Saját „munkanélküli segély” egészségpénztári megtakarításból? Meglepő, de működik!

Saját „munkanélküli segély” egészségpénztári megtakarításból? Meglepő, de működik!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-05-11
 

A válság következtében nagyon sokan veszítették el a jövedelmüket, ezért számukra jól jön minden anyagi segítség. Akik rendelkeznek egészségpénztári megtakarítással, nekik most szerencséjük lehet, mert némelyik pénztár nyújt jövedelempótló szolgáltatást is. Körbejártuk, hogyan működik ez a lehetőség, és mennyi pénzre számíthatnak így azok, akik nehéz helyzetbe kerültek. szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

Mire jók a különböző pénztárak?

A különféle pénztári megtakarítási lehetőségek bevezetésével az állam célja az volt, hogy serkentse az öngondoskodást a lakosság körében. Ennek elősegítése érdekében az egészségpénztári, önsegélyező pénztári és önkéntes nyugdíjpénztári számlával rendelkező tagok minden befizetésük után 20%-os mértékű SZJA-visszatérítésre (gyakorlatilag állami támogatásra) jogosultak, amely évente egy összegben, a pénztári számlájukra érkezik. A pénztári számlákra befizethet a munkavállaló, de sok esetben akár a munkáltató is.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora az állami támogatás mértéke?

Az adóvisszatérítés maximuma évente 150 000 forint, feltéve, hogy a pénztári tag legalább ennyi SZJA-t befizetett a megelőző évben. Mivel a befizetések után járó támogatás aránya 20%, a maximális összeget úgy lehet kihasználni, ha a pénztári tag évente 750 000 forint saját megtakarítást fizet be a számlájára. Amennyiben azt is vállalja, hogy legalább két évre leköti a pénzt, akkor további 10 százalékponttal nőhet az adójóváírás mértéke.

Az SZJA-visszatérítés hatása a pénztárba befizetett összegre, amennyiben a tag kihasználja a maximális támogatást

Mit jelent a jövedelempótlási szolgáltatás?

A számlákon így összegyűjtött pénzt általában csak előre meghatározott célokra lehet elkölteni, de létezik egy úgynevezett „jövedelempótlási szolgáltatás”, amely most sokak számára aktuálissá válhat. Ennek lényege, hogy a jövedelmüket elveszítő pénztári tagok minden hónapban felvehetik a saját számlájukról a kiesett bevételnek megfelelő pénzösszeget, és azt kivételes módon a vásárlásokat igazoló számlák benyújtása nélkül, szabadon elkölthetik.

Mi az előnye a jövedelempótlási szolgáltatásnak?

A jövedelempótló szolgáltatás természetesen csak a számlán lévő pénz erejéig vehető igénybe, tehát a tagok valójában a saját korábbi befizetéseiket vehetik fel így. Mégis kivételesen jónak számít ez a lehetőség, hiszen ilyen esetben a célok korlátozása nélkül, szabadon elkölthető a bent lévő összeg, ráadásul a 20%-os adójóváírással megfejelve!

Milyen feltételei vannak a szolgáltatás igénylésének?

Akik elvesztették a munkájukat, abban az esetben válnak jogosulttá a jövedelempótlási szolgáltatásra, ha regisztrált álláskeresőként nyilvántartásba vették őket: a pontos feltétel, hogy rendelkezniük kell az álláskeresési járadék megállapításáról szóló hivatalos határozattal. Ezt a folyamatot a munkaügyi hivatal ügyfélszolgálatán, személyes ügyintézés útján lehet elindítani. Fontos továbbá, hogy az adott egészségpénztár vagy önsegélyező pénztár palettáján szerepelnie kell a munkanélküliségre is kiterjedő jövedelempótlási szolgáltatásnak. Előfordulhat, hogy a pénztár nem nyújt ilyen szolgáltatást, vagy ha igen, akkor az csak betegség/keresőképtelenség esetére terjed ki. Ebben a kérdésben minden tag a saját szolgáltatójánál tud érdeklődni.

Mekkora összeg igényelhető?

A jövedelempótló szolgáltatás összege legfeljebb a megállapított álláskeresési járadék és a korábbi nettó jövedelem különbözete lehet. Az álláskeresési járadék bruttó mértéke az elmúlt 1 év átlagos bruttó bérének 60%-a, bár az adóterhe némileg különbözik a munkabérekétől, így maximum kb. nettó 134 000 forint lehet havonta. Amennyiben valaki korábban nettó 200 000 forintos fizetést kapott, de most elvesztette a munkáját, ő már havonta 134 000 forint körüli álláskeresési járadékra lesz jogosult. Ezek alapján a pénztári számlájáról kb. havi 66 000 forintot vehetne fel.

Kell-e adót fizetni az ilyen módon szerzett jövedelem után?

Nem, a kieső jövedelem pénztári számláról történő pótlása adómentes.

Kik vehetik igénybe a jövedelempótlási szolgáltatást?

Fontos, hogy míg a legtöbb pénztári szolgáltatást a közeli hozzátartozók is igénybe vehetik, addig a jövedelempótlási szolgáltatás esetében szigorúbb a szabályozás: általában kizárólag a pénztári tag jövedelmének csökkenése okán lehet így pénzt kivenni, néhány speciális kivételtől eltekintve. A lehetőség így is tízezreket érinthet, mivel több mint egymillió ember rendelkezik jelenleg valamilyen pénztári számlával.

Milyen korlátai vannak a szolgáltatásnak?

Fontos, hogy a pénztári számlákra befizetett összegek felhasználására vonatkozik egy 180 napos „türelmi idő”, azaz a befizetés időpontjától számítva legalább fél évnek kell eltelnie ahhoz, hogy az összegre járjon a 20%-os állami támogatás. Eszerint akinek 2020. májusban állapították meg az álláskeresői járadékát, ő csak abból az összegből igényelheti a jövedelempótlási szolgáltatást, amely már 2019. novemberig be lett fizetve a pénztári számlájára.

Hogyan igényelhető a jövedelempótlási szolgáltatás?

A pénztári tagok egy külön nyomtatvány benyújtásával tudják igényelni a szóban forgó szolgáltatást.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés