Pénzügyi társajátékok az egész családnak – Így is lehet tudatosságra nevelni a gyerekeket!

Pénzügyi társajátékok az egész családnak – Így is lehet tudatosságra nevelni a gyerekeket!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-02-20
 

A pénzügyi oktatás sajnos még ma sem kap megfelelő teret az oktatásban (gyerekcipőben jár). Az ilyen irányú tudatosságra nevelés így még ma is elsősorban szülői feladat. Tudjuk, ennek a legjobb módja a játék: a Bankmonitor társasjáték gyűjtése a család minden tagja számára hasznos és szórakoztató lehet.

A pénzügyi döntéseink hosszú évekre, évtizedekre meghatározhatják életünket, emiatt nagyon fontos, hogy a lehetőségek feltérképezésével, alapos mérlegelés után tegyük meg a szükséges lépéseket. Szülőként feladatunk, hogy jó példát mutassunk gyermekeinknek, illetve, hogy felzárkóztassuk őket és kiegészítsük az iskolában tanult, sokszor igencsak alapszintű ismereteket.

Pénzről játékosan a legkisebbekkel

Ideális esetben akár már óvodás korú gyermekeinkkel is foglalkozhatunk, játékos módon bevezethetjük őket a pénz világába. Ebben a korban a szükséges ismeretek szinte észrevétlenül ragadnak rájuk, ráadásul egyúttal egyéb képességeiket is fejleszthetjük.

A bevásárlások alkalmával beavathatjuk őket az ár jelentésébe, hogy minden, amit a kosarunkba teszünk pénzbe kerül, egyes termékek olcsóbbak, míg mások drágábbak. Akár az árak emelkedését is elmagyarázhatjuk nekik a saját szavaikkal.

Játszhatunk számolósat a bevásárlókocsiba kerülő gyümölcsökkel, vagy az otthoni játék, esetleg az esti rendrakás közben autókkal, mackókkal, babákkal is. Az ilyen alkalmak arra is jók lehetnek, hogy egyes tulajdonságok alapján (például szín, forma, típus, méret) csoportosítsuk és számoljuk meg őket, mielőtt a helyükre kerülnek. A nagyobbacska óvodás gyerekekkel pedig már boltosat is játszhatunk.

Ebben a korban már minden pici megérti, ha szeretne valamit megvenni, akkor arra gyűjtenie kell, ez pedig előre vetíti a megtakarítás fontosságát. Iskolás kortól bevezethetjük a zsebpénzt, a saját pénztárcát, vagy perselyt is.

Játékok pénzügyi tudatosságra neveléshez óvodás korban.

Hirdetés

Hirdetés

Társasjátékok kisiskolás kortól

Napjainkban bármelyik játékbolt polcain megtalálhatók olyan társasjátékok, amelyek a segítségünkre lesznek a pénzügyi tudatosságra nevelésben. Ha tanácstalanok vagyunk, kérdezzük bátran az eladókat, akik életkor szerint tudnak ajánlani játékokat.

Az Egy kis bevásárlás című társas már 5 éves kortól ajánlott. A rövid, 10-30 perces játékidő alatt cél, hogy mindenkinél hamarabb és a lehető legokosabban fejezd be a vásárlást. Megtanít a pénz, a pénztárca használatára, a visszajáró kiszámolására és a kedvezmények, akciók kihasználására is.

A Montessori Matematikai Szorzótábla szórakozva tanít meg az alapvető műveletekre és fogalmakra. A játék során a gyerekeknek meg kell találniuk a megfelelő műveleti jeleket és számokat, ami a problémamegoldó képességüket is fejleszti. Nagycsoportosoknak és kisiskolásoknak is ajánlott, de felnőttek számára is remek szórakozás.

A Zsebre megy társasjáték mókás formában tanítja meg a gyerekeket arra, hogyan kell a saját zsebpénzükkel bánni. A játék során mindig újabb és újabb kalandok várnak a gyerekekre, akiknek végig takarékoskodniuk kell és az olyan helyzetekben, amikor nem jut mindenre, döntést kell hozniuk, hogy minek a megvásárlása fontosabb. A játék végén a legtöbb értékkel (pénz, értéktárgy) rendelkező kerül ki győztesként.

