Segít a munkádban az okostelefon? Itt a válasz!

Segít a munkádban az okostelefon? Itt a válasz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-10
 

Ha van egy okostelefonom, sokkal hatékonyabban tudok majd dolgozni. Sok alkalmazott igyekszik meggyőzni ezzel az érvvel a főnökét azért, hogy munkahelye segítségével hozzájuthasson a hőn áhított készülékhez. Ám bebizonyosodott, hogy a fenti érv egyáltalán nem állja meg a helyét.

Az okostelefon sokat segíthet a munkánkban. Jóformán bárhol és bármikor azonnal olvashatjuk és meg is válaszolhatjuk az e-mailjeinket, beszerezhetjük a feladatunk elvégzéséhez szükséges információkat, bárhonnan csatlakozhatunk a belső munkahelyi hálózathoz. Ezt a megállapítást támasztják alá egyes statisztikák is. A Forrester felmérése szerint a megkérdezettek 47 százaléka szerint az okostelefon nagyon hatékonnyá teszi a gazdáját.

Ám ha megvizsgáljuk, hogy az okostelefon tulajdonosok körében melyek leggyakrabban használt alkalmazások, akkor bizony egészen más következtetésre jutunk. A legtöbbet használt alkalmazások ugyanis a játékok, amelyek kétségkívül oldják a munkahelyi feszültséget, de aligha járulnak hozzá egy-egy vállalkozás üzleti sikereihez. Határeset lehet a második legtöbbet használt alkalmazás: a közösségi kapcsolattartásra alkalmas applikácók. Ha ugyanis nem a barátainkkal csetelünk, hanem mondjuk munkahelyünk Facebook oldalát gondozzuk, abból még munkaadónk is profitálhat. 

Ha úgy érzed a te munkád is könnyebb lenne okostelefonnal, vizsgáld meg az alábbi ajánlatot!
1

A harmadik legtöbbet a személyes adatokat kezelő, pénzügyi vagy kereskedelmi alkalmazásokat használjuk. Ezek már egyértelműen hatékonyabbá tehetik a munkavállalót, hiszen ha így intézi ügyeit, akkor nem kell előbb távoznia vagy később érkeznie a munkahelyéről, a megspórolt időt pedig  munkavégzésre használhatja a dolgozó.

Mindezek ellenére aligha vitatható, hogy az okostelefonok elterjedésének komoly gazdasági hatása van. Ezt a hatást azonban meglehetősen nehéz számszerűsíteni. A neves amerikai üzleti lap, a The Wall Street Journal is erre a következtetésre jutott, amikor azt vizsgálta, az Egyesült Államokban működő 130 millió mobiltelefon milyen hatással van az ország gazdaságára.

Az okostelefonok gazdasági hasznát könnyebben megérthetjük, ha megnézzük, milyen alkalmazások futnak a készülékeken. Ezen applikációk között ugyanis sok olyan van, amely már most is egyértelműen pénzt hoz egy-egy cég konyhájára. Elég belegondolni abba, hogy okostelefonunkkal könnyen megvásárolhatunk egy kiszemelt terméket. Ha ezt tesszük, akkor a kereskedő megspórolhatja az üzlet fenntartásának és működtetésének költségeit.

Egyelőre kevés ilyen üzleti alkalmazás működik, de egyértelműnek tűnik, hogy a jövő útja ez. Az okostelefon így egész iparágakat formálhat át. Már erre is van példa. A taxisok világszerte háborognak az Uber nevű  okostelefon alkalmazás miatt, amely feleslegessé teszi a fuvarszervezőket és ezáltal sokkal olcsóbbá teszi a városi személyszállítást. Ma még tehát az okostelefon sokak számára csak egy játékszer. A készülék azonban pár éven belül nélkülözhetetlen munkaeszközzé válhat, amellyel sok időt és pénzt takaríthatunk meg.

Hirdetés
Hirdetés