Piaci vagy támogatott? Mit válasszak?

Piaci vagy támogatott? Mit válasszak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-26 Frissítve: 2021-10-11
 

Ismét eljött az idő, hogy mérlegre tegyük a különböző lakáshiteleket. A szakadatlan kamatcsökkentés jelentősen megváltoztatta sokunk véleményét azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú hitelt vegyünk fel. Különösen aktuális a kérdés így, egy héttel a jegybanki kamatdöntés után. Két hitelt hasonlítottunk össze, mégpedig az állami kamattámogatással elérhető otthonteremtési hitelt, valamint a piaci feltételű lakáshitelt.

Álmaink lakásának megvásárlásához csak kevesen rendelkezünk a teljes vételárral, ezért rendszerint hitelfelvételhez folyamodunk. A piacon rengeteg különböző kondíciójú hitellel találkozhatunk, ezért nem árt a korrekt, mindenre kiterjedő összehasonlítás mielőtt döntünk.

Minden hitelhez meg kell felelnünk bizonyos alapfeltételeknek. Ilyen például az életkor, elvárt jövedelem, negatív KHR és a megfelelő fedezet.

A két hitel között a legalapvetőbb különbség, hogy a támogatott hiteleknél szigorúbb előírások vonatkoznak mind az  igénylőkre, mind az ingatlanra. Többek között az eladó és a vevő nem lehetnek egymás közeli hozzátartozói, köztartozásmentes adózónak és legalább 180 napja folyamatosan egészségbiztosítottnak kell lenni. Állami kamattámogatás a futamidő első 5 évében jár.

Számolj velünk! 
Szerintünk feladtuk a leckét, de az ajánlatok közötti eligazodást lakáshitel kalkulátorunk segíti!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Nézzük, érdemes-e ennyi igazolás beszerzésével vesződnünk, vagy inkább forduljunk a piaci hitelek felé!

Ha az adható hitelösszeget nézzük, akkor egyértelműen a piaci hitelek vezetnek. Csak az ingatlan értéke és jövedelmünk teherbíró képessége szab határt.

Támogatott hitelek esetében új lakás vásárlásakor maximum 15, míg használt lakás vásárlásakor 12,5 millió forinthoz juthatunk és az ingatlan vételára is maximalizálva van.

Futamidő tekintetében nincs különbség a két hiteltípus között, mivel a támogatás csak az első öt évben jár.

Jöjjön egy konkrét példa!

Kinéztünk egy 15 milliós használt lakást, van 5 millió forint készpénzünk. Vagyis 10 millió forintra lesz szükségünk. 20 éves futamidőben gondolkodunk és legyünk egy két keresős, egy gyermekes család.

Milyen hitelt válasszunk? 

A jobb átláthatóság kedvéért táblázatos formában mutatjuk meg a részleteket.

Otthonteremtési kamattámogatott jelzáloghitel

Egy 10 millió Ft-os 20 éves futamidejű támogatott lakáshitel esetén a havi törlesztőrészlet több mint 6 ezer forinttal magasabb, mint a piaci hitel esetében. Az államilag támogatott hitelnél ugyanis az ügyfél által fizetendő kamat minimumát is meghatározzák, ami jelenleg 6%, míg a piaci hitel kamata referencia kamathoz kötött, ami lehet a 3, 6 illetve 12 havi BUBOR, illetve hosszabb időre rögzített kamatozású. Ez utóbbi esetben a rögzített időszak 3, 5, de akár 10 év is lehet.

Piaci kamatozású lakásvásárlási jelzáloghitel

A 6. évtől, amikor a támogatási időszak lejár, még mindig előnyben van a piaci hitel törlesztője a jelenlegi kamatkörülmények között. A teljes visszafizetendő összeg tekintetében a piaci hitel előnye a támogatott hitelhez viszonyítva valamivel több, mint 1 millió forint. Ez már elég jelentős összeg, azonban ne felejtsük el, hogy 20 éves időtávon sok minden történhet! Ha azt gondoljuk, hogy ennél kedvezőbb már nem igen lehet a lakáshitelek kamata, törlesztőrészlete, azaz emelkedésre számítunk, akkor hosszabb kamatperiódust válasszunk. Ha pedig ezt a kamatemelést 5 éves időtávon belül gondoljuk, hogy bekövetkezik, akkor mindenképpen érdemes a támogatott hitelek előnyeit kihasználni!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés