Robbanhat a lakáspiac júliusban és augusztusban

Robbanhat a lakáspiac júliusban és augusztusban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-07-19
 

Vihar előtti csend jellemezte júniusban a magyar ingatlanpiacot, ami érthető, hiszen a július 1-jével induló családtámogatási lehetőségek óriási pénzügyi előnyt jelenthetnek azoknak, akik megfelelnek a feltételeknek.

A normál esetben az év első és utolsó hónapját jellemző uborkaszezon köszöntött be a hazai ingatlanpiacon június hónapban: csaknem 20%-kal kevesebb lakóingatlan cserélt gazdát, mint egy évvel korábban. Az ok kétségtelenül a már hónapokkal korábban beharangozott, ám csak július 1. óta elérhető családtámogatások, amelyek nagy része kifejezetten az ingatlanvásárlást segíti.

A legfontosabb új lehetőségek:

1. A kedvezményes, fix 3% kamatú csok hitel már felhasználható használt lakás vagy ház megvásárlására is. Ez pedig akár 10 vagy 15 millió forint összegű, a piaci kondícióknál lényegesen kedvezőbb kamatozású finanszírozási lehetőséget jelent a 2 vagy 3 gyermekes családoknak, valamint a gyermeket vállaló fiatal pároknak.

2. A Falusi csok a kistelepülésekre költözőknek és az itt élőknek lehet remek lehetőség azzal, hogy vissza nem térítendő támogatást biztosít vásárláshoz+bővítéshez és/vagy korszerűsítéshez, vagy akár csak bővítéshez és/vagy korszerűsítéshez. Ráadásul ez kiegészülhet csok hitellel, ezek együttesen pedig már jelentős finanszírozási lehetőséget jelentenek.

3. A szabad felhasználású Babaváró támogatás akár 10 millió Ft összegű kedvezményes hitellehetőséget jelent, ami egy gyermek születésével véglegesen kamatmentessé válik, a további babák érkezése esetén pedig a fennálló tartozás egy részét vagy akár egészét elengedik. A Babaváró ráadásul 75%-ban önerőként is felhasználható lakásvásárláshoz, ami azoknak jöhet jól, akik nem rendelkeznek a minimálisan elvárt 20-30% önerővel.

Hirdetés

Hirdetés

Kivárás volt júniusban 

Az, hogy ötödével csökkent júniusban az egy évvel korábbihoz képest a használt ingatlanok tranzakciószáma, már önmagában is erős vásárlói kivárást jelez, de ha az áprilisi és májusi számokat is megnézzük, akkor még erősebb kereslet-visszafogás érzékelhető. Érthető, hiszen a Falusi csok lehetőségét Varga Mihály pénzügyminiszter már a múlt év végén bejelentette, de a Babaváró támogatás és a kibővített csok hitel is az év eleje óta fontos beszédtéma a lakást venni szándékozók körében. Mivel az is hónapok óta tudható, hogy ezek mindegyike július 1-től indul, a kivárás logikus.

Robbanás jöhet

Ennek ismeretében szinte biztosra vehető, hogy júliusban és augusztusban csúcsra pörög majd a lakáspiac, ahol egyébként is az augusztus az egyik legdinamikusabb hónap. Az is várható, hogy azon ingatlanok iránt nő majd meg elsősorban a kereslet, amelyek megfelelnek az új támogatási feltételeknek.

A csok és a falusi csok esetében a használt ingatlan minimális alapterületét megszabják: 40, 50, 60 vagy 70 nm az elvárt legkisebb alapterület attól függően, hogy 1, 2, 3 vagy 4 gyermekre igényli a család a támogatást. A falusi csok-nál azonban fontos könnyítés, hogy ez a feltétel elég, ha a bővítést követően teljesül. Vagyis, akár egy lakhatatlannak minősülő ingatlanra is igényelhető a támogatás, ám ekkor előírás, hogy a korszerűsítést követően minden feltétel teljesüljön! Megkötés ugyanakkor, hogy ezzel a lehetőséggel kizárólag a magyar kormány által meghatározott településeken lehet élni, ahol emiatt biztosan megélénkül majd az ingatlanpiac.

A már használt lakás vásárlására is felhasználható csok hitel 2 és 3 gyermek megléte vagy vállalása esetén igényelhető, így itt 50 illetve 60 nm a minimálisan elvárt alapterület.

A Babaváró hitel esetében nincsenek hasonló megkötések, így ha ingatlant vásárolna belőle valaki, akkor tetszőleges településen, bármilyen nagyságú és állapotú lakóházat vagy lakást, de akár nyaralót is megvehet. Ha nem vesz fel mellé hitelt, akkor olyan ingatlanra is költhető, ami egyébként jelzáloghitelnél fedezetként szóba sem jöhetne, mint például egy ártéren álló nyaraló.

Ha megkeresnéd a számodra legkedvezőbb lakáshitet vagy csok hitelt, akkor az alábbi Lakáshitel Kalkulátorral összehasonlíthatod a banki ajánlatokat.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés