Pörgessük fel az évzárást, ha vállalkozói hitelt szeretnénk!

Pörgessük fel az évzárást, ha vállalkozói hitelt szeretnénk!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-26 Frissítve: 2022-07-26
 

A romló inflációs környezetnek „köszönhetően” árak és a kamatok folyamatosan emelkednek, az év közepéig azonban még a vállalkozók rendelkezésére állnak a bőven piaci kamatozás alatt elérhető Széchenyi GO hitel termékek. Ahhoz azonban, hogy még igénybe tudjuk venni lehetőséget a 2021-es év lezárását előrébb kell hoznunk a hivatalos május 20-i határidőnél.  1%-os kamatemelkedés egy 100 millió forintos hitelnél 1 millió forint plusz éves költséget jelent! Nem éri meg tétlenkedni!

Ki akarna drága hitelt, ha olcsóbban is megúszhatja? A Bankmonitor szakértői azt javasolják a vállalkozóknak, hogy ha hitelt terveznek felvenni, akkor minél előbb nyújtsák be a hiteligénylésüket. Minél tovább várunk ugyanis, annál nagyobb az esély arra, hogy később magasabb kamattal jutunk hozzá a finanszírozáshoz.

Elgondolkodtató, hogy a vállalati hitelezésben leggyakrabban használt alapkamat, a 3 hónapos BUBOR az utóbbi nyolc hónap alatt meredeken emelkedett: a tavaly júliusi 1%-ról indulva március közepén már a 6,5%-ot súrolja és az elemzők szerint ez még nem a vége a felívelésnek. És ez csak az alapkamat, amiért a bankok egymás között hiteleznek – a céges hitelfelvevők ezen túl még 3-4%-os kockázati felárat is meg kell fizessenek, ami így már mindjárt 9,5-10,5%-os hitelkamatot jelent.

Hirdetés

Hirdetés

Nem látszik a kamatemelkedés vége

Márpedig a kamatok további emelkedése eléggé valószínűnek tűnik. Az infláció, ami februárban már 8,3% volt, a közeljövőben várhatóan tovább növekszik, az orosz-ukrán háború pedig  igencsak megnövelte a hitelezés kockázatait, ami szintén a kamatok növekedésének irányába hat.

A kamatemelkedés a támogatott hitelek esetében is egyértelmű: a Széchenyi Kártya Program (SZKP) konstrukcióinak keretében tavaly év végéig 0,1-0,2%-os kamattal voltak elérhetőek a 2-3 éves likviditási és forgóeszköz-finanszírozást célzó konstrukciók, míg januártól már a szuper kedvezményes kamat is 2,5%-ra nőtt. Az SZKP beruházási célú hitelének kamata is a korábbi 0,5-ről 1%-ra, a Széchenyi Lízingé pedig 2,5%-ra emelkedett. A változásokat az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

A Széchenyi Kártya Program kedvezményes konstrukcióinak változásai 2022. januártól

A jelenlegi kedvezményes SZKP konstrukciókat idén június végéig hirdették meg, de kérdés, meddig bírja az állam fenntartani azt a kamattámogatást, ami egyre nagyobb terhet ró a költségvetésre. Már csak ezért is jobb, ha mielőbb lépünk, ha kedvezményes Széchenyi-hitelt szeretnénk!

Fizessünk kevesebbet, lépjünk előbb!

Az idő tehát ezúttal is pénz, hiszen a késlekedés ára az lehet, hogy magasabb kamattal jutunk kölcsönhöz. Márpedig minden 1%-os kamatemelkedés évi 100 ezer forintos tehernövekedést jelent egy tízmillió forintos hitel esetében – márpedig könnyen lehet, hogy 1-2%-nál is több kamatemelkedés történik még idén a vállalkozói hiteleknél.

Nézzük példaként azt a kisvállalkozást, amelyik új üzletet akar nyitni és a kibérelt bolthelyiség felújítására 10 millió forint értékben venne fel beruházási hitelt 5 éves futamidőre három havi BUBOR+4%-os kamattal. Ennek a hitelnek a havi törlesztő részlete ma havonta 214.939 Ft lenne. Ugyanennek a hitelnek tavaly júliusban még csak 188.712 Ft lett volna a törlesztője, vagyis éves szinten már most 314 ezer forinttal drágább ugyanez a konstrukció, mint tavaly júliusban.

Igyekeznünk kell tehát minél gyorsabban és minél hosszabb kamatperiódusú hitelt felvenni, hiszen a hosszú – több éves – kamatperiódus megvéd minket a további kamatemelkedés következményeitől.

Gyorsan készítsünk beszámolót!

Ha gyorsan szeretnénk vállalkozói hitelt felvenni, ahhoz már rendelkezésünkre kell állnia a  2021-es év pénzügyi zárásának. Enélkül a bankok ugyanis már nem hoznak döntést, függetlenül attól, hogy a hivatalos zárás határideje csak május 20-a. Ha azonban azt megvárjuk, sajnos lecsúszunk a Széchenyi Hitelek kedvezményes kamatairól, legalább is jelenleg nincs még információ arról, hogy a kedvezményes hitelkonstrukciót meg fogják-e hosszabbítani. Kénytelenek vagyunk rávenni a könyvelőnket, hogy ne halogassa a beszámoló elkészítését!

Látszódjon az eredmény is!

Az sem mindegy persze, hogy mit tartalmaz az éves beszámoló, hiszen a hitelbírálatkor a bankok főként azt fogják elemezni, hogy a vállalkozás várható eredménye elegendő lesz-e a hitel törlesztőrészleteinek és járulékos költségeinek kifizetéséhez. Egy tisztességes nyereséget mutató beszámolóval a Bankmonitor szakemberei is sokkal könnyebben tudnak segíteni az optimális hitelkonstrukció megtalálásában.

Vagyis a rendezési lépések kapcsán nem érdemes arra törekednünk, hogy az elhatárolások, a céltartalék képzés, az értékvesztések megállapítása elvigye a vállalkozásunk teljes éves eredményét. A fizetendő társasági adód ugyan így bizonyára kevesebb lenne, de a hitelfelvételi esélyed is párhuzamosan csökkenne – vagyis hitelfelvételre készülve duplán megéri tisztességesen adózni! Nemcsak az éjszakáink lesznek nyugodtabbak, de a banki minősítéskor is sokkal jobb színben fogunk feltűnni!

Ha érdekel, hogy vállalkozásod milyen összegű vállalkozói hitel felvételére esélyes, használd a Bankmonitor kalkulátorát!

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Hirdetés
Hirdetés