Rezsicsökkentés változások – 7 gyakori kérdés és válasz

Rezsicsökkentés változások – 7 gyakori kérdés és válasz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-22
 

A tegnap bejelentett rezsicsökkentési változások kapcsán a Bankmonitor szakértői számos kérdést, észrevételt kaptak. Ezek próbáljuk meg megválaszolni, de van még néhány nyitott kérdés, melyek reméljük hamarosan tisztázódnak.

2022. július 21-én megjelent a rendelet a rezsicsökkentés változásáról. Meghatározták az éves átlagfogyasztás mértékét, ezen határig az eddig is ismert kedvezményes árat szükséges fizetnünk.

Az éves limit mértéke:

  • Villamosenergia esetén a határérték 2523 kWh/év.
  • Földgáz esetében pedig  1729 m3/év, ez 59 132 MJ/év értéknek felel meg.

Az ezt meghaladó éves fogyasztás esetén a villamosenergiáért nagyságrendileg kétszeres, a földgázért pedig hétszeres árat szükséges fizetni. Számos kérdést tettek fel a Bankmonitor szakértőinek a változás kapcsán, cikkünkben ezeket szeretnénk a lehető legpontosabban megválaszolni, melyhez elsődlegesen az MVM tájékoztatóját és a jogszabályt használtuk.

Hirdetés

Hirdetés

1. Módosíthatja a megemelt piaci árat a Kormány?

A megjelent rendelet alapján a bejelentett magasabb árak 2022. december végéig maradnak érvényben. Ezt követően a limit fölötti fogyasztásért fizetett ár módosítható: gyakorlatilag negyedévente újra meghatározzák az elkövetkező negyedévre érvényes piaci árat. Fontos kihangsúlyozni, hogy a földgáz esetében a most bejelentett árra vonatkozóan már egy emelést is bejelentettek: 2022. szeptember végéig 21,416 Ft/MJ, azt követően az év végéig  22,002 Ft/MJ a „túlfogyasztásért” fizetendő ár.

2. Mit jelent, hogy az éves keret időarányosan jár?

A most meghatározott keretmennyiség 2022. augusztus 1. és 2023. július 31 közötti fogyasztásra érvényes. Ha nem rendelkezünk a teljes időszakra vonatkozóan szolgáltatói szerződéssel, akkor csak a meghatározott mennyiség időarányos részére vagyunk jogosultak kedvezményes áron. Ha például fél év múlva kötünk szerződést villamosenergia fogyasztására, akkor mi 2023. július végéig csak a jogszabályi mennyiség felét, azaz 1261,5 kWh áramot fogyaszthatunk kedvezményes áron.

Ebből a szempontból lényeges kérdés lehet az is, hogy a hullámzó fogyasztás esetén mi lesz a helyzet. Például könnyen előfordulhat, hogy a nyári időszakban a földgáz fogyasztásunk minimális, a fűtési szezon alatt azonban meghaladja az éves limit havi átlagát.

Az MVM oldalán ezzel kapcsolatban az alábbi kikötés olvasható:

Amennyiben a kedvezményes éves időszakon belül kiállított (jellemzően havi) számlában elszámolt energiamennyiség nem éri el az adott időszakra kiadható kedvezményes mennyiséget, úgy a kedvezmény nem vész el! Az elszámolás az éves időszakban biztosítja 2022.08.01-2023.07.31. között a kedvezményes sáv mennyiségig az alacsonyabb árat. (pl. ha valaki diktálás alapján kérte az elszámolását, nyáron nyaralás miatt nem fogyaszt energiát és így a diktálás alapján kiállított számlájában nem jelenik meg fogyasztás, akkor az erre az időszakra eső kedvezmény mértéket nem veszíti el, azt később ki tudja használni az éves időszakon belül!)

Érdemes azonban a részletes tájékoztatást megvárni, ugyanis az oldalon az is megtalálható, hogy a havi limit feletti fogyasztást hirdetményi áron kell kifizetni.

