Óvatosan az ingyenes készpénzfelvétellel!

Óvatosan az ingyenes készpénzfelvétellel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-01 Frissítve: 2018-04-05
 

Mától megrohamozhatjuk az ATM-eket, feltéve, hogy január 20-ig nyilatkoztunk, mely számlánkra kérjük az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget biztosítani, és feltéve, ha van ehhez elég pénz a bankszámlánkon. Ha nincs, de bankunk folyószámla hitelkeretet biztosít nekünk, akkor is kihasználhatjuk a kedvezményt, de csak bizonyos korlátok között!

Ami határt szabhat: 

A bankautomaták limitáltak

Ahhoz, hogy zökkenőmentesen működjön a 150 ezer forintig történő ingyenes készpénzfelvétel, az automatákban biztosítani kell az ehhez szükséges limiteket. Azonban ha nem a saját bankunk automatájánál kíséreljük meg kivenni a pénzünket (márpedig a szabályozás értelmében bármely belföldi ATM-hez mehetünk), nem biztos, hogy sikerrel járunk, ugyanis rendre alacsonyabb összegre korlátozzák a felvehető készpénz összegét az idegen automaták tekintetében, vagy ha biztonságilag ez indokolt. A jövőben azonban egységesíteni kívánják ezt a limitet, hogy mindenki élhessen a törvény adta lehetőségekkel. Ezen kívül a kártyánkhoz is tartozik limit, így szükség esetén a bankfiókban, telefonon, vagy ha a lehetőség biztosított, netbankon keresztül szükséges módosítani.

A bankszámlánk egyenlege

Ha még nem érkezett meg a fizetés, vagy éppen nincs elegendő pozitív egyenleg a számlánkon, de bankunk folyószámla hitelkeret biztosít, ennek terhére is élhetünk az ingyenességgel.

De! Csak az adott hónapban a számlára érkező munkavégzésre irányuló jogviszonyból származó jövedelem összegének erejéig, de legfeljebb 150 ezer forintig. Ide sorolandó a Szja. törvény szerinti bér, szociális ellátás (pl. fogyatékossági támogatás, vakok személyi járadéka, anyasági támogatás), és az ösztöndíj. Azaz, ha a számlára érkező jövedelmünk 80 000 Ft, és 100 000 Ft hitelkeretet biztosítanak, akkor is csak 80 000 Ft-ot vehetünk fel ingyenesen, ezért nem árt nyomon követni, hogy éppen hol tartunk a költéseinket illetően.

Az egyéb fontos tudnivalók a szabályozással kapcsolatban korábbi cikkünkben olvashatóak.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés