Sokan akartak júniusban lakást venni. Lehet, hogy az árcsökkenés miatt?

Sokan akartak júniusban lakást venni. Lehet, hogy az árcsökkenés miatt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-07-17
 

Hiába az idei évre várható, akár 7-10%-os gazdasági visszaesést prognosztizáló jóslatok, a jelentős számú munkanélküli, az ingatlanpiac idén júniusban már jobban teljesített, mint egy évvel korábban. Ebben közrejátszhatott az is, hogy több területen már csökkentek az ingatlanárak, miközben a hitelek sem lettek drágábbak. Ráadásul a korábban jósolt kamatemelkedés is várat még egy ideig magára, ami miatt a rövidebb időre fixált kamatú lakáshitelek ismét vonzóbbak lehetnek.

Idén júniusban több használt lakás cserélt gazdát a Duna House friss becslése szerint, mint 2019-ben, bár a 2018 júniusi tranzakciószámtól még ez is messze van. Ebből persze még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni azt illetően, hogy miként is alakul majd a teljes 2020-as év, hiszen júniusig így is csaknem 23%-os a lemaradás tavalyhoz képest.

Használt lakás adásvételek száma 2020. január és június között a Duna House becslése szerint

Egyértelműen látszik azonban, hogy a vevői oldal erősödik, a keresleti ár pedig olyan, amire az eladók közül is mind többen hajlandók rábólintani. Az alábbi táblázatunkból kiderül, hogy éves alapon több helyen és lakástípust illetően is csökkentek az árak, ami leginkább az elmúlt években elképesztő mértékben dráguló paneleknél érhető tetten. Budapesten például a pesti oldalon 5,2%-kal csökkentek a négyzetméterárak egy év alatt, míg Budán 1,5% volt a visszaesés.

A téglalakásoknál már nem ennyire egyértelmű a helyzet, ugyanis Kelet-Magyarországon ezeknél jelentős drágulást (+14%) láthatunk, aminek alig felére volt képes a nyugat-magyarországi lakáspiac. Ezzel szemben Budán és Pesten egyaránt csökkentek a téglalakások átlagos négyzetméterárai, amivel egyedül a belvárosi rész volt képest az adatok szerint szembe menni a maga 7,2%-os drágulásával. Ez utóbbi már csak azért is érdekes, mert közben az átlagos lakásár csökkent, ami arra utal, hogy a főváros központi részein a kisebb ingatlanok iránt nőtt meg mostanság a kereslet.

Használt lakások értékesítési ára

A lakáspiac mostani élénkülésében az árcsökkenésen túl a továbbra is olcsó lakáshiteleknek is fontos szerepük van. A jelenlegi helyzet kettős, ugyanis a bankok a korábbiaknál szigorúbb feltételekkel hiteleznek: például nem fogadják el a készpénzes és a külföldi jövedelmet, mint ahogy a megadható maximális hitelösszeget is konzervatívabban állapítják meg. Aki viszont a jelenlegi helyzetben is hitelképes, az éppen olyan kamattal juthat lakáshitelhez, mint a koronavírus veszélyhelyzet előtt, ráadásul egy esetleges kamatemelkedés esélye is csökkent a közeljövőben. Emiatt előtérbe kerültek az 5-10 éves kamatperiódusú hitelek, hiszen ezeket lényegesen olcsóbban kínálják a bankok, mint a kamatemelkedés kockázatát teljes egészében kiküszöbölő, végig fix kamatú termékeket.

Egy 15 millió forintos lakáshitel havi törlesztője és teljes visszafizetése különböző kamatperiódusok esetén

Látható, hogy egy 10 éves kamatperiódusú, 15 millió forintos lakáshitel havi törlesztője körülbelül 9 ezer forinttal kevesebb, mint egy végig fix kamatú terméké, ami két évtized alatt nagyjából 2,5 millió forint pénzügyi előnyt jelent visszafizetésben. Az 5 éves kamatperiódusú hitel törlesztője ennél is alacsonyabb, ám itt a nagyobb kamatkockázat mellett a szigorúbb JTM szabályról sem szabad megfeledkezni. Míg egy legalább 10 éves kamatperiódusú hitelnél ugyanis az igazolt havi nettó jövedelem 50%-a is lehet a havi törlesztő, addig az 5 éves kamatperiódusnál 35% a plafon. Emiatt pedig előfordulhat, hogy valaki a jövedelme alapján nem kaphatja meg a kívánt hitelösszeget.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés