Sok mindenre megoldás a CSOK, de van egy óriási kivétel!

Sok mindenre megoldás a CSOK, de van egy óriási kivétel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-30 Frissítve: 2021-07-01
 

A családok lakásvásárlását az állam több formában is támogatja, egyvalamit viszont nem árt tudni, ha CSOk-ot igénylünk, akkor azt csak egy lakás 100%-os megvásárlására fordíthatjuk. Erre nem kapnánk fel azonnal a fejünket, de ha például válás esetén az egyik ki akarja vásárolni a másik tulajdonrészét, akkor ne lepődjünk meg, ha azt mondják, hogy CSOK-ot erre nem kaphatnak. Nézzük a következő tanulságos élethelyzetet.

Tagadhatatlan, hogy a családok otthonteremtési kedvezménye sok szülőnek (vagy leendő szülőnek) igazán nagy segítséget tud jelenteni, azonban vannak olyan élethelyzetek, amikor nem élhetünk a vissza nem térítendő állami támogatással. Ilyen a következő példa is, amit a való élet produkált.

Vegyünk egy házaspárt, akik lakást vásároltak közösen, méghozzá fele-fele arányban. Minden rendben is ment egy ideig, sőt gyermekük is született. Viszont valami miatt megromlott a kapcsolatuk, ami oda vezetett, hogy elváltak. A gyermekével egyedül maradó anyukában vetődött fel a kérdés, hogy esetleg a tőle elköltöző volt férj 50%-os tulajdoni részét megvásárolhatja-e úgy, hogy ahhoz az egy gyermek után járó 600 ezer forintos állami támogatást is igénybe veszi.

Logikus kérdés, mert helyzetéből adódóan úgy tűnhetne, hogy erre is kiterjed a támogatás, de sajnos nincs így.

Az indok igazán egyszerű, egyszerűen nincs arra lehetőség, hogy egy lakásban/házban résztulajdont vásároljunk a CSOK segítségével. Erre utal egyébként a kormányrendelet első mondata is, ami alapján a támogatás célja, hogy „támogassa a gyermeket nevelő és vállaló szülőket családjuk megfelelő otthonának biztosítása érdekében”.

Több megkötés is van, így:

  • a kedvezményből megvásárolt ingatlanban kizárólag a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont, és
  • házastársak és élettársak esetében mind a két félnek bejegyzett tulajdonnal kell rendelkeznie.

Ez persze nem zárja ki, hogy egyedülállóként kapjon CSOK-ot, de ezt csak akkor kaphatja meg, hogy egy lakást/házat teljes egészében megvásárol. Ekkor viszont egyedülállóként kell állnia a vételárat, amire valószínűleg nincs meg a kezdő összeg.

Ilyen formában két lehetőség van nyitva. Egyrészt, ha nincs meg a kellő önerő, akkor nagyobb mértékű hitelt kell felvenni, hogy az anyuka az 50%-os részét 100%-ra növelje. Másrészt, azt is megtehetik, ha a volt férj a lakás értékének feléhez hozzá akarna jutni, hogy eladják a lakást, és osztozkodnak a vételáron.

Ez utóbbi megoldás viszont a problémák újratermelődéséhez vezet, nevezetesen ahhoz, hogy nem lesz lakás, ahol élhetnének a gyermekkel. Saját tulajdonra vágyva ekkor is elengedhetetlen lesz a hitelfelvétel.

Ne feledjük, hogy még így is szerencsés helyzetben van az anyuka, mert ha már a mostani lakást is CSOK-ból vették volna meg, és több gyermeket vállaltak volna előre, akkor a támogatás egy részét vissza kellene fizetni, méghozzá 60 napon belül. Ez esetben lehet helye méltányossági vizsgálatnak, de még ekkor is, különösen nehéz helyzetbe kerülnének a válás miatt.

Pontosan ezért nagyon fontoljuk meg, ha CSOK-ot igénylünk, mert egy lakásvásárlás a hitel miatt akár két évtizedig is meghatározhatja az életünk.

Nézd meg, mekkora CSOK-ra vagy jogosult!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés