Rengeteg plusz kiadás merülhet fel egy újépítésű lakás vásárlása esetén. Miből finanszírozzuk ezeket?

Rengeteg plusz kiadás merülhet fel egy újépítésű lakás vásárlása esetén. Miből finanszírozzuk ezeket?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-03
 

Egy új építésű ház vagy lakás vásárlásakor sokan azt gondolják, hogy a vételár megfizetése után álmaink otthonába költözhetünk. A helyzet azonban az, hogy egy ilyen lakásnál még számos költséges tennivaló akad. De miből finanszírozhatjuk meg a kiadásokat, ha a vételárba befizettük az összes megtakarításunkat?

Egy új építésű lakóház vásárlásával kapcsolatban él a köztudatban egy hatalmas tévhit: a vételár ugyan magasabb, de végezetül egy vadonatúj lakás kulcsait kapjuk meg, amibe elég csak beköltöznünk. A valóság azonban teljesen más.

Valóban egy új lakás kulcsait kapjuk meg, azonban a beköltözés mellett számos feladat áll még előttünk. Hiszen ingatlanunkon még sok mindent kell ahhoz alakítanunk, hogy elnyerje azt az állapotát, amelyben le szeretnénk élni hátralévő életünket. Ezek a kiegészítések, átalakítások még igen költségesek lehetnek, melyekre a vételár megfizetését követően nem biztos, hogy van elég pénzünk.

Ettől függetlenül érdemes lehet elvégezni ezeket a munkálatokat:

  • A alapanyagárak és munkaköltségek dinamikus emelkedése miatt a közeljövőben az ingatlannal kapcsolatos korszerűsítési, felújítási munkálatok ára még jelentősen emelkedhet.
  • A munkálatok jó része felújításnak minősülhet. Vagyis kihasználhatjuk még év végéig a Lakásfelújítási támogatást, amennyiben gyermeket nevelünk. Ez azt is jelenti, hogy jó eséllyel a költségek felét, legfeljebb 3 millió forintot utólag visszakaphatunk a munkálatok befejezését követően.
  • Egyes munkálatok elvégzése nélkül az ingatlan nem lesz lakható. Ezeket a munkálatokat nem lehet elhalasztani. Arról, hogy mik ezek, a cikk folyamán még szó lesz.

Ebben a helyzetben a Bankmonitor szakértői egy olyan kölcsöntípust ajánlanak a felújítás megfinanszírozására, amelyet gyorsan megkaphatunk, az igényelhető hitelösszeg pedig jó eséllyel elégséges lehet a várható kiadások fedezésére. Ez pedig a személyi kölcsön.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés

Hirdetés

Miért pont személyi kölcsön?

Miért pont személyi kölcsönből finanszírozzuk meg ezeket a kiadásokat? Hiszen ennél a konstrukció a hitelösszeg és a futamidő tekintetében is korlátok vannak. (A kölcsönösszeg legfeljebb 10 millió forint lehet, a futamidő maximum 10 év.) A Bankmonitor szakértői ezért összeszedték a lehetséges alternatívákat.

Egy új lakás vásárlása előtt megkapjuk az ingatlan műszaki leírását, vagyis tisztában lehetünk azzal, hogy mit fog tartalmazni az elkészült ingatlan. Vagyis már az adásvételi szerződés aláírása előtt tervezhetünk bizonyos utólagos munkákkal, melyekre félretehetünk megtakarításunkból. Ez teljesen jogos, nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy jellemzően ilyen ingatlant már a tervezőasztalról megvásárolunk. A tényleges átadásig pedig eltelhet akár 1-1,5 év is, ezen időszak alatt a betervezett munkák ára jelentősen megemelkedhetett. A félretett pénz könnyen lehet, hogy már nem fogja fedezni az összes kiadást.

A fedezetlen hitel alternatívája lehetne egy felújítási célú jelzáloghitel is. (Ezek kamata jellemzően kedvezőbb, mint a személyi hiteleké.) Nem szabad azonban arról sem megfeledkezni, hogy ilyen típusú jelzáloghitelt csak használatbavételi engedéllyel rendelkező ingatlanra kaphatunk (kivéve építési hitel esetén). Vagyis a kölcsönt gyakorlatilag a költözés után tudnánk csak megigényelni, azt követően indulna a 4-6 hetes bírálati idő. Márpedig a mesterembereket már jó előre le kell foglalni, sőt sok esetben előleget is szükséges fizetni annak érdekében, hogy egyes alapanyagokat az újabb áremelkedés előtt meg lehessen vásárolni. Ebben a helyzetben az idő lényeges tényező: ebből a szempontból pedig a személyi hitel egy nagyon jó választás lehet.

A legolcsóbb 3 millió Ft összegű személyi kölcsönök

Akár 3 millió forint forint személyi kölcsönt is fel tudunk venni 7 éves futamidőre úgy, hogy a havi fizetnivaló ne haladja meg az 50 ezer forintot. (A legkedvezőbb ajánlat havi törlesztőrészlete 48 303 forint.) Márpedig egy új lakáshoz kapcsolódó felújítási, átalakítási munkálatok könnyedén elérhetik ezt az összeget.

Mit lehet korszerűsíteni egy új ingatlanon?

Amíg nem vásárolunk új lakást, addig el sem tudjuk képzelni, hogy mennyi teendő is lehet egy ilyen ingatlannal még a műszaki átadást követően is. Mi az amire érdemes előzetesen kalkulálni? A Bankmonitor szakértői összeállítottak egy listát:

  • Konyha: Bizony számos esetben a konyhabútor nem része a vételárnak. A beépített bútort, a berendezést, gépeket utólag, külön kell beszereznünk. E nélkül természetesen nem is nevezhetjük lakhatónak az ingatlant, vagyis ezt mindenképpen meg kell oldanunk. Márpedig a jelenlegi árak mellett a konyhabútorok és gépek – sütő, főzőlap, mosogatógép, hűtő – ára könnyen meghaladhatja az 1 millió forintot.
  • Kocsibeálló: Egy kertes háznál örülhetünk, hogy az autónkkal már nem kell az utcán parkolnunk. Elképzelhető azonban, hogy nem tartozik új otthonunkhoz garázs. Ha autónkat mégis fedett helyen szeretnénk tudni, akkor készíttethetünk egy kocsibeállót. Ennek a költsége is jelentős lehet: a kiadás könnyen meghaladhatja az 1,2 millió forintot.
  • A kert, kerítés: Egy kertes ház másik sarkalatos pontja maga az udvar. Jellemzően a kertben az építkezés befejését követően durva tereprendezés történik. (Álmaink kertjétől ez az állapot azonban még messze van.) A termőföld, a füvesítés, az öntözőrendszer kialakítása azonban még jelentős kiadás lehet. Egy 400 négyzetméter alapterületű kert esetében ezek a költségek 500 ezer forint és 3 millió Ft között is mozoghatnak. (A végső ár attól függ, hogy mi az amit meg szeretnénk csináltatni.) Ezen kívül pedig a telek körbekerítéséről is gondoskodnunk kell, az elszálló árakat tekintve a legegyszerűbb kerítés és hozzá egy kézi működtetésű kapu, vagy személybejáró költsége összesen könnyen milliós lehet.
  • Redőnyök, rovarhálók: Sok esetben a redőnyök, a szúnyogháló sem képezik a vételár részét, márpedig ezek kialakítása is komoly kiadással járhat. 9 ablak és a teraszajtó redőnyözésének és rovarhálózásának ára alsó hangon is több mint 1 millió forint.

Természetesen még ezeken túl is számos egyéb kiadás felmerülhet, de már láthatjuk, hogy ezek megfinanszírozásához is mélyen a zsebükbe kell nyúlnunk: 4-5 millió forintot kellene kifizetnünk abban az esetben is, ha a kerti munkálatok egy részét elhalasztanánk, vagy mi magunk csinálnánk meg.

Miért éri meg most elvégezni a felújítási munkálatokat?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért ne halaszthatnánk el ezeket a dolgokat. Új lakásunknál ezeket az extrákat később is megcsinálhatnánk: apránként, ahogy a jövedelmi helyzetünk megengedi. Ez is logikus lépés lehet, azonban nem szabad megfeledkeznünk az Otthonfelújítási támogatásról sem, melyet már csak az idei évben használhatunk ki.

A Felújítási támogatást pedig új építésű lakás „felújítására” is kihasználhatjuk. Vagyis elvégezhetünk olyan munkálatokat a vásárlást követően, melyek az eredeti szerződésben nem szerepeltek. Ezzel a lefelezhetjük a munkálatok költségét. Terveink elhalasztásával azonban könnyen lecsúszhatunk erről a lehetőségről.

Érdemes előzetesen tájékozódni arról, hogy mely munkálatokra jár Felújítási támogatás. Ettől ugyanis nagy mértékben függhet a döntésünk is. Az elfogadható felújítások köre megtalálható a vonatkozó jogszabályban, illetve kapcsolódó oldalunkon is.

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés