ától elérhető kedvezményt megpályázhassuk. Az előírásokat részletesen ebben a cikkünkben megtalálod. Érdemes ezt elolvasni, mielőtt bemennénk a kormányhivatalba: ha egy másik előíráson biztos elhasalunk, akkor felesleges lehet a lakcímváltozás bejelentése.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés