Rejtélyes privátbankok: most bepillanthatsz a luxusutak, fényűző rendezvények világába

Rejtélyes privátbankok: most bepillanthatsz a luxusutak, fényűző rendezvények világába
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-16 Frissítve: 2021-08-06
 

A leggazdagabbak életéről sokszor csak a médián keresztül értesülhetsz, amiből a kacsalábon forgó palota és a gyakori luxus utak maradnak meg leggyakrabban. Ugyanakkor arra is kíváncsi lehetsz, hogy a tehetősek miként intézik a pénzügyeiket és hogyan is bankolnak az átlagemberhez képest. Számos extra szolgáltatást kínálnak a privátbankok a tehetős ügyfeleknek, és a folyamat kulcsemberei a privátbankárok. A jó viszony és az ügyfél megtartása miatt gyakran olyan dolgokat is bevállalnak, amelyek kívül esnek a szakmai profiljukon. Így gyakran megfordulhatnak a legjobb éttermekben, adott esetben luxusútra mennek az ügyféllel, vagy fényűző rendezvényeken jelennek meg, de még amatőr ékszerésznek, műkincsszakértőnek is felcsaphatnak.

Van egy vagyoni szint, ami fölött az ügyfelek már igénylik, hogy ne szimpla lakossági ügyfélként kezelje őket a bank, hanem kellő diszkrécióval kezelje a pénzügyeit. Ekkor jönnek kapóra a privátbankok, ahol a belépéshez jellemzően 50-70 millió forintnál is nagyobb vagyont kell felmutatni, de adott esetben 20-30 millió forintos összeggel is ügyféllé lehet válni. Ugyan pontos számokat nehéz mondani, de átlagosan 80 millió forintot tarthat a számláján egy hazai privátbanki ügyfél, de persze a nagy a szórás, és szép számmal találunk itthon is milliárdosokat.

És hogy mit is jelent ez az egész? Valószínűleg a páncélszekrényben halmokban álló aranytömbök és az exkluzív környezet ugrik be először, de ennél árnyaltabb a dolog. A privátbanki ügyfél általában megkülönböztetett figyelmet kap, ami a kiterjedtebb és személyesebb szolgáltatásban is megnyilvánul. Az ő ügyeivel egy személyes tanácsadó, a privátbankár foglalkozik, aki segíti eligazodni a pénzügyekben. Azonban a privátbankok világa sokszor nem merül ki a kiemelt szolgáltatásokban, hanem a legnagyobb akár milliárdos ügyfeleknél olyan dolgok is beletartoznak, ami már jócskán kívül esik a banki kiszolgálásról alkotott képünkbe.

Hirdetés

Hirdetés

A privátbankárok élete sem fenékig tejfel

Az ügyfelek a privátbanknál teljes körű kiszolgálásban és kényelemben részesülnek. Jóval több befektetéshez hozzáférnek, adott esetben arányaiban olcsóbban, mintha azt egy hagyományos bankfiókban tennék meg. Ráadásul ők már abba a kategóriába tartoznak, hogy a bankba rohanniuk sem kell az elintézendő ügyek miatt, az aláírást igénylő dokumentumokat is sokszor futár segítségével oldják meg. De az is nagyon gyakori, hogy a privátbankár házhoz megy, akárcsak egy orvos.

Az ügyfelekkel foglalkozó privátbankár pedig jó, ha gyakorlatilag mindenhez ért, így nem csak a pénzügyekben és a megfelelő befektetésekben tud irányt mutatni. Mivel sok dologra rálát, és sok dolgot megoszt vele az ügyfele, sokszor bizalmi viszony alakul ki, szinte barátivá válik a kapcsolat. Már az is bizalmi viszonyt feltételez, hogy a privátbankár pontosan tudja, mekkora vagyonnal rendelkezik, vagy éppen mennyi pénzt próbál például a család, feleség elől rejtegetni az ügyfele.

Így eshet meg, hogy tulajdonképpen bármi történik az ügyféllel, máris a privátbankárhoz fordul, hogy keressen arra megoldást. Gyakran a személyes gondokról is tud a bankár, ezért még az olyan egyéni probléma, mint a megfelelő szakorvos, ügyvéd felkutatása is ráhárul.

Ugyanakkor így történhetett meg az eset is, hogy az éppen a távol-keleti nyaralását töltő illető hívta fel a privátbankárát, mert egy gyémántgyűrűt vásárolt a feleségének. Noha méregdrága volt az ékszer, nem ez volt a fő probléma, hanem csak szimplán kíváncsi volt, hogy jó üzletet csinált-e. A privátbankára utánanézett, hogy reális lehet-e az ár, és kiderült, hogy jóval többet fizetett, ugyanis még egy 0-t rápakoltak az eladási árra. De alapvetően nagy előny, ha otthon van műkincsek, művészeti alkotások világában a tanácsadó, ugyanis az ügyfele ilyen témában is gyakran kérhet eligazítást.

Sokszor egy család által nem ismert örökös, vagy szerető jussának elosztását is úgy kell kitalálnia a tanácsadónak, hogy az ne legyen feltűnő. Természetesen az sem árt, ha a legjobb adózási praktikákat is ismeri, ami a vagyon megóvásának fontos eszköze.

Mivel a kapcsolatépítés nagyon fontos a szakmában, sok privátbankár munkája lényegében abból áll, hogy találkozókat szervez a tehetős ügyfelekkel. Mivel ezek az ügyfelek könnyen mozgathatják a vagyonukat egyik bankból a másikba, így nagyon fontos a jó viszony ápolása. Ilyen célra saját keretet kap a banktól és nap, mint nap a legjobb éttermekben, kávézókban találkozik a kiemelt partnerrel. Ez nem véletlen, mert ez az ügyfélszerzésnél is hasznos praktika, hiszen ilyenkor lehet ajánlásokat szerezni a számos tehetős ismerőssel rendelkező ügyféltől.

Hallottunk olyan esetről, amikor a közel 100 ügyfelet kezelő privátbankár felé az elvárás volt, hogy egy negyedév alatt legalább egyszer találkozzon személyesen minden ügyfelével. Ezt meg is tudta oldani, de a naptára teljesen be volt telve, az alapvetően kapcsolatépítésre és fenntartásra fordított idő a találkozókon több volt, mint például a befektetési portfólió áttekintése. Az ügyfelek megtartása és közösségépítési célzattal gyakran rendeznek ügyféltalálkozókat is. Azon kívül, hogy gyakran itt köttetnek az üzletek a gazdag vállalkozók között, még exkluzív környezetben is kerülnek megrendezésre, gyakran külföldi hírességekkel, és a legjobb kulináris élményekkel teszik vonzóvá az eseményeket. Ugyanakkor az is megesik, hogy egy-egy találkozó nem a bank szervezésében történik.

Sokszor az ügyfél hívja meg a tanácsadóját bizonyos eseményekre, így egy koktélpartira, vagy egy elit körben tartott estre, esetleg medencés bulira. Ebbe az is belefér, hogy egy utazásra elviszi a privátbankárt (például a saját jachtjával), amit esetleg egybekötnek az üzleti találkozók lebonyolításával is. Például jól jön a szakavatott szem, ha a tehetősek új paradicsomában, Közel-Keleten vagy éppen Ázsiában nyitna új számlát az ügyfél.

Hirdetés
Hirdetés