A több mint 80 éves Monopoly-t talán már senkinek nem kell bemutatni. A játékboltok polcain és a webáruházakban ma már számos változatban elérhető (Bid kártyajáték, Hamis bankjegyek, Builder, Utazás a világ körül, Arcade Pac-Man – és még sorolhatnánk). 

Jó tudni
Pénzügyi tudatosság szempontjából a Monopoly Szélhámosok változatát inkább csak a klasszikus verzió megismerése után ajánljuk, bár itt sem minden fenékig tejfel, ha ugyanis csalsz, pénzt lopsz a bankból, vagy elsumákolod a bérleti díjat, annak következménye lesz.

Társasjátékok kisiskolás kortól pénzügyi tudatosságra neveléshez.

Társas és online pénzügyi játékok nagyobbaknak

Az Értem a pénzem társas rendhagyó formában, online letölthető és nyomtatható verzióban készült a Pénziránytű jóvoltából. A ma is használt forint bevezetésének 70. évfordulója alkalmából megjelent társasjáték visszaforgatja az idő kerekét és megismerteti a játékosokkal ezer év különböző érméit és bankjegyeit. A régi érmék és bankjegyek kézről kézre járnak, miközben felsejlik történetük és megelevenednek korszakaik.

Szintén a Pénziránytű remek fejlesztése a Tőzsdejáték, amely online, csapatban játszható. Mindenki 100 ezer forint virtuális pénzzel indul, amit a játék során a tőzsdén fektethet be – részvényt lehet adni-venni az árfolyam alakulása és a piaci események függvényében. A győztes természetesen a legnagyobb vagyont felhalmozó játékos lesz.

A Tavernák Tiefenthalban már inkább a nagyobb gyerekek, fiatal felnőttek számára ajánlott, ugyanis a 8 forduló alatt a cél tökélyre fejleszteni a kocsmád. Ha tiéd a legfinomabb sör, a legügyesebb felszolgáló, ha a legjobb üzletfejlesztési döntéseket hozod, akkor jó eséllyel hosszú távon sikeres vendéglátóegységre és sok-sok borravalóra teszel szert. A győzelemet ugyanakkor a stratégiai tervezés és a szerencse is erősen befolyásolja.

Az Everdell – Az Örökfa árnyékában 13 éves kortól javasolt. Egy csodás erdei birodalmat kell felépíteni az állatok segítségével úgy beosztva az erőforrásokat, hogy a helyszín, az épületek szépülése mellett az állatok se maradjanak éhen. A részletesen kidolgozott, gyönyörűen illusztrált, térben is kiemelkedően látványos játékot először fel kell építeni, a kártyákat az Örökfa rejti, ami különleges élménye a közös időtöltésnek.

A 14 éves kortól ajánlott Scythe 2020-as, magyar verziója a háború utáni kapitalista birodalomépítésről szól. Egy masszív, sokoldalú stratégiai játék, amelyben a játékosok saját népüket igyekeznek győzelemre vinni építkezéssel, hadászattal, termeléssel, számos komoly és hosszú távra szóló döntéssel. Arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy ez a társas kifejezetten hajlamos nagyon reális, sokszor az élethez hasonlóan könyörtelen helyzeteket teremteni.

Tanuljunk játszva együtt!

A Bankmonitor játékgyűjteményén kívül természetesen sok hasonló társas és online játék fellelhető. Ma már jóval szélesebb lehetőségeink vannak arra, hogy pénzügyileg is tudatosan neveljük gyermekeinket, mint amikor mi, mostani szülők, nagyszülők voltunk fiatalok. Fontos, hogy akár már egészen kis korban elkezdjünk segíteni a gyerekeknek abban, hogy megismerjék, jól kezeljék és beosszák a pénzt, illetve takarékoskodjanak.

Ezzel segíthetjük gyermekeinket abban, hogy könnyebben hozzanak döntést a kiadások tervezésekor. Olyan szemléletmóddal induljanak, aminek köszönhetően jó eséllyel elkerülhetőek a pénzügyi krízisek. Az ismeretek átadása mellett kiemelten fontos, hogy mi magunk is jó példát mutassunk – ne sajnáljuk az időt a játékra, hiszen egy-egy alkalommal számtalan olyan dolgot megtudhatunk gyermekeink gondolkodásáról, viselkedéséről, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy szükség esetén a jó irányba tereljük őket.

Hirdetés
Hirdetés