loading

Kiszámoltuk! Nagyon sokat fizetünk a banki SMS-értesítésekért

Sokan vannak, akik minden banki tranzakcióról SMS-értesítést kérnek, ami valóban segíthet biztonságosabbá tenni egy bankszámlát. De vajon mennyibe kerül, hogy a banktól minden hónapban üzenetek tucatjait kapjuk meg? Meg fogsz döbbenni!

Nagyon kevés ember tudná fejből megmondani, mennyibe kerül a bankszámlája. A legtöbben már sok éve ugyanabban a csomagban vannak, holott a piaci kínálat évről évre fejlődik. Akik nem vizsgálják felül rendszeresen a számlájukat, azok nagy valószínűséggel a kelleténél többet fizetnek. Tovább ront a helyzeten, ha valakinek az igényei is nagyon költségesek: többek között ilyen az SMS-értesítések kérése. A havi néhány ezer forintnyi plusz költség pedig észrevétlenül súlyos tízezrekre rúghat az évek során!

Mire jó az SMS-értesítés?

A banki SMS-ek funkciója, hogy a számlatulajdonos azonnal értesüljön az összes számlamozgásról. Ez elsősorban biztonsági célokat szolgál: például elveszített bankkártya esetén az a legjobb, ha rögtön észleljük, amint valaki költeni kezdi a pénzünket. Ellenkező esetben talán csak későn vennénk észre a problémát, és az nagyon sok pénzbe kerülhetne. (Ugyanis a kártya letiltását követő károkat téríti csak meg a bank számunkra.)

A bank (kérés szerint) mindenről tud automatikus SMS-t küldeni: netbanki belépésről, megvalósult vagy meghiúsult vásárlásokról, utalás beérkezéséről, készpénzfelvételről stb. Ráadásul az SMS gyakran tartalmazza a legfrissebb számlaegyenleget is. Ennek köszönhetően nem is kell belépni a netbankba, ha valaki szeretné leellenőrizni az aktuális egyenlegét: elegendő megnyitni az utoljára kapott SMS-t.

Hol mennyibe kerülnek az SMS értesítések?

Az SMS-értesítések legnagyobb hátránya, hogy igen drágák. Általában havidíjas szolgáltatás keretein belül érkeznek az üzenetek, vagy pedig darabonként kell fizetni értük. Sőt, némelyik banknál akár mindkét költségtípus létezik. A Bankmonitor bankszámla-kalkulátora (és a bankok által közzétett hirdetmények) alapján megnéztük, hol mennyi pénzbe kerülnek az SMS-értesítések.

A kiválasztott ügyfélprofil az alábbi tulajdonságokkal rendelkezik: 30 éves és alkalmazottként dolgozik. Havi nettó 250 000 forintos jövedelem érkezik a bankszámlájára, utalás formájában. Ebből ő minden hónapban 40 000 forintot utal 4 részletben, 15 000 forintból pedig két csoportos beszedési megbízást teljesít. További 75 000 forintot kártyás vásárlásokra költ (összesen 30 részletben) és kihasználja a két ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget is: havi 90 000 forintot vesz fel automatából. Az ügyfél minden számlamozgásról SMS-értesítést kér.

Attól függően, hogy melyik számlacsomagot használja, bankon belül is jelentős eltérések lehetnek a fizetendő díjak között. Az OTP egyik aktuális kedvezménycsomagja mindössze havi 337 forintért kínálja a korlátlan számú SMS-értesítést, ami 2 év alatt 8 000 forintos költséget tesz ki. A CIB Bank azonban legjobb esetben is 2 200 forintot számít fel az értesítésekért havonta (!), így 2 év alatt összesen 54 000 forintot kellene kifizetnie ennek az ügyfélnek. Az SMS-költség tehát sajnos az egyik legdrágább költségtípus tud lenni a bankszámlánk díjai közül.

Mit lehet tenni az értesítési költségek csökkentéséért?

Jó hír, hogy a banki értesítések nem szükségszerűen drágák, de előfordulhat, hogy át kell alakítanunk a szokásainkat. Aki ragaszkodik az SMS-értesítésekhez, de szeretné csökkenteni a költségeit, ő megteheti, hogy meghatároz egy bizonyos összeglimitet. Például csak az 5 000 forintot meghaladó számlamozgásokról kér üzenetet, tehát nem minden apró vásárlásról. (A számla így is biztonságban van, hiszen a tolvajok valószínűleg nem 4 999 forintos részletekben szeretnék majd elkölteni a pénzt.) Így a kapott értesítések száma jelentősen csökkenhet, ami a költségeket is mérsékeli.

Ingyenes értesítés banki applikációval!

A legtöbb bank jelenleg már saját mobilapplikációt is üzemeltet. Az ügyfelek által kedvelt funkció, hogy az applikáción keresztül díjmentes értesítést is kaphatnak a számlamozgásokról. Fontos, hogy ezekhez az úgynevezett „push” értesítésekhez internetkapcsolat szükséges: ennek hiányában késve érkezik meg az információ. Elveszített bankkártya vagy feltört netbank esetén pedig a késlekedés sajnos növeli a kockázatot.

Ha nincs más mód, bankot is lehet váltani!

Elképzelhető, hogy az egyetlen ésszerű megoldás a bankváltás. Ilyenkor a Bankmonitor bankszámla-kalkulátorát érdemes segítségül hívni: a saját szokásainak megadásával mindenki megtalálhatja a számára legkedvezőbb ajánlatot. Kizárólag a Bankmonitoron keresztül elérhető egy teljesen ingyenes bankszámla is: a CIB ECO számlacsomag az első 2 évben semmilyen díjat nem számít fel! (Feltétel, hogy az ügyfél push-értesítést válasszon.)

Kapcsolódó tartalmak
siker
Nagyon jó hír érkezett a Revolut számlásoknak!

Múlt hónapban A Revolut e-mailben értesítette a magyar felhasználókat arról, hogy módosítják a bankautomaták használatáért és a nemzetközi átutalásokért felszámított díjakat. Most egy új levélben arról tájékoztatnak, hogy elmarad a...

Újabb magyar banknál érhető el az Apple Pay

Már a Budapest Banknál is elérhető az Apple Pay fizetési szolgáltatás, így elég az iPhone telefont vagy az Apple Watch okosórát az üzlet POS termináljához tartani az érintésmentes bankkártyás fizetéshez. ...

Blogajánló
  • alapblog Legjobb külföldi és magyar podcastok

    Mi is az a podcast? A podcastet talán a rádióadás szóval lehet leginkább leírni, de valahogy úgy viszonyulnak a rádióműsorhoz, mint a Netflix a TV-műsorhoz....

  • KonyhaKontrolling Máglyára a gazdagokkal?

    A vagyon, a vagyoni különbség gyakori téma mind itthon, mind máshol a világban. Sokan ezt állítják be minden probléma okozójának. Pedig már írtam arról, hogy a legnagyobb vagyoni különbséget úgy lehet elérni, ha mindenkit visszaállítunk az alapvonalra. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat, illetve Tovább olvasom "Máglyára a gazdagokkal?"...

  • Haszon.hu Bitcoint követelnek, de magyarul nem tudnak az emailes zsarolók

    A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közleménye szerint a napokban a kibernyomozók több bejelentést is kaptak olyan állampolgároktól, akik az emailfiókjukba történő belépést követően egy zsaroló üzenetet kaptak. A hosszú, magyar nyelven megfogalmazott - ám magyartalanságokkal tűzdelt - üzenet lényege szerint azt egy hivatásos programozó küldte, aki megszerezte az irányítást a címzett számítógépe felett. Az üzenet írója közölte:...