Befolyásolja a lakásvásárlás időpontja a rezsiszámlánkat?

Befolyásolja a lakásvásárlás időpontja a rezsiszámlánkat?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-06
 

A rezsiszabályok átalakítása hatással van az ingatlanpiacra: az energiatakarékos, modern otthonok felértékelődnek az elavult házakkal szemben. De vajon lényeges szempont lehet-e az is, hogy mikor vesszük meg új otthonunkat? Elsőre mindenki nemet mondana, de elég csak a gázfogyasztás éves eloszlására – jellemzően télen többet használunk – és a fogyasztási jelleggörbére tekintenünk és máris beláthatjuk, hogy ezt a kérdést nem is olyan egyszerű megválaszolni.

A felhasznált gáz éves mennyiségét természetesen nem befolyásolja az, hogy mikor vásároljuk meg új otthonunkat, ez inkább saját szokásainkon múlik. Általánosságban természetesen elmondható, hogy az emberek többsége télen több gázt fogyaszt, mint nyáron. Ez érthető, hiszen a gázzal fűtő háztartásoknál a szokásos felhasználás mellé – főzés, meleg víz – még télen a ház fűtése is becsatlakozik.

Az már viszont egy érdekes kérdés lehet, hogy vajon a csökkentett áron felhasználható gáz mennyiségét hogyan befolyásolja az, hogy mi mikor vásároljuk meg új otthonunkat. Mennyi gázt fogyaszthatunk el az adott év hátralévő részében rezsicsökkentett áron?

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan alakultak át a rezsiárak 2022. augusztusában?

A nemzetközi gazdasági és politikai helyzet miatt az energiaárak jelentősen megemelkedtek, éppen ezért a rezsicsökkentés sem maradhatott fenn változatlan formában hazánkban. A kedvezményt nem vezették ki teljesen, a csökkentett áron felhasználható mennyiséget korlátozták. Nagyságrendileg 1723 köbméter gázt és 2523 kilowattóra (kWh) áramot használhatunk fel 2022. augusztus eleje és 2023. július vége között kedvezményes áron.

Az ezen fogyasztás fölötti villamosenergia esetében nagyságrendileg kétszeres, míg a gáznál durván hétszeres árat kell fizetnünk. A kedvezményes árú mennyiség felhasználási helyenként, mérőóránként és időarányosan jár. Álljunk itt meg egy kicsit! Mégsem mindegy az, hogy mikor kerül a nevünkre a mérőóra, mikor vásároljuk meg a lakást?

Ha ősz végén veszünk lakást, akkor több gázt kell piaci áron megvásárolnunk?

A kérdés teljesen jogos, hiszen a kedvezményes gázmennyiség időarányosan jár, augusztus elejétől november végéig 4 hónap telik el, ezen logika mentén gyakorlatilag a teljes kedvezményes mennyiségnek már csak a kétharmada járna. A téli, kora tavaszi hónapokban azonban jó eséllyel nagyobb mennyiségű gázt fogyasztunk el, mint az év más részében, vagyis a fogyasztásunk nagyobb része esne erre az időszakra, több gázért kellene piaci árat fizetnünk, mintha a teljes évben miénk lett volna a lakás.

A kérdés jogos, a félelmünk is teljesen érthető. A Bankmonitor szakértői megkérdezték az MVM-et a problémával kapcsolatban és mindenki számára megnyugtató válasz érkezett.

… aki nem a teljes időszakban ügyfele az MVM Next-nek (például később csatlakozik vagy hamarabb kilép) akkor mindig az ügyfél fogyaszátást jellemző jelleggörbe szerint arányos kedvezményes mennyiséget kapja meg az időszakra, függetlenül attól, hogy az ügyfél majd később milyen számlázási, elszámolási mód alapján fogja fizetni a számláját.

Ez azt jelenti, hogy valójában nem csak az időszak hossza számít, az is nagyon lényeges, hogy az adott periódusban mennyi gázt fogyaszt el a tulajdonos a rá jellemző fogyasztási jelleggörbe alapján. Ha az előttünk álló időszakban  – a téli hónapokban – több gázt fogyasztunk a havi átlagnál, akkor a kedvezményesen felhasználható gáz mennyiségéből is több jut majd a számunkra.

A lakásvásárlás időpontjának hatása a kedvezményes gáz mennyiségére

Nézzünk meg egy példán, hogyan is hat a gyakorlatban a lakásvásárlás időpontja a kedvezményes áron felhasználható gáz mennyiségére.

Tegyük fel, hogy a lakásvásárlást követően 2022. december 1-vel kerül át nevünkre a gázóra, ezen időponttól válunk a gázszolgáltató ügyfelévé. Tételezzük fel, hogy otthonunkban gázzal fűtünk, emellett főzésre és meleg víz előállításához is gázt használunk. Ez azt jelenti, hogy ránk a vegyes fogyasztói jelleggörbe lesz érvényes.

Nem meglepő módon jellemzően télen nagyobb mennyiségű gázt használunk, mint nyáron. Ez még akkor is igaz, ha a fűtés mellett másra is használunk gázt. (A vegyes fogyasztói jelleggörbe alapján nyáron nagyságrendileg 16 köbméter gáz fogyasztható el kedvezményes áron, ellenben januárban 329 köbméter gáz vehető rezsicsökkentett áron.)

A példában ez azt jelenti, hogy a vásárlást követően december 1.-től július végéig mi nagyságrendileg 1315 köbméter gázt használhatunk fel kedvezményes áron. (Az eladó pedig 408 köbmétert kaphatott a piaci ár alatt.) Vagyis a teljes kedvezményes éves limit 76 százalékát használhatjuk fel decembertől júliusig. Ha nem számítana a jelleggörbe, csak az eltelt idő, akkor bizony kevesebb mennyiségre, az éves limit 66,6 százalékára lennénk csupán jogosultak.

jó tudni
Ez csak egy példa számítás. Nagyon lényeges, hogy valójában melyik fogyasztási jelleggörbe érvényes ránk. Ezt az információt súlyozási kulcsnak nevezik, amely a szerződésünkben megtalálható. Illetve a szolgáltató ügyfélszolgálatától is megtudhatjuk az információt.

Nem érdemes a rezsi miatt kivárni a vásárlással

Ez azt is jelenti, hogy nem érdemes kivárni a lakásvásárlással tavaszig, hiszen a kedvezményes mennyiség időarányosan az elkövetkező időszakra várható fogyasztás alapján jár nekünk. Ha tél van előttünk, akkor az éves kedvezményes mennyiségből is nagyobb részt használhatunk még fel.

Sőt, a hitelkamatok várható alakulása miatt inkább sietni érdemes. Az elkövetkező időszakban a jelzáloghitelek drágulására lehet számítani, a kivárás tehát azt jelenti, hogy magasabb kamat mellett, nagyobb törlesztőrészlettel kaphatjuk meg ugyanazt a kölcsönt pár hónap múlva, mint ha most vennénk fel azt.

Az egyes banki ajánlatok között azonban jelenleg is jelentős eltérés van, érdemes tehát összehasonlítani a pénzintézeteket. Ebben nagy segítségünkre lehet egy független kalkulátor.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés