Quaestorosok figyelem! Jönnek a millióik

Quaestorosok figyelem! Jönnek a millióik
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-07-07
 

Mintegy 32 ezer magyar megtakarítónak kell néhány napon belül fontos döntést hoznia, július 13-án kezdődik ugyanis a Quaestor károsultak kártalanítása. Első körben 20 ezer euróig (kb. 6 millió forint) összegig fizet Befektető-védelmi Alap (Beva). A döntés nem egyszerű: milyen formában is tanácsos a rég nem látott pénzt most befektetni? Az biztos, hogy a párnaciha nem jelent jó megoldást, de szerencsére számos lehetőség van arra, hogy pénzünket maximális biztonságban tudhassuk, mégis bőven infláció feletti hozamot érhessünk el.

Jövő hétfőn, július 13-án megkezdődnek a Quaestor károsultak első kifizetései. Az első szakaszban 20 ezer euróig (kb. 6 millió forintig) rendezik a hiányzó kötvények miatti pénzköveteléseket, ezzel közel 32 ezer ügyfél jut összesen 88 milliárd forinthoz. A fennmaradó közel 100 milliárd forintnyi kifizetésre pedig egy jelenleg zajló alkotmánybírósági eljárás után kerülhet sor. Mint ismeretes, az OTP biztosan megtámadta a kormány Quaestor üggyel kapcsolatos eljárását.

A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja személyre szóló levélben értesíti a befektetőket a benyújtott és elbírált igényük után járó kárrendezés összegéről, a kárrendezés számításának módjáról és a jelen szakaszban kifizetésre kerülő összegről.

Mit kezdjünk a visszakapott pénzzel?

Ez egyben azt is jelenti, hogy 32 ezer érintettnél merülhet fel a kérdés, hogy mit is kezdjen a visszakapott pénzével. Egy biztos: semmiképpen sem ajánlott azt készpénzben tartani. A készpénz ugyanis nemcsak semmiféle hozamot nem biztosít, de az éppen éledező magyarországi infláció is egyre nagyobb darabokat csíp le belőle.

Azok számára, akik nem akarják újra egy csaló csapdájában találni magukat, számos lehetőség van arra, hogy szinte kockázat nélkül, mégis a várható inflációt túlszárnyaló kamatokkal fektessék be pénzüket. Az egyik legjobb megoldást a bankbetétek jelentik, ezek közül viszont olyat kell választani, ami a magas fokú biztonság mellett is kiemelkedő hozamot ajánl.

Összegyűjtöttük ezért, melyek a jelenleg elérhető legmagasabb kamatot ajánló bankbetétek 3, 6 és 12 hónapos lekötés esetére. Mivel az átlagos kártalanítás 2,76 millió forint, 500 ezer forint fölötti összeggel számoltunk. Az alábbi táblázatban külön mutatjuk be a feltétel nélkül, illetve a feltételek teljesítésével elérhető bankbetéteket és kamataikat. A feltételeknél viszont nem vettük figyelembe, hogy a lekötendő pénznek új forrásnak kell lennie, mivel a visszakapott pénz mindenképpen új forrást fog képezni.

Aki viszont ennél hosszabb időre is képes lemondani pénzéről, annak az állampapírok között is érdemes körbenéznie. Ezek között is kiemelkednek a 3-5 éves futamidejű Prémium Magyar államkötvények, illetve a 4-6 évre szóló Bónusz Magyar Államkötvények, amelyekkel a bankbetéteknél is magasabb hozamok érhetők el minimális kockázat mellett.

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés