Rezsicsökkentés változások – 7 gyakori kérdés és válasz

Rezsicsökkentés változások – 7 gyakori kérdés és válasz

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-22
 

A tegnap bejelentett rezsicsökkentési változások kapcsán a Bankmonitor szakértői számos kérdést, észrevételt kaptak. Ezek próbáljuk meg megválaszolni, de van még néhány nyitott kérdés, melyek reméljük hamarosan tisztázódnak.

2022. július 21-én megjelent a rendelet a rezsicsökkentés változásáról. Meghatározták az éves átlagfogyasztás mértékét, ezen határig az eddig is ismert kedvezményes árat szükséges fizetnünk.

Az éves limit mértéke:

  • Villamosenergia esetén a határérték 2523 kWh/év.
  • Földgáz esetében pedig  1729 m3/év, ez 59 132 MJ/év értéknek felel meg.

Az ezt meghaladó éves fogyasztás esetén a villamosenergiáért nagyságrendileg kétszeres, a földgázért pedig hétszeres árat szükséges fizetni. Számos kérdést tettek fel a Bankmonitor szakértőinek a változás kapcsán, cikkünkben ezeket szeretnénk a lehető legpontosabban megválaszolni, melyhez elsődlegesen az MVM tájékoztatóját és a jogszabályt használtuk.

Hirdetés

Hirdetés

1. Módosíthatja a megemelt piaci árat a Kormány?

A megjelent rendelet alapján a bejelentett magasabb árak 2022. december végéig maradnak érvényben. Ezt követően a limit fölötti fogyasztásért fizetett ár módosítható: gyakorlatilag negyedévente újra meghatározzák az elkövetkező negyedévre érvényes piaci árat. Fontos kihangsúlyozni, hogy a földgáz esetében a most bejelentett árra vonatkozóan már egy emelést is bejelentettek: 2022. szeptember végéig 21,416 Ft/MJ, azt követően az év végéig  22,002 Ft/MJ a „túlfogyasztásért” fizetendő ár.

2. Mit jelent, hogy az éves keret időarányosan jár?

A most meghatározott keretmennyiség 2022. augusztus 1. és 2023. július 31 közötti fogyasztásra érvényes. Ha nem rendelkezünk a teljes időszakra vonatkozóan szolgáltatói szerződéssel, akkor csak a meghatározott mennyiség időarányos részére vagyunk jogosultak kedvezményes áron. Ha például fél év múlva kötünk szerződést villamosenergia fogyasztására, akkor mi 2023. július végéig csak a jogszabályi mennyiség felét, azaz 1261,5 kWh áramot fogyaszthatunk kedvezményes áron.

Ebből a szempontból lényeges kérdés lehet az is, hogy a hullámzó fogyasztás esetén mi lesz a helyzet. Például könnyen előfordulhat, hogy a nyári időszakban a földgáz fogyasztásunk minimális, a fűtési szezon alatt azonban meghaladja az éves limit havi átlagát.

Az MVM oldalán ezzel kapcsolatban az alábbi kikötés olvasható:

Amennyiben a kedvezményes éves időszakon belül kiállított (jellemzően havi) számlában elszámolt energiamennyiség nem éri el az adott időszakra kiadható kedvezményes mennyiséget, úgy a kedvezmény nem vész el! Az elszámolás az éves időszakban biztosítja 2022.08.01-2023.07.31. között a kedvezményes sáv mennyiségig az alacsonyabb árat. (pl. ha valaki diktálás alapján kérte az elszámolását, nyáron nyaralás miatt nem fogyaszt energiát és így a diktálás alapján kiállított számlájában nem jelenik meg fogyasztás, akkor az erre az időszakra eső kedvezmény mértéket nem veszíti el, azt később ki tudja használni az éves időszakon belül!)

Érdemes azonban a részletes tájékoztatást megvárni, ugyanis az oldalon az is megtalálható, hogy a havi limit feletti fogyasztást hirdetményi áron kell kifizetni.

3. A nagycsaládosok kedvezménye megmarad?

Jelenleg a gázfelhasználáshoz kapcsolódóan van a nagycsaládosok számára kedvezmény, villamosenergiára vonatkozó kedvezmény viszont nincs érvényben. A gázfogyasztásra vonatkozó kedvezményre továbbra is jogosult az a fogyasztó, amely legalább három gyermek után családi pótlékra jogosult. (Vagy a családi pótlékra jogosulttal egy háztartásban él.)

Az extra kedvezményes gáz mennyisége 20 520 MJ évente, a negyedik gyermektől pedig gyermekeként további 10 250 MJ-val bővül évente. Ennyivel nagyobb a nagycsaládosok által kedvezményes áron felhasználható gáz mennyisége. (Ez durván 600, illetve 300 köbméter gáznak felel meg.)

Megfelelő igénylőlapon jelezni kell a jogosultságot, vagyis a kedvezmény nem jár automatikusan a harmadik gyerek születését követően. Ezt fontos kihangsúlyozni, mert nagyságrendileg 300 ezer család lenne jogosult a kedvezményre, melynek kevesebb mint 10 százaléka él is a lehetőséggel.

Fontos, hogy csak egy felhasználási helyre érvényesíthető a nagycsaládosok kedvezménye. (Ezzel szemben a most bevezetett szabályok alapján kedvezményes áron a limit mértékéig valamennyi felhasználóhelyen elérhető a kedvezményes ár.)

4. A panellakások távfűtésére is érvényes a módosítás?

A távfűtés költségeit a jelenlegi változás nem érinti.

5. Mi a helyzet, ha A, vagy B tarifás (vezérelt) villanyóra is található a lakásban?

Az A tarifás mérőóra és B tarifás (vezérelt, vagy éjszakai) mérőóra külön felhasználási helynek minősül. Vagyis külön-külön érvényes rájuk a kedvezményes áru mennyiség. Adott esetben a 2523 kWh/év kedvezményes áru mennyiség mindkét óra esetében kihasználható.

6. Ha augusztus elsejét követően lesz éves elszámolás, akkor az esetleges többletfogyasztást melyik áron kell megfizetni?

Nem kötelező a július végi állapotot rögzíteni azoknak sem, akik átalány alapján fizetnek a szolgáltató felé. Ettől függetlenül élhet a fogyasztó azzal a lehetőséggel, hogy Ő mégis megadná a pontos értéket július 31-re vonatkozóan. Ezzel tisztázható, hogy ténylegesen mekkora fogyasztása volt az új szabályok életbelépése előtt.

Diktálás nélkül a szolgáltató gyakorlatilag meg fogja becsülni, hogy a fogyasztásunk mekkora része esett augusztus 1. előtti időszakra és ez alapján készül el majd a korrekciós számla is. Drágább áron csak az augusztus 1-jét követő „túlfogyasztásra” kell fizetnünk.

Az MVM oldalán a villamosenergia kapcsán erről az alábbi tájékoztatás olvasható:

Külön elszámolás nem történik, így nem lesz elosztói leolvasás sem. Ugyanakkor ún. számlamegosztás történik becsült érték alapján, amely értelmében a 2022. július 31-ig elfogyasztott és a 2022. augusztus 1-jétől elfogyasztott villamos energia mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán.

7. Érdemes lehet csökkenteni a következő elszámolási időszakra a havi átalány nagyságát?

Van lehetőség a legtöbb szolgáltatónál az átalány fogyasztás módosítására. Ezzel például valóban lecsökkenthető a havi számla nagysága a kedvezményes árkategóriába.

De ezt csak akkor érdemes megtenni, ha ténylegesen kisebb lesz a fogyasztásunk. Ellenkező esetben elszámoláskor egy összegben kell rendeznünk a különbözetet, melyből a limiten felüli fogyasztásért már a magasabb árat kell megfizetnünk.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés