Már egy 7 éves gyereknek is lehet saját bankkártyája

Már egy 7 éves gyereknek is lehet saját bankkártyája
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-11 Frissítve: 2020-06-12
 

Mit tehet az a szülő, akinek a 12 éves gyereke azért rágja a fülét, hogy a zsebpénzt végre ne készpénzben, hanem saját számlára kapja meg. És mintha ez nem volna elég, még egy bankkártya is felkerült a kívánságlistára, hiszen ez mennyivel kényelmesebb és praktikusabb, mint a készpénz. Konkrét példán keresztül megmutatom, hogy én végül hogyan oldottam meg a dolgot.

A fiam már egy ideje azzal nyaggat, hogy szeretne saját számlát, ahol az összegyűjtött pénzét tartaná. A készpénz a családunkban egy ideje egyébként is probléma, hiszen egyre kevesebbszer használjuk: az üzletekben és az online vásárlások során kártyával fizetünk, a parkolást mobilról intézzük, a megmaradt néhány csekket pedig az iCsekk alkalmazáson keresztül vagy utalással rendezzük. Már néha az is gondot jelent, hogy legyen otthon apró, ha borravalót adnánk a pizza futárnak, valamint a közelben lévő kis fagyizóhoz kell még készpénz, mert az kártyát sajnos nem fogad el.

Éppen ezért a fiam zsebpénzét sem tudjuk mindig odaadni készpénzben, hanem ő maga vezet egy excel-táblát, amiben pontosan könyveli a pluszokat és a mínuszokat. Mivel – a korosztálya sok tagjához hasonlóan – legtöbbet informatikai kiegészítőkre és játékokra költ, szinte kizárólag online vásárol, ehhez pedig eddig a mi kártyánkra volt szükség, az összeget pedig becsületesen lekönyvelte a táblázatában. Ezt a plusz kört szerette volna kiiktatni, ami alapvetően nekem sem volt ellenemre, de azért egy gyereknél a biztonság is fontos szempont.

Mivel eddig is volt egy alap, ingyenes havi díjas Revolut számlám és kártyám, jó megoldásnak tűnt a Revolut Junior számla és kártya, ami 7 éves kortól igényelhető, mintegy alszámlaként. Kiderült azonban, hogy ehhez az ingyenes számla már nem elég, a Prémium csomag díja pedig havonta 1700 Ft, vagyis számomra ekkora plusz költséget jelent az, hogy a gyereknek legyen saját számlája és kártyája. Annyi jó hír azért van, hogy így több Junior számlát is létrehozhatunk, vagyis a többgyerekesek esetében több felé oszlik a költség.

A Prémium csomagra történő váltást – és a díj levonását – követően azonnal megnyithattam a Junior számlát a mobilalkamzazásonban, valamint megigényelhettük – a fiammal közösen – a kártyát, aminek a mintázatát maga választhatta ki a rendelkezésre álló három lehetőség közül. (Mellesleg egyik sem tetszett túlzottan neki.) Nem sokkal ezután meg is érkezett az üzenet, hogy a kártya készül, és ha minden úgy megy, mint anno az én kártyámnál, akkor pár napon belül meg is érkezhet.

Ezt követően már csak az volt hátra, hogy letöltse a Revolut Junior alkalmazást, amit az én főszámlám alkalmazásában megjelenő QR-kód beolvasásával tudott aktiválni. Az alkalmazásba azonnal be is lépett az előre megadott IPN kóddal, én pedig a saját számlámról azonnal utaltam az aktuális zsebpénz keretét.

Hirdetés

Hirdetés

Mit ellenőrizhet a szülő?

Fontos tudni, hogy a Junior számlához tartozó kártyát kizárólag az a személy (ebben az esetben a fiam) használhatja, akinek a nevére szól. Vagyis más bankkártyáját tilos használni! Szülőként azonban számos lehetőség van arra, hogy ellenőrizzem gyermekem költéseit.

  • Le lehet tiltani az ATM-ből való készpénzfelvételt. Én ezt engedélyeztem, hiszen vészhelyzetben esetleg szüksége lehet rá, a havi 15 000 Ft-os maximum limit pedig nem jelent túl nagy kockázatot.
  • Letilthatók az online tranzakciók, vagyis az inerneten keresztüli fizetések. A mi esetünkben ezt azért nem tettem meg, mert a fiam többnyire weboldalakon keresztül vásárol, így éppen arra nem használhatná a kártyáját, ami miatt megigényeltük.
  • Letiltható az érintéses (Pay Pass) fizetés. Ez elgondolkodtató, érdemes lehet ezt a korlátozást alkalmazni, hiszen nem túl macerás megadni vásárláskor a PIN-kódot.
  • Az érintéses fizetéshez alapból be van állítva egy limit, ami fölött be kell helyezni a POS terminálba a lapot. Ezt le lehet nullázni, így nem lesz fizetési plafon, ám én ezt nem tettem meg hiszen ebben az esetben is megoldható a fizetés, ráadásul biztonságosabban.
  • Beállítható a Junior számla esetében egy költési limit is, aminél nagyobb összeget a gyerek nem tud az adott hónapban elkölteni. Mi ilyet nem határoztunk meg, ugyanis abban maradtunk, hogy a gyerek saját felelőssége, hogy a zsebpénzét mire költi. Természetesen, ha azt látjuk, hogy nem szolgál rá a megelőlegezett bizalomra, akkor ez még változhat. Ugyanis a szülő a gyerek bankkártyájával történő összes költést láthatja, így pontosan tudhatja, hogy mire megy el a pénz.

Mi az, amiben nem lehetsz biztos

A gyerekekkel kapcsolatban a leggyakoribb félelem – és ezzel én is így vagyok –, hogy esetleg nem nekik való szolgáltatást, terméket – például alkoholt, cigarettát – vásárolnak. A Revolut éppen ezért alapból letiltotta azokat a kereskedőket, amelyek kifejezetten olyan termékeket kínálnak, amelyek nem gyerekeknek valók. A letiltáskor a kereskedő bejegyzett üzleti tevékenységének (MCC-kódként is ismert) típusát vették alapul, ám ez nem tökéletes megoldás, hiszen egy élelmiszerüzletben például alkohol kapható, így annak megvásárlását nem lehet előre blokkolni. Éppen ezért egy gyerekszámla esetében is nagyon fontos a szülői kontroll, a vásárlások ellenőrzése, a gyerekkel való folyamatos kommunikáció.

Mint ahogy sok felnőtt esetében, a gyerekeknél is nagyon óvatosan kell bánni a bankkártyával: vigyázni kell magára a plasztik lapra, illetve diszkréten kell kezelni a PIN-kódot is. Még mindig előfordul, hogy valaki a kártyája melletti cetlire írja fel, de olyanról is hallottam, amikor magán a kártyán volt rajta a négy szám, mert a tulajdonos félt, hogy elfelejti. Éppen ezért fontos, hogy lopás vagy elvesztés esetén azonnal szólni kell a szülőnek, aki a saját alkalmazásán keresztül rögtön letilthatja a kártyát.

Ha nem feltétlenül a gyereknek keresel bankszámlát, vagy egyszerűen csak tudni szeretnéd, hogy a jelenlegi bankszámládnál vajon akad-e most olcsóbb a piacon, akkor a 12 hazai bank termékeit összehasonlító Bankmonitor bankszámla kalkulátor a segítségedre lehet.

Hirdetés
Hirdetés