Rejtett bankszámla költségek: Mire figyelj bankváltás előtt?

Rejtett bankszámla költségek: Mire figyelj bankváltás előtt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-30
 

A bankszámla kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen számos tényezőt kell figyelembe venni. Az egyik legfontosabb szempont a költségek kérdése. Sokan úgy gondolják, hogy a számlavezetési díj az egyetlen kiadás, amivel számolniuk kell, azonban ez korántsem igaz. Számos rejtett költség is felmerülhet, amelyek idővel jelentős összegeket emészthetnek fel. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk ezeket, és néhány bankváltással kapcsolatos tévhitnek is utánajárunk.

Ha szemet vetettél egy vonzó ajánlatra, drágállod a mostani banki költségeidet, érdemes körülnézni és megismerni az aktuálisan elérhető legjobb bankszámlákat. Napjainkban már számos modern, a digitális megoldásokhoz illeszkedő bankszámla érhető el, amelyek között akár teljesen ingyenes használatot biztosító ajánlatokat is találhatunk.

Mindemellett a bankszámla már akár online, a kanapé kényelméből is megnyitható, és az egyszerűsített bankváltásnak köszönhetően amiatt sem kell aggódni, hogy a folyamat költséges, vagy túlságosan időigényes lenne. De hogyan érdemes kiválasztani a legjobb bankszámlát? Milyen költségelemek merülhetnek fel? Hogyan hasonlítsuk össze őket? Nézzük meg!

Hirdetés

Hirdetés

Milyen bankszámla-költségekkel találkozhatunk?

Havi 2-3 ezer forint elenyésző összeg, de ugyanígy vélekedsz vajon akkor is, ha megkapod az éves díjkimutatásodat a bankodtól? Sokan egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy milyen tranzakciókért fizetik a legtöbbet. A kis költségelemek ugyanakkor jelentős összegre hízhatnak az éves elszámolásban. Mik lehetnek ezek?

  • Számlavezetési díj: ez az az összeg, amit a bank havonta felszámít a számla fenntartásáért. Bár ez a költség legtöbbször világosan feltüntetett, érdemes odafigyelni arra, hogy néhány bank speciális feltételeket szabhat, amelyek teljesítése esetén ez a díj csökkenthető vagy akár el is kerülhető.
  • Tranzakciós költségek: minden bankszámla esetében felmerülhetnek költségek a tranzakciók végrehajtása során. Ilyenek például az átutalási díjak, a készpénzfelvételi díjak, illetve egyéb pénzmozgások költségei. Fontos, hogy alaposan átnézd, milyen díjak vonatkoznak a különböző típusú tranzakciókra, különösen akkor, ha gyakran utalsz pénzt vagy veszel fel készpénzt.
  • Készpénzfelvételi díjak: habár Magyarországon havi két alkalommal, összesen legfeljebb 150 ezer forint összegben díjmentesen lehet készpénzt felvenni bármelyik bankautomatából, ezen felül már díjat számolhatnak fel a bankok. Emellett egyes bankok saját ATM-jeinél kedvezőbb díjakat alkalmazhatnak, mint más bankok automatáinál. Érdemes ellenőrizni, hogy a lakóhelyedhez vagy munkahelyedhez közel eső automatákhoz milyen díjak tartoznak.
  • Kártyahasználati díjak: egyes bankok éves díjat számítanak fel a kártya használatáért, míg mások egyéb tranzakciós díjakat vezethetnek be, például külföldi használat esetén. Nézd meg, hogy milyen költségekkel jár a bankkártya használata mind belföldön, mind külföldön.
  • SMS és értesítési díjak: a bankok gyakran küldenek SMS-t vagy e-mailt a tranzakciókról, aminek költsége lehet. Bár az értesítések hasznosak lehetnek, hogy biztonságban tudd a pénzed, ezek a kis díjak is jelentős összegre hízhatnak. Érdemes megvizsgálni, hogy milyen értesítési szolgáltatásokat kínál a bank, és azoknak milyen költségei vannak. Számos esetben kérhetünk telefonunkra push értesítéseket, amelyekért a legtöbb esetben nem kell külön díjat fizetni.
  • Számlazárási és áthelyezési díjak: ha úgy döntesz, hogy bankot váltasz, a régi számlád bezárása és az új számlád megnyitása is költségekkel járhat. Néhány bank felszámíthat díjat a számlazárásért, különösen akkor, ha azt a számla megnyitása után rövid időn belül teszed meg. Továbbá az új számla megnyitása során is felmerülhetnek egyszeri díjak.
  • Hitelkeret és folyószámlahitel díjai: ha a bankszámládhoz hitelkeretet vagy folyószámlahitelt is igényelsz, annak is lehetnek rejtett költségei, mint például a rendelkezésre tartási díj, a hitelkeret túllépésének díja vagy a kamatok. Fontos, hogy ezeket a díjakat is figyelembe vedd, ha hitelkeretet szeretnél igénybe venni.

Hogyan kerülheted el a rejtett költségeket?

Mindig olvasd el a bank által nyújtott szolgáltatások részletes leírását és a díjszabási táblázatokat. Ne hagyatkozz csak a hirdetésekre! Ha valami nem egyértelmű, kérdezd meg a bank ügyfélszolgálatát. Ne félj rákérdezni a rejtett költségekre. Ha egy bankfüggetlen szakértőn keresztül igényelsz, mindent át tudtok beszélni a folyamat során, a szakértő pedig abban is segít, hogy a bankolási szokásodhoz leginkább illeszkedő számlát tudd megnyitni.

Hogy megnézd, melyek most a legkedvezőbb számlák jeenleg, használd a Bankmonitor kalkulátorát, ahol el is indíthatod az igénylést néhány kattintással!

A bankváltás komoly döntés, de a megfelelő információk birtokában könnyen megtalálhatod a legkedvezőbb bankszámlát.

Gyakori tévhitek a bankváltásról

  1. „A bankváltás túl bonyolult és időigényes.”

Sokan úgy gondolják, hogy a bankváltás hosszadalmas és bonyolult folyamat, amely rengeteg papírmunkával és ügyintézéssel jár. Valójában a modern bankok már egyszerűsítették ezt a folyamatot, és sok esetben az új bank intézi az átállással járó ügyintézést, beleértve az automatikus átutalások és a közüzemi számlák áthelyezését is.

  1. „A bankváltás költséges, és nem éri meg.”

Az emberek attól tartanak, hogy a váltás költségei meghaladják a potenciális megtakarításokat. Azonban sok bank kínál különleges ajánlatokat új ügyfeleknek, például díjmentes számlavezetést vagy alacsonyabb tranzakciós díjakat, amelyek hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhetnek.

  1. „A régi bankomat már ismerem.”

Gyakran a megszokás miatt ragaszkodnak az emberek a régi bankjukhoz, azt feltételezve, hogy más bankok nem tudnak jobbat nyújtani. Azonban érdemes körülnézni, mert az újabb bankok, különösen a digitális, vagy neobankok innovatív szolgáltatásokat és sok esetben kedvezőbb feltételeket kínálhatnak.

  1. „Az összes bank ugyanolyan, nincs különbség köztük.”

Ez a tévhit is sokakat visszatarthat a váltástól. Azonban a bankok között jelentős különbségek lehetnek a díjak, szolgáltatások és ügyfélélmény tekintetében. Egy alapos kutatás segíthet megtalálni a legjobban megfelelő bankot.

Bár a körülményes és időigényes bankváltás korábban igaz lehetett, manapság a bankok többsége igyekszik egyszerűsíteni a váltás folyamatát. Sőt, ma már egyszerűen és gyorsan is elintézhető a folyamat az egyszerűsített bankváltásnak köszönhetően. Ezzel a lehetőséggel személyesen elég csupán egyszer megjelenni az új banknál és a számla megnyitásával egyidejűleg kitölteni az egyszerűsített bankváltási kérelmet. Innentől a két bank “karöltve” dolgozik, végül a régi banknál vezetett számla lezárásra, a fennálló egyenleg pedig jóváírásra kerül az új bankszámlán.

Keresd meg a számodra legjobb bankszámlát!

A bankszámla kiválasztásakor elsődleges ismerni bankolási szokásainkat, hiszen mindenkinek más és más konstrukció lehet ideális. Érdemes megvizsgálni, mit tudnak a díjmentes csomagok, milyen feltételekkel használhatók, mert könnyen lehet, hogy egy-egy szokás lemondások nélkül megváltoztatható úgy, hogy ki tudjuk használni a legolcsóbb bankszámlákat.

A Bankmonitoron keresztüli igényléssel négy ingyenes számlát is találhatunk:

Az UniCredit Bank Partner Aktív Zéró számlacsomagja már 75 ezer forintos jövedelemmel elérhető és 3 évig használható díjmentesen.

A CIB Bank ECO bankszámla minimálbérnek megfelelő jóváírással érhető el, az ingyenességre kivételes Bankmonitor garancia is vonatkozik.

Az Erste Privilégium 2.0 akár 3 évig ingyenes bankszámlája most 30 ezer forintos extra jóváírással igényelhető azok számára, akik legalább havi 225 ezer forintos havi jövedelmet tudnak felmutatni.

A Raiffeisen Premium Banking bankszámla a magasabb jövedelemű ügyfeleknek kínál exkluzív, prémium szolgáltatásokat, szintén költségek nélkül.

Kalkulálj
Versenyeztesd meg a bankokat, ismerd meg, melyik a legjobb bankszámla számodra a Bankmonitor kalkulátorával!
Hirdetés
Hirdetés