Otthonfelújítási támogatás: Mi a legnehezebben teljesíthető feltétel?

Otthonfelújítási támogatás: Mi a legnehezebben teljesíthető feltétel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-25
 

Június 17-én megjelent az Otthonfelújítási Program végleges pályázati kiírása. Több feltétel, előírás is változott az eredeti tervekhez képest, módosult például az is, hogy mióta kell az adott ingatlanban élnie az igénylőnek. A Bankmonitor szakértőinek véleménye alapján nem véletlenül nyúltak ehhez az előíráshoz, ugyanis a legtöbb érdeklődő ezen a feltételen bukott el.

Az otthonfelújítási támogatás indulására rengeteg család várt, a bejelentést követően azonban számos részletszabályzat még nem volt egyértelmű. Június 17-ével azonban megjelent a végleges pályázati kiírás, amely számos kérdést tisztázott. Sőt, bizonyos korábban megismert feltételek még változtak is.

Ilyen például a beköltözés dátumára vonatkozó előírás. A tervezetben a korszerűsítésre szánt ingatlanban kellett az igénylőnek laknia legkésőbb 2024. május elsejétől. A módosítást követően ez a dátum kitolódott 2024. július elsejére.

A változás alapján megfelelő az is, ha az igénylő közeli hozzátartozója – házastárs, szülő, nagyszülő, gyermek, unoka, testvér – él az ingatlanban. Sőt, az is rendben van, ha az igénylő épp most vásárolja meg a felújítandó házat. Ebben az esetben elvárás, hogy az adásvételi szerződést július elsejéig megkössék. (Természetesen a támogatási szerződés aláírásának feltétele, hogy a tulajdonjogot bejegyezzék, illetve beköltözzön az ingatlanba az igénylő.)

Hirdetés

Hirdetés

A legtöbb problémát beköltözés határideje okozza

Nem véletlenül nyúltak hozzá ehhez az előíráshoz. A Bankmonitor készített egy kalkulátort, amellyel az érdeklődők ellenőrizhetik, hogy jogosultak-e a támogatásra. A kérdéses kalkulátor adatai alapján a legtöbben azon buktak el, hogy nem éltek kellő ideje az adott ingatlanban.

Több, mint 15 ezer kalkulációt végeztek el a Bankmonitor kalkulátorával, az érdeklődők 12,36%-a nem élt a kérdéses ingatlanban 2024. május elseje óta, vagyis az eredeti elvárások alapján nem voltak jogosultak a támogatásra.

A második leggyakoribb probléma az ingatlanok építési évével volt: az érdeklődők 6,55%-a nem felelt meg az erre vonatkozó előírásnak, ez azonban még mindig csak a fele a legtöbb gondot okozó feltételen elbukóknak.

Az érdeklődők mekkora része bukik el az egyes feltételeken az otthonfelújítási támogatásnál?

Mik a pontos elvárások, előírások, és mi változott a feltételeknél? (A félkövér, dőlt betűs feltételekben történt változás az eredeti tervezethez képest.)

  • Eredetileg az igénylőnek legkésőbb 2024. május elsejétől kellett az ingatlanban életvitelszerűen laknia. Az új előírás alapján a beköltözés végső dátumát kitolták július elsejére. Ráadásul már az is elfogadható, ha az igénylő közeli hozzátartozója lakik az adott ingatlanban. Sőt azok a házak is megfelelőek lehetnek, melyekre július elseje előtt köt az igénylő adásvételi szerződést. (Ez utóbbi esetben a támogatási szerződés megkötésének feltétele a bejegyzett tulajdonjog, illetve a beköltözés.)
  • 1990. december 31. előtt épült, használatbavételi engedélyt kapott ingatlanok korszerűsítésére igényelhető a támogatás.
  • Kizárólag külső nyílászárók cseréje, az épület hőszigetelése, a melegvízrendszer korszerűsítése és a fűtési rendszer modernizálása finanszírozható meg. Újdonságként bekerült a végleges pályázatba a víz-levegő hőszivattyú fűtési rendszer kialakítása is.
  • Kizárólag családi ház korszerűsítésére lehet fordítani a kedvezményt.
  • Az igénylőnek tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie az felújítandó ingatlanban. Az is megfelelő, ha holtig tartó haszonélvezeti joga van az igénylőnek.
  • Az igénylő nem szerepelhet élő elmaradással a rossz adósok listáján. Illetve lezárt elmaradás esetén sem működik a dolog, ha az elmaradás egy részét végül a bank elengedte.
  • Nem lehet a bruttó minimálbért – 266 800 forintot – elérő köztartozása, adótartozása az igénylőnek.
  • Nem lehet legalább 60 napja fennálló, a bruttó minimálbért – 266 800 forintot – elérő közüzemi számla tartozása az igénylőnek.

A munkálatokhoz is részben hozzányúltak: a négy alapvető cél nem változott, ugyanakkor kibővült az elvégezhető részmunkák köre. Ezek közül mindenképpen érdemes kiemelni, hogy a víz-levegő hőszivattyú fűtési rendszer kiépítése bekerült a támogatott munkálatok közé. (Eredetileg csak a gázfűtési rendszer korszerűsítése, a modern gazfűtési rendszer kiépítése szerepelt a támogatott tevékenységek között.) Ezen feltételnek a Bankmonitornál kalkulálók 4,55%-a nem felelt meg.

Az elvárások módosításával elképzelhető, hogy többen mégis jogosultak lehetnek a kedvezményre.

Ki kell hangsúlyozni, hogy a statisztika csak azt mutatja meg, hogy a kérdésre adott válaszok alapján az érdeklődők hány százaléka nem jogosult a kedvezményre. Azt nem mondja meg pontosan az eredmény, hogy összességében hányan voltak a jogosultak a támogatásra. (Előfordulhat ugyanis az, hogy egy érdeklődő több előírásnak sem felelt meg.)

Miért érdemes kihasználni az otthonfelújítási támogatást?

Legfeljebb 6 millió forint támogatást igényelhetnek az érdeklődők házuk energetikai korszerűsítésére. Ezen összeg egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része pedig kamatmentes kölcsön. (A pontos arány függ az ingatlan elhelyezkedésétől, az igénylő jövedelmétől és az energiamegtakarítás mértékétől.)

A kedvezményből legfeljebb 20 ezer ház korszerűsítése finanszírozható, a teljes keretösszeg 108,24 milliárd forint. Pályázni 2024. július elsejétől lehet, érdemes azonban sietni, mert ez a keretösszeg meglehetősen karcsú a korszerűsítendő ingatlanok számához képest.

(A cikk eredeti verziója a 24.hu oldalán jelent meg.)

Hirdetés
Hirdetés