Pénzt nyerhetünk az energetikai tanúsítvánnyal

Pénzt nyerhetünk az energetikai tanúsítvánnyal
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-17
 

Aki házat vagy lakást adna el, az nem tudja elkerülni, hogy a kiszemelt ingatlanról energetikai tanúsítvány készüljön. Sokaknak ez csak nyűg, ráadásul még költséges is, ugyanakkor nagyon sok hasznos infót tartogathat számunka.

Ingatlanvásárlás esetén 2012. január 1-e óta kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni. A dokumentumot kizárólag a Magyar Mérnöki Kamara, vagy a Magyar Építészeti Kamara névjegyzékébe felvett tanúsító készítheti el. A mérési módszerek is pontosan meghatározásra kerültek, amelyek alapján egy ingatlan elnyeri energetikai besorolását. Az AA++ „minimális energiaigényű” minősítéstől, a JJ „kiemelten rossz” értékelésig összesen 12 kategória létezik.

Az jól látható, hogy Magyarországon jelenleg CC-nél jobb értékelést az ingatlanoknak csupán pár százaléka kapott, ugyanakkor a lakások közel fele (47%-a) az átlagosnál (FF) kedvezőbb minősítéssel rendelkezik. A két leggyakoribb osztályzat a CC és HH. Előbbibe az ingatlanok 19%-át sorolták, míg utóbbiba a lakások 14%-a került.

Hirdetés

Hirdetés

Van összefüggés az energetikai besorolás és a rezsi között?

De miért fontos számunkra ez a minősítés, hiszen önmagában nem sokat árul el? A válaszhoz elég megnézni, hogy az egyes kategóriák esetében átlagosan mekkora energiaköltséggel számolhatunk.

Jól látható, hogy a legjobb és legrosszabb minősítés között az éves energetikai költségek különbsége akár 371 ezer forint is lehet, ez közel 31 ezer forintos eltérést jelenthet a havi rezsiben. A két leggyakoribb kategória esetében is 14 ezer forint eltérés lehet a havi kiadásainkban. Ez az összeg pedig már igenis sokat számíthat a költségvetésünkben. Ezért házvásárlásnál egyfajta támpont lehet az energetikai tanúsítvány, kevésbé tudnak megtéveszteni minket a lakás állapotával, fenntartási költségeivel kapcsolatban.

Korszerűsítés, felújítás

Meglévő lakásunkról is sokat elárulhat az energetikai besorolás. Ha túl magasnak tartjuk a lakásfenntartáshoz kapcsolódó havi kiadásaink, akkor érdemes lehet belevágni egy korszerűsítésbe, felújításba. Ekkor az energetikai minősítés segítséget nyújthat abban, hogyan kikalkulálhassuk a beruházással elérhető megtakarítás nagyságát. Például, ha a korszerűsítésnek köszöngetően lakásunk a HH besorolásból átkerülne a CC kategóriába, akkor már havonta 14 ezer forintot is spórolhatunk a rezsin.

Természetesen ehhez szükségesek lehetnek komolyabb munkálatok, például szigetelés, nyílászáró csere stb. Tételezzük fel, hogy 5 millió forintból meg tudjuk csinálni az elképzelt változtatásokat, és ezt hitelből szeretnénk megfinanszírozni. A Bankmonitor Lakáshitel kalkulátora alapján egy 5 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú korszerűsítési kölcsön már 4,30%-os kamattal elérhető, a havi törlesztőrészlet pedig 31 337 Ft lenne. Ha ebből levonjuk a rezsi megtakarításunkat, akkor „csak” 17 337 Ft havi többlet kiadásunk keletkezne a korszerűsítést követően, viszont lakásunk értéke jelentősen növekedne. Ráadásul, egyes bankok felújítási, korszerűsítési hiteleiknél külön kedvezményeket biztosítanak, ha ingatlanunk egy meghatározott kategóriánál kedvezőbb energetikai besorolást kap ezzel.

Amennyiben felújításon, korszerűsítésen gondolkodsz, és ehhez hitelre is szükséged lenne, a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megtalálhatod a számodra legkedvezőbb ajánlatot.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés