Rövidebb futamidőre is igényelhető már az OTP-nél lakáshitel

Rövidebb futamidőre is igényelhető már az OTP-nél lakáshitel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-03-06
 

Hazánk egyik legnagyobb bankjánál módosul a lakáscélú jelzáloghitelek egyik alapvető feltétele. Az OTP-nél ugyanis március elsejétől már 6 éves futamidőre is igényelhetünk kölcsönt, korábban a minimális futamidő 11 év volt. De mikor, kinek jó ez a módosítás?

Érdekes változtatást vezetett be lakáshiteleinél az OTP Bank: a pénzintézetnél már 6 éves futamidőtől is lehet kölcsönt igényelni. Korábban a minimális futamidő a lakáscélú jelzáloghiteleknél még 11 év volt. A kamat és egyéb paraméterek nem változtak, de akkor kinek és miért lehet fontos ez a módosítás?

A választható rövidebb futamidő azok számára lehet előnyös, akik gyorsan vissza akarják fizetni a felvett hitelüket. Ez azonban a törlesztőrészlet érdemi emelkedését vonja maga után, ugyanakkor a kölcsönre összességében visszafizetendő teljes összeg érdemben csökkenhet.

Megnéztük, mit is jelent ez a gyakorlatan: induljunk ki abból, hogy 20 millió forint lakáshitelre van szükségünk, a jövedelmünk pedig nettó 800 ezer forint. A kölcsönt a lehető legrövidebb időn belül vissza szeretnénk fizetni.

  • Februárban a legrövidebb futamidő még 11 év, a kamat pedig 6,77% volt. A kölcsön havi törlesztőrészlete ilyen futamidő mellett 216 259 forint, míg a teljes visszafizetendő összeg 28 546 188 forint volt.
  • Jelenleg ennek a hitelnek ugyancsak 6,77% a kamata, így 6 éves futamidő választásakor a havi törlesztő 339 676 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 24 456 672 forint volna.
jó tudni
Vagyis a rövidebb futamidő miatt a havi részlet 123 ezer forinttal emelkedne, ugyanakkor a teljes visszafizetendő összeg több mint 4 millió forinttal mérséklődne.

A rövidebb minimális futamidő azok számára lehet előnyös, akik ki tudják fizetni a magasabb törlesztőrészletet. Ezáltal összességében a futamidő alatt akár több millió forint is megtakarítható a hitel teljes költségén. Ehhez azonban magasabb jövedelemre van szükség, amiből a megnövekedett havi terhet rendezni tudjuk. Hozzá kell mindenképpen tenni, hogy ez nem kényszer, aki nem tudja – vagy éppen nem akarja – a nagyobb törlesztőt bevállalni, még mindig megigényelheti a banktól a kérdéses hitelösszeget hosszabb futamidőre is.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés