Sokaknak juthat még az olcsó NHP Zöld Otthon Hitelből. De nem mindenki fog örülni!

Sokaknak juthat még az olcsó NHP Zöld Otthon Hitelből. De nem mindenki fog örülni!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-05
 

Döntött a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa: 100 milliárd forinttal megtoldják az NHP Zöld Otthon Program szuperolcsó lakáshitelének keretösszegét, így aki időben lép, még kaphat a maximum 2,5% kamatú finanszírozásból. A finanszírozható ingatlanokkal kapcsolatos energetikai elvárások azonban szigorodtak, ami sokaknak okozhat még problémát. Mutatjuk, miről van szó.

Az NHP Zöld Otthon Hitel keretösszegének bővítése óriási megkönnyebbülés az új építésű ingatlan vásárlását tervezőknek, a bankoknak és az ingatlanprojekteken dolgozó vállalkozásoknak egyaránt. Ugyanis hamar elkapkodták Magyarország legolcsóbb lakáshitelét, a mintegy 200 milliárd forintos keret gyakorlatilag 6 hónap alatt kimerült. Pontosabban ebből 135 milliárdra szerződtek le mostanáig, viszont a még folyamatban lévő igénylések együttes összege lefedi a maradék 65 milliárd forint összeget.

NHP Zöld Otthon hitel vs piaci lakáshitel

Elviekben, ha elfogyott a keretösszegből 120 milliárd Ft, akkor a maradék 80 milliárd Ft-ot az MNB az addigi fogyás alapján az egyes bankokra allokálja. Jelen helyzetben azonban gyakorlatilag erre már nem igazán kerülhet sor, hiszen a folyamatban lévő igényléseket is figyelembe véve a telje keretösszeg kimerült. Vagyis az újonnan érkezők bizony hoppon maradtak volna, ha az MNB nem folytatja a Zöld Otthon Programot.

Rajtuk kívül az ingatlanokat építő vállalkozások is rendkívül nehéz helyzetbe kerültek volna, hiszen a bőven 1 millió Ft feletti budapesti négyzetméterárakat saját megtakarításból csak kevesen képesek kifizetni. A magyarországi lakáshitelezésnek is satufékezést jelenthetne a program gyors kifutása, amit jól mutat, hogy a februárban mért 104 milliárd forint lakáshitel-kihelyezés 38%-a valamilyen támogatott konstrukció, csok-hitel vagy zöld hitel volt.

Nem véletlen a zöld hitel népszerűsége, hiszen az állami támogatásnak köszönhetően legfeljebb 2,5%-os lehet a kamat, ráadásul a verseny hatására egyes bankok még ez alá is hajlandók voltak bemenni. Ez persze óriási pénzügyi előnyt jelent az új építésű ingatlant hitelfinanszírozással vásárlók számára, ami 70 millió Ft-os hitelösszegnél csaknem 30 millió Ft nyereséget jelent teljes visszafizetésben! Ráadásul a zöld lakáshitel az egyetlen olyan államilag támogatott hitelkonstrukció, amelynél nincs a meglévő vagy vállalt gyermekekkel, az igénylő korával vagy családi állapotával kapcsolatos elvárás.

Hirdetés

Hirdetés

Szigorodtak az energetikai elvárások

Az óriási érdeklődés miatt a keretösszeget 100 milliárd forinttal megemelték, a feltételek azonban valamelyest szigorodnak. Az nem változott, hogy továbbra is csak új lakás, ház vásárlásához, építéséhez igényelhető a támogatott hitel, mégpedig kizárólag alacsony energiaigényű ingatlanokat lehet megfinanszírozni a kölcsönből. Szigorúbb lett azonban az energetikai elvárás. Az energetikai tanúsítvány minősítése alapján a jövőben is „BB” kategóriát kell elérnie az ingatlannak, ám emellett az épület primer energiafelhasználása nem haladhatja meg a 80 kWh/m2/év értéket. (Ez korábban 90 kWh/m2/év volt.)

Az NHP Zöld Otthon Hitel régi és új feltételei

A Bankmonitor szakértői szerint ez azt jelenti, hogy akiknek már befogadott igénylése van, és még belefér a 200 milliárdos keretbe, annak a 90 kWh/m2/év határértéknek kell megfelelnie, míg akinek már csak a plusz 100 milliárdból jut, arra a szigorúbb elvárások lesznek érvényesek. Többet egyelőre nem lehet tudni, az NHP Zöld Otthon Hitel terméktájékoztatójából derülnek majd csak ki a technikai részletek. Akinek eddig nem fogadta be a hiteligénylését valamelyik bank, az viszont szinte biztosan a szigorúbb feltételekre készülhet, így ha nincs még aláírt adásvételi szerződése, akkor az ingatlan energetikai paramétereit mindenképpen célszerű aláírás előtt ellenőrizni, mert ez határozhatja meg a finanszírozási költséget.

Jelenleg azonban egyetlen bank sem fogad be zöld hitel igénylést (a mai napon a Takarék is zárta a kapuit), ám aki szeretne a jövőben ilyet igényelni, az jó, ha startra készen áll, mert a plusz 100 milliárd forintért komoly verseny várható.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés