Óvatosan az év végi hitelfelvétellel!

Óvatosan az év végi hitelfelvétellel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-12-16
 

Az év végéhez vészesen közeledve a decemberi ajándékvásárlási dömping közepette számos csábító ajánlatba futhatunk az áruházakban. A 0% THM-mel elérhető kölcsönök a „Csak most igazán akciós” érzést kelthetik, és azonnali vásárlásra ösztönözhetik a betérő ügyfeleket. Mielőtt beleugrunk egy-egy ilyen lehetőségbe, fontoljuk át, hogy valóban kihagyhatatlan-e az ajánlat! Már csak azért is, mert egy későbbi hitelfelvétel során minden meglévő törlesztőrészlet számít, amelyet jövőre egységes szabályok alapján vizsgálnak majd a bankok!

Nem csak év végén fontos elővigyázatosnak lenni!

Akár személyi kölcsönt, akár egyéb hitelt veszünk fel, előtte alaposan tanulmányozzuk át saját pénzügyeinket! Ez elengedhetetlen, hogy egy jól megfontolt döntést hozzunk, hogy később nem okozzon nehézséget a felvett hitel törlesztése. Elsősorban legyünk tisztában azzal, hogy havonta mekkora összegből gazdálkodunk, mennyi az elkölthető bevétel, és mennyi az, amit a kiadások után még biztonsággal hiteltörlesztésre tudunk fordítani. Ha a havi betevőt minden hónapban forint fillérre elköltjük és éppen hogy átlendülünk a következő fizetésig, akkor inkább ne gondolkodjunk hitel felvételén! Akkor sem, ha „ingyen adják”, mert később sokszoros árat fizethetünk érte!

Először is tartsunk be pár alapszabályt!

Biztonsági tartalékkal mindig rendelkezzünk!

Az, hogy egy lakás megvásárlásához, vagy éppen egy nem várt családi kiadáshoz hitelre van szükségünk, még nem jelenti azt, hogy megtakarítással nem kell rendelkezni! A hitel fennállása alatt is bekövetkezhet olyan sajnálatos esemény, amelyet előre senki sem tervez, viszont a hitel visszafizetését, a család megélhetését veszélyezteti. Így igyekezzünk legalább akkora tartalékot felhalmozni, amely a háztartás 3-6 havi kiadásait fedezi!

Ez a bankoknál is bevett gyakorlat, és bizonyos esetekben pár havi törlesztőrészletnek megfelelő összeg elhelyezését (óvadék) kérik a hitel jóváhagyásakor. Ez a későbbi fizetési nehézség kockázatait hivatott mérsékelni, így ha az adós nem fizet, az elhelyezett óvadék összegéből fedezik a havi törlesztőrészleteket bízva abba, hogy a fizetési képesség ezalatt az idő alatt helyreáll.

Hitelfelvevőként is célszerű és hasznos így tenni, és azt a bizonyos vésztartalékot félretenni!

Ne vállaljuk túl magunkat!

Ha havi rendszerességgel 30 000 Ft szabad pénzösszeg áll rendelkezésre, ne vállaljunk 60 000 Ft-os törlesztőrészletet! Előfordulhat, hogy hitelfelvétel előtt pénzügyeinket áttekintve egy-két kiadáson tudunk változtatni, valamely igényünkből lejjebb adni. De ez maximum olyan kiadásokra lehet igaz, amely nem a létfenntartáshoz szükséges!

Gondoljunk a későbbiekben felmerülő kiadásokra is!

Nyilván nem lát senki a jövőbe, de a kiadások egy része tervezhető, ha átgondoljuk a következő pár évünket. Például, biztosan tudjuk, hogy a gyermek iskolába fog menni, vagy hogy jövőre esküvőre készülünk. Ezeket ne felejtsük el, és az említett kiadásokkal ugyanúgy kalkuláljunk, amikor a havi törlesztőrészlettel tervezünk!

Számoljuk fel a szükségtelen banki kapcsolatokat!

Hopp, itt egy hitelkártya, ott meg egy folyószámlahitel! Sok esetben előfordul, hogy az ügyfél a hitelfelvétel során szembesül azzal, hogy hitelkártyával, vagy éppen folyószámlahitellel rendelkezik. Ha új hitelt veszünk fel, minden fennálló tartozással kalkulálnak a hitelezhetőség megállapításakor, még a nem használt hitelkártyákkal, hitelkeretekkel is. Így, ha nincs rá szükségünk, szüntessük őket meg!

Jövőre már egységesek lesznek a hitelfelvételi korlátok!

2015. január 1-től hatályba lép az MNB új szabályozása, amely maximalizálja a jövedelem, valamint a hitel mögötti fedezetek terhelhetőségét. Ez minden új, 200 000 Ft-ot meghaladó hitel felvétele esetén irányadó lesz, és ugyanúgy érvényes lesz a lakáshitelekre, mint a gépjármű, vagy áruhitelekre. A bankok persze eddig is alkalmaztak belső szabályozási rendszert a hitelezhetőség megállapítására, csak most egységes keretek közé terelik azt.

Továbbra is számítanak majd a fentebb említett nem használt hitelkártyák, hitelkeretek a felvehető hitelösszeg megállapításakor, így ha jövőre új hitel felvételén gondolkodunk, különösképpen fontoljuk meg, mekkora kölcsön törlesztése fér még bele a havi költségvetésbe!

Ha szeretnéd megtudni, milyen lakáshitel kondíciókra számíthatsz, használd az alábbi kalkulátort!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés