Pénz szűkében van a vállalkozásod? Add el kintlévőségeid!

Pénz szűkében van a vállalkozásod? Add el kintlévőségeid!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-03-31 Frissítve: 2020-03-13
 

Cégünk jó üzleti kapcsolatai érdekében sokszor olyan feltételeket is elfogadunk, ami megnehezíti vállalkozásunk mindennapjait. A dolog igazán csak akkor kezd aggasztóvá válni, amikor ez már átmeneti fizetési nehézségekhez vezet. Késve fizető vevők, hosszú fizetési határidők – csupán a legtipikusabb esetek, amikor fizetőképességünk veszélybe kerülhet. Hogy a hullámok ne csapjanak össze a fejünk felett, kézenfekvő megoldásként kínálkozik a kereskedelmi faktoring.

Mi is a faktoring?

A faktoring nem más, mint a követelések adás-vétele.  Nagyon leegyszerűsítve meglévő vevő követelésünket eladjuk egy olyan cégnek, amely kifejezetten kintlévőségek behajtásával foglalkozik, így a számla végösszegének behajtása miatt már nem kell, hogy fájjon a fejünk

Mikor lehet jó megoldás a faktorálás?

  • vevőink rendszeresen késve fizetnek
  • hosszú fizetési határidőket kell vállalnunk
  • a kintlévőségeink kezelése ellehetetlenül

Hirdetés

Hirdetés

Kétféle kintlévőségünk lehet

Lejárt követelések esetében nem éppen a legszerencsésebb a helyzet, mivel egy olyan követelést adunk el, amit már többször is megpróbáltunk behajtani, de nem jártunk sikerrel. A vételár ilyenkor a tartozás összegének töredéke is lehet, mégis megéri a szolgáltatást igénybe venni, hiszen így legalább a pénzünk egy részéhez hozzájuthatunk.
A faktorálás másik fajtája a még nem lejárt követelések értékesítése, mely már sokkal gyakrabban fordul elő kisebb cégeknél is. Ha például vállalkozásunk 90 napos fizetési határidővel értékesíti termékeit, akkor ugyebár három hónapot kell várnunk a számla ellenértékére. Közben persze folyamatosan fizetnünk kell a költségeket, ráadásul egy újabb megrendelés esetén, annak teljesítéséhez újabb forrásokra lesz szükségünk.
Tehát, ha hamarabb szeretnénk a pénzünkhöz jutni, eladhatjuk a követelésünket. Tény, hogy így a tényleges ellenértéknél valamivel kevesebbre számíthatunk, de tevékenységünk legalább zökkenőmentesen finanszírozhatjuk.

A faktoring előnyei

  • a vállalkozás pár napon belül is pénzhez juthat,
  • más finanszírozási formákhoz képest kevés adminisztrációval jár,
  • tapasztalatok szerint egy bank belépése kedvezően befolyásolja a vevők fizetési morálját.

A faktoring típusai

A nem fizetés kockázatának felvállalása szerint megkülönböztetünk visszkeresetes és visszkereset nélküli faktoringot.

Visszkereset esetén a faktorcég visszavásároltathatja a be nem hajtott kintlévőséget, ha az adós a határidőt követően sem törleszti tartozását. Elsőre nem hangzik túl jól! Leginkább olyan cégeknek ajánlott ez a forma, akik nem tartanak a vevőjük fizetésképtelenségétől.

Visszkereset nélküli faktoring esetében a faktorcég vállalja a nem fizetés teljes kockázatát. Tehát ebben az esetben mi már nem felelünk az adósért. Ezért is hívják ezt a típust teljes körű faktoringnak.   A bankok például eltérő terméket kínálnak ügyfeleiknek a tartozással rendelkező szervezet típusa alapján.

Azonnali tájékoztatás a hitel feltételeiről.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hitelkeret megállapítása
a kibocsátott számlákra
Ft
nap
Bankmonitor

Az elérhető faktor finanszírozás részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegben kaphat finanszírozást (megelőlegezést) a céged?
  • Mennyi idő alatt?
  • Várhatóan milyen költség mellett?
  • Mitől függhet a finanszírozás mértéke?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!

Nem fizet az önkormányzati cég!

Sokszor megesik, hogy állami szervek, önkormányzatok hosszú fizetési határidőre, esetenként elviselhetetlenül nagy késedelemmel fizetnek.  A bankok ma már kifejezetten ilyen esetekre is felkészültek. Azon cégek, melyek megrendelői között ilyen szervezetek szerepelnek, élhetnek a speciálisan erre a körre kialakított faktoring lehetőségével, így áthidalhatják az elhúzódó fizetésből adódó nehézségeket.

Exportőrök mit tehetnek?

Manapság egyre több cég folytat export tevékenységet. A kapcsolat kezdetén sok esetben elég kevés információ áll rendelkezésre a külföldi cégről. A csalódásoktól és veszteségektől könnyen megkímélhetjük magunkat, ha export faktoringot veszünk igénybe, lecsökkentve ezzel a kockázatokat.

Pályázati pénz előfinanszírozása

Hurrá! Nyertünk egy uniós pályázaton! Viszont a pénzre jellemzően hónapokat kel várnunk. De amint a kezünkben van a pályázati határozat, a bankok azonnal nyitottak a pályázaton elnyert összeg előfinanszírozására.

+ 1

Átmeneti fizetési gondok esetén természetesen nem csak a faktoring lehet a megoldás. Igénybe vehetünk akár folyószámlahitelt, vagy egyéb lehetőségeket, mint a Növekedési Hitel Program!

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés