Sokan recept nélkül kockáztatnak, pedig fertőzhet!

Sokan recept nélkül kockáztatnak, pedig fertőzhet!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-08 Frissítve: 2018-07-02
 

Megfelelő recept nélkül pénzügyi döntéseket hozni fájó kockázatokkal és mellékhatásokkal járhat. Egy felmérés szerint a megtakarítással rendelkezők jó része úgy veti bele magát egy-egy befektetésbe, hogy nem méri fel kellőképpen annak kockázatát, de sokan még a saját kockázattűrő képességükkel sincsenek tisztában. A Bankmonitor a kóros pénzkárosodás elkerülése érdekében segít eligazodni a befektetési döntések meghozatala előtt.

Kórkép és környezet

Ha az előzetes kockázatfelmérés elmulasztása a valóságtól elrugaszkodott hozamelvárással párosul, akkor beszélhetünk rossz befektetési döntésről. Korábban is leszögeztük egyik alapszabályunkat, mely szerint nem fektetünk olyan termékbe, amit nem értünk. Ha ez mégis megtörtént, akkor hozamok és eredmények helyett beragadás, borús kilátások és komoly veszteségek várhatnak ránk.

A téves döntések akár hosszabb távon is megfertőzhetik pénzeszközeinket. Kimutatták, hogy a magyarok többsége még mindig előnyben részesíti a családtagok, barátok, ismerősök által elhintett tuti befektetési tippeket a bankok, a pénzügyi szolgáltatók és az internetes összehasonlító portálok pénzügyi tanácsaival szemben.

Történik mindez olyan környezetben, ahol a (15 éven felüli) lakosság 27%-ának nincs bankszámlája, 40% nem rendelkezik semmilyen megtakarítással, 60% nem spórol a nyugdíjas évekre. Az elmúlt évben 282 ezer lakossági bankszámlát szüntettek meg, miközben a bankkártyával rendelkezők jól kimutatható része egyszeri készpénzfelvételre használja a plasztikot.

Tünetek és szövődmények

Az érintettekre jellemző tünetek közé tartozik az olvadó egyenleg tehetetlenül történő bámulása, a gombóc a torokban, az emelkedő pulzusszám és az izzadó tenyér. Aki megégette magát egy rossz befektetéssel, az józan mérlegelés helyett hajlamos egy újabb mellényúlással tetézni a bajt.
A hirtelen hozott, meggondolatlan, „majd most visszajön a pénzem” típusú lépések pénzügyi szövődménye az egyenlegünk ismételt megcsappanása lehet. A ránk nehezedő nyomás alatt nem könnyű kiegyensúlyozott pénzügyi döntést hozni. Ha ez önállóan nem megy, akkor érdemes igénybe venni szakember, szakportál segítségét.

Recept és gyógymód

A Bankmonitor által javasolt recept a megtörtént, valós befektetéseken alapuló „Kockázati teszt” kitöltése. Itt néhány kattintással felmérheted, hogy a befektetési környezet változása milyen reakciót vált ki belőled. A pénzügyi döntéseid alapján – mely lehet tartás, eladás, felezés vagy duplázás – a tényadatok segítségével számszerűsítjük az általad elért eredményt, meghatározzuk a hozzád tartozó kockázati profilt.

Ne feledd, ha felméred, hogy milyen kockázatot tudsz elviselni, máris előnyben vagy a többi befektetőhöz képest. Ennek ismeretében biztonságosabban fektethetsz be, elkerülheted a túlzott kockázatvállalással járó tüneteket. Meglátod majd, hogy az egészséges hozamok és az egyenleged gyarapodása kedvező hatással lesz rád és a környezetedre egyaránt!

Kíváncsi vagy a siker receptjére? Indítsd el a tesztet: Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés