Soha ne így akarj több kamatot a bankbetétnél

Soha ne így akarj több kamatot a bankbetétnél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-01-27 Frissítve: 2018-04-05
 

A tavalyi évben már rendkívül sokan választottak befektetési alapot a bankbetétek helyett. A befektetési alapok átlagos hozamai nagyon szépen alakultak. Ha valaki azonban elkövette a klasszikus hibát, azaz a befektetési alapok múltbeli hozama alapján választott, akkor bizonyíthatóan rosszul járt. Bemutatunk egy konkrét példát és ezt követően rátérünk arra, hogy mégis miért érdemes a legalacsonyabb várható hozamú befektetési alap kategóriát, a pénzpiaci alapokat is megvásárolni.

Induljunk ki egy klasszikus szituációból

2013. elején járunk. Az öt legjobb bankbetét átlagosan már csak 5,8%-os kamatot fizet. Ez így visszatekintve, mai szemmel már kifejezetten magasnak tűnik, de akkor sokan vakarták a fejüket, hogy ez bizony alacsony. Első nekifutásra vonzó alternatívát jelenthettek a pénzpiaci alapok: 2013 elején az 5 legjobb pénzpiaci alap elmúlt 12 havi (azaz 2012-ben elért) átlagos hozama 7,9% volt. A pénzpiaci alapok kockázatmentesek, rövidtávra is meg lehet vásárolni. Miért ne ezt vegyem meg bankbetét helyett, ha 2,1%-kal magasabb a hozama?

A buktató ott található, hogy a pénzpiaci alapok múltbeli hozamát hasonlítottuk össze a bankbetétek által biztosan kínált jövőbeli kamattal. Az adott pillanatban fogalmunk sem lehetett arról, hogy a pénzpiaci alapok 2013. január és december között milyen hozamot fognak nyújtani…

befektetési dötés

Ha a múltbeli hozam optikai csalódása miatt választottuk a pénzpiaci alapot, akkor a csalódás elkerülhetetlenné vált. A pénzpiaci alapok átlagosan csak 4,6% hozamot értek el 2013-ban, ami 1,2%ponttal elmarad a legjobb betétek átlagától. 2,1%-os többlethozamból, így lett 1,2%-kal kevesebb hozam…

Alapszabály: Mivel a pénzpiaci alap maga is lekötött betétekbe, illetve rövid állampapírokba fektetet, így definíció szerint a hozama nem tud magasabb lenni, mint a legjobb bankbetétek kamata. Nem a bankbetéteknél magasabb hozama miatt szeretjük a pénzpiaci alapokat.

És mégis érdemes pénzpiaci alapot vásárolni… Miért?

  • Pénzpiaci alapot BÁRMIKOR megvehetjük és eladhatjuk. A vétel és az eladás időpontja közötti egy hétben, két hónapban… bármilyen hosszú időszakban a befektetésünk értéke növekszik.
  • Ha bankbetétben lévő pénzünkre a lejárat előtt szükségünk van, akkor szinte mindig elveszítjük teljes egészében a kamatot, míg a pénzpiaci alap esetében nem.
  • Előzőekből adódóan elsősorban akkor fektetünk pénzpiaci alapba, ha nem tudjuk, hogy mikor fogjuk felhasználni jelenleg szabad pénzünket a jövőben. (Ha tudjuk, hogy meddig nélkülözhetjük a pénzünket, akkor lekötésen keresztül, vagy állampapír vásárláson magasabb kamatot érhetünk el.)
  • A pénzpiaci alap elsősorban akkor lehet vonzó, ha már rendelkezünk értékpapírszámlával és így nem okoz plusz költséget az alap vásárlása miatt elkerülhetetlenül szükséges új számla megnyitása.

Összegezve elmondhatjuk, hogy befektetési döntéseink során figyeljünk arra, hogy a befektetési alapoknál mindig múltbeli hozamadatot látunk, és sohasem biztos jövőbelit. És bár sokan csalódtak a pénzpiaci alapokban, ettől függetlenül, ha megfelelő céllal vásároljuk (nem a lekötött betéti kamatok túlszárnyalása a cél), akkor helye lehet a portfóliónkban.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés