Sokan megtanulhatták, milyen a bankkártya nélküli lét!

Sokan megtanulhatták, milyen a bankkártya nélküli lét!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-04 Frissítve: 2021-07-01
 

Tízezrek életét keserítette meg egy technikai hiba pénteken, ugyanis a Visa kártyákkal világszerte nem lehetett fizetni órákig (péntek késő délutántól szombat reggelig), megoldásként  az ATM-es készpénzfelvétel vagy egy alternatív (nem-Visa) kártya segített. A történettel nem foglalkoznánk, ha nem lett volna olyan nagy hatással az emberekre az ügy, köztük az egyik munkatársunkra.

Nézd meg aktuális bankszámla akciónkat, amivel a bank fizet neked az első évben!

Történt ugyanis, hogy MÁV-jegyet akart venni pénteken kicsivel 6 óra előtt egy munkatársunk, aki a banki fizetési felületen még végig tudott menni (a Visa külön biztonsági SMS-ét is megkapta), azonban a fizetést elutasították 17:55-kor a következő indokkal: „kártyájával biztonsági okok miatt sikertelen kártyahasználat történt”.

Nem lacafacázott emberünk, szerencséjére volt egy Maestro kártyája, így nekifutott még egyszer a fizetési műveletnek és azt már engedte a rendszer. Ez alapján lehetett tudni, hogy nem az internetes fizetést biztosító banki rendszerben és nem is a MÁV rendszerében volt probléma.

Némi utánajárás után tudta csak meg kollégánk, hogy egész Európában (sőt a twitteren világszerte számoltak be hasonló eseményekről) lehaltak a VISA kártyák, sem a netes fizetés, sem a payWave, se a POS-terminálokon való hagyományos fizetés nem ment. Angliában különösen aggasztó volt a helyzet, mert minden 3 fontból 1-et Visa kártyával költenek el. Gondolhatjuk, hogy mekkora fennakadás volt péntek este, főleg röviddel a fizetés megkapása után. Igen, pontosan, hosszú sorok az ATM-ek előtt, meg hasonlók.

Forrás: BBC

A Visa hivatalos közleményére péntek késő estik kellett várni, amiben elismerték, hogy rendszerhiba miatt egész Európában akadozik a fizetés a kártyáikkal. Rögtön elnézést kértek és arról írtak, hogy közel normál üzletmenetre tértek vissza. Szombat reggel közzétették, hogy minden visszatért a régi kerékvágásba és a kártyák használhatók. Mint írták, az európai rendszerükben hardverhiba miatt álltak le a fizetések és nem történt illetéktelen behatolás vagy rosszindulatú támadás.

Ami biztos, hogy vasárnap délután már azzal a Visa kártyával is lehetett fizetni egy MÁV-jegyet, amivel pénteken még nem ment a fizetés. A hiba elhárítása tehát megtörtént, de ettől még elég sok pótlólagos problémával kell megküzdenie a kártyatársaságnak.

Csak néhány ezek között:

  • többen beszámoltak arról, hogy a hibaüzenet ellenére a számlájukon a bank befoglalta a fizetési összeget (akár többször is), a Visa szerint, ha ezek a megkezdett tranzakciók a hiba miatt nem teljesülnek, akkor természetesen nem terhelik meg az összeggel a kártyabirtokos számláját,
  • néhány kártyabirtokosnál vannak olyan függőben lévő tranzakciók (hotelfoglalás vagy éppen autóbérlés letétje például), melyek miatt a kártyát nem lehet rendesen használni, ezt is igyekeznek minél korábban megoldani,
  • a hitelkártyák visszatérítést szoktak adni, nagy kérdés, hogy aki nem tudott a kártyájával fizetni, pedig járt volna rá a visszatérítés, azzal mi lesz,
  • az ügyfelek és a hatóságok vélhetően választ akarnak majd kapni, hogy miként fordulhatott elő az eset, hogy a digitalizáció korában több országban is megbénuljon a kártyás fizetés.
Hirdetés
Hirdetés