3. A nagycsaládosok kedvezménye megmarad?

Jelenleg a gázfelhasználáshoz kapcsolódóan van a nagycsaládosok számára kedvezmény, villamosenergiára vonatkozó kedvezmény viszont nincs érvényben. A gázfogyasztásra vonatkozó kedvezményre továbbra is jogosult az a fogyasztó, amely legalább három gyermek után családi pótlékra jogosult. (Vagy a családi pótlékra jogosulttal egy háztartásban él.)

Az extra kedvezményes gáz mennyisége 20 520 MJ évente, a negyedik gyermektől pedig gyermekeként további 10 250 MJ-val bővül évente. Ennyivel nagyobb a nagycsaládosok által kedvezményes áron felhasználható gáz mennyisége. (Ez durván 600, illetve 300 köbméter gáznak felel meg.)

Megfelelő igénylőlapon jelezni kell a jogosultságot, vagyis a kedvezmény nem jár automatikusan a harmadik gyerek születését követően. Ezt fontos kihangsúlyozni, mert nagyságrendileg 300 ezer család lenne jogosult a kedvezményre, melynek kevesebb mint 10 százaléka él is a lehetőséggel.

Fontos, hogy csak egy felhasználási helyre érvényesíthető a nagycsaládosok kedvezménye. (Ezzel szemben a most bevezetett szabályok alapján kedvezményes áron a limit mértékéig valamennyi felhasználóhelyen elérhető a kedvezményes ár.)

4. A panellakások távfűtésére is érvényes a módosítás?

A távfűtés költségeit a jelenlegi változás nem érinti.

5. Mi a helyzet, ha A, vagy B tarifás (vezérelt) villanyóra is található a lakásban?

Az A tarifás mérőóra és B tarifás (vezérelt, vagy éjszakai) mérőóra külön felhasználási helynek minősül. Vagyis külön-külön érvényes rájuk a kedvezményes áru mennyiség. Adott esetben a 2523 kWh/év kedvezményes áru mennyiség mindkét óra esetében kihasználható.

6. Ha augusztus elsejét követően lesz éves elszámolás, akkor az esetleges többletfogyasztást melyik áron kell megfizetni?

Nem kötelező a július végi állapotot rögzíteni azoknak sem, akik átalány alapján fizetnek a szolgáltató felé. Ettől függetlenül élhet a fogyasztó azzal a lehetőséggel, hogy Ő mégis megadná a pontos értéket július 31-re vonatkozóan. Ezzel tisztázható, hogy ténylegesen mekkora fogyasztása volt az új szabályok életbelépése előtt.

Diktálás nélkül a szolgáltató gyakorlatilag meg fogja becsülni, hogy a fogyasztásunk mekkora része esett augusztus 1. előtti időszakra és ez alapján készül el majd a korrekciós számla is. Drágább áron csak az augusztus 1-jét követő „túlfogyasztásra” kell fizetnünk.

Az MVM oldalán a villamosenergia kapcsán erről az alábbi tájékoztatás olvasható:

Külön elszámolás nem történik, így nem lesz elosztói leolvasás sem. Ugyanakkor ún. számlamegosztás történik becsült érték alapján, amely értelmében a 2022. július 31-ig elfogyasztott és a 2022. augusztus 1-jétől elfogyasztott villamos energia mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán.

7. Érdemes lehet csökkenteni a következő elszámolási időszakra a havi átalány nagyságát?

Van lehetőség a legtöbb szolgáltatónál az átalány fogyasztás módosítására. Ezzel például valóban lecsökkenthető a havi számla nagysága a kedvezményes árkategóriába.

De ezt csak akkor érdemes megtenni, ha ténylegesen kisebb lesz a fogyasztásunk. Ellenkező esetben elszámoláskor egy összegben kell rendeznünk a különbözetet, melyből a limiten felüli fogyasztásért már a magasabb árat kell megfizetnünk.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés