Bankszámla tipp! – Így spórold meg okosan a drága SMS értesítések díját

Bankszámla tipp! – Így spórold meg okosan a drága SMS értesítések díját
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-10-28
 

Te tudod mennyit fizetsz havonta az SMS értesítések után? Az élelmiszerboltban egy bevásárlás alkalmával hajlamosak vagyunk “filléreskedni” és pár tíz forint különbség miatt döntünk egyik vagy másik hasonló termék ellen, vagy mellett. A bankszámla költségekkel viszont nem ez a helyzet. A legtöbben nem szívesen foglalkozunk vele, járulékos veszteségnek tekintjük. Pedig egy-egy szolgáltatásra könnyen lehet, hogy feleslegesen költünk. Ilyen lehet az értesítések díja is. Utánajártunk, hogyan lehet okosan megspórolni ezt a költséget.

Mivel a bankszámlával kapcsolatos díjak havi szinten általában nem érik el a beállított küszöbértéket, legtöbbször még értesítést sem kapunk róluk, csak akkor szembesülünk a havonta levont – akár több ezer forintos – összegről, ha néha-néha áttekintjük a részletes számlainformációkat. Éppen ezért sokan nem is tudják fejből megmondani, hogy mennyit fizetnek bankjuknak havonta.

A levont havidíj természetesen többtényezős, de mindezek közül általában a napi használatban lévő, bankkártyahasználathoz köthető SMS értesítések díja a legjelentősebb. Ezekre ugyanis sok banknál a szolgáltatás havi díján felül darabonként is fizetnünk kell.

Korábbi cikkünkben utánajártunk, hogy mennyibe kerülnek az egyes számlacsomagok SMS szolgáltatásai, most viszont nézzük meg, mi az, ami biztonsági és anyagi szempontból is előnyös lehet, csökkentheti a költségeket, vagy helyettesítheti a drága üzenetdíjakat.

Hirdetés

Hirdetés

Miért és mikor küld értesítéseket a bank?

Az efféle banki üzenetek elsősorban biztonsági célt szolgálnak. Beállítás szerint kaphatunk SMS-eket mindenféle pénzmozgásról, ami valós időben történik a számlán: készpénzfelvétel, átutalás, kártyás vásárlások, de netbankos belépések kapcsán is. Ami pedig a legfontosabb, az értesítéseknek hála azonnal értesülhetünk, ha illetéktelenek fértek a bankkártyánkhoz, vagy annak adataihoz, így azonnal kezdeményezhetjük a kártya letiltását.

Nem vitás tehát, hogy az értesítésekre szükség van, ugyanakkor minden számlacsomagnál fontos, hogy időnként felülvizsgáljuk, hogy valóban azokat a beállításokat használjuk-e, amikre feltétlenül szükségünk van. Emellett pedig nem árt, ha haladunk a korral, hiszen a technikai fejlődéseknek hála egyre több olyan innovatív banki megoldással találkozhatunk, amelyek a biztonsági szempontokat megtartva jelentősen csökkenthetik a kiadásainkat.

1. Spórolj a helyes beállításokkal!

Jó hír, hogy van lehetőségünk kiválasztani, hogy milyen értesítésekről kérjünk üzeneteket, hiszen akkor lesz a legsúlyosabb a költségünk, ha minden pénzmozgásról kapunk SMS értesítést. Emellett a különböző pénzmozgásokhoz limiteket is be tudunk állítani. Például, ha az 5000 Ft alatti tranzakciókról nem kérünk SMS-t – amellett, hogy így is biztonságban tudhatjuk a számlánkat -, már tetemes összeget takaríthatunk meg.

2. Spórold meg az SMS üzenetek teljes költségét!

A legjobb, hogy a költséges szöveges üzenetek díját teljes egészében ki is válthatjuk, ugyanis számos bank rendelkezik már online elérhető mobilbankkal, vagy saját applikációval, amelyben olyan új szolgáltatások is elérhetők, mint az úgynevezett “push értesítések”. Ezek díjmenesen biztosítanak lehetőséget arra, hogy mindazt, amit az SMS szolgáltatás keretén belül megkapunk a telefonunkra, az ezután is megérkezzen, csak egy kicsit más formában.

Mit kell tudni a push üzenetekről?

A push értesítésekkel tulajdonképpen ki tudjuk váltani az SMS üzeneteket a telefonunkra letölthető banki alkalmazás segítségével, amely a mobilunk képernyőjén jeleníti meg a fontos információkat. Ez pedig a továbbiakban ugyanúgy tájékoztat bennünket a beállítás szerinti számlamozgásokról, vagyis teljes mértékben helyettesíteni tudja a korábbi igen költséges, mobilszolgáltatókon keresztül történő tájékoztatást.

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttünk néhány olyan bankot, amely lehetővé teszi ügyfeleinek a díjmentes push értesítések szolgáltatást.

push üzenetek bankok szerint

A push szolgáltatás néhány banknál netbanki felületen, máshol pedig letölthető mobilbank alkalmazásban használható, illetve olyan pénzintézetet is találhatunk, amely mindkét verzióra kínál megoldást.

A beállítás nem igényel komolyabb informatikai tudást, online banki felületen jellemzően a beállítások/értesítések menüpont alatt találhatjuk, habár ahány bank, annyi féle felület. Ha alkalmazással szeretnénk használni a szolgáltatást, akkor – ha eddig még nem tettük meg – először is töltsük le a banki programot. Ezt iOS és Android készülékre is megtehetjük biztonságos forrásból. 

Ha már korábban letöltöttük, akkor pedig érdemes lehet az alkalmazást a legújabb verzióra frissíteni, hiszen a pénzintézetek folyamatosan fejlesztik azokat újabb és újabb funkciókkal. Így könnyen előfordulhat, hogy saját bankunknál néhány hónappal ezelőtt még nem volt elérhető ez a szolgáltatás, de egy frissítés után szembesülhetünk vele, hogy mostanra már számtalan újdonság hozzáférhető.

Ugyanakkor mielőtt belevágunk, fontos tudni, hogy a push információkat csak akkor kapjuk meg a telefonunkra, ha rendelkezünk stabil mobilinternet kapcsolattal. Így ennek hiányában érdemes alaposan átgondolni a szöveges üzenetek részleges, vagy teljes kiváltását.

3. Spórolj ennél is többet!

A Bankmonitor szakértői sok esetben tapasztalják, hogy az ügyfelek sok-sok évvel ezelőtti számlacsomag szerződésekkel rendelkeznek, amelyek kondíciói az újabb csomagokéhoz képest igencsak elavultnak számítanak, ami a költségekben is megmutatkozik.

Minden év január 31-ig a 11/2018.(VIII.13.). Korm. rendelet értelmében a bankunknak kötelező kiküldenie számunkra egy egységes díjkimutatást az előző év bankszámlaköltségeiről. Bár ez nem hordoz új információkat a havi kimutatásokhoz képest, viszont segítségével könnyebben áttekinthetjük, hogy éves szinten milyen költségvonzata volt az adott számlacsomagnak. 

Természetesen nem kell megvárnunk ezt a kimutatást, ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy van-e olcsóbb bankolási lehetőségünk, sőt, a szakértők szerint érdemes évente-kétévente felülvizsgálni a számlánk paramétereit.

Tudd meg villámgyorsan, hogy létezik-e kedvezőbb konstrukció a számodra! 

Bankszámla összehasonlító kalkulátorunkkal lehetőséged van személyes bankolási szokásaid alapján, számos magyar bank ajánlatai között keresni. Emellett pedig szakértőink díjmentesen állnak rendelkezésedre, ha szeretnél váltani.

Hirdetés
Hirdetés