Spórolási lehetőségek a bankszámlán

Spórolási lehetőségek a bankszámlán
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-07-19
 

A bankszámla költségek jelentős, akár éves több 10 ezer forintos költséget jelenthetnek. Ugyanakkor, ha odafigyelünk a költségekre, könnyedén elérhetjük az alacsony, éves 6-7 ezer forintos szintet is. Hogy mit kell ehhez tennünk? Nézzünk gyakrabban a költségekre és legyünk rugalmasabbak a váltásra: sokszor a megoldás bankon belül van és mindössze 1-2 óra befektetéssel, 10 ezrekkel lehetünk beljebb.

A Budapest Bank bankszámla használati szokásokkal és bankszámlaváltással kapcsolatos felmérése felfedte, hogy ritkán követjük, bankszámla költségeinket illetve a bankszámla költségek közül sokat figyelmen kívül hagyunk.

A kutatás szerint közel a magyarok fele csak évente vagy rendszertelenül ellenőrzi számlaköltségeit. Ennek megfelelően, azok, akik nincsenek tekintettel költségeikre, könnyebben esnek áldozatul a bankszámlák költségváltozásainak és nehezebben is reagálnak egy-egy jó lehetőségre. A megkérdezettek mindössze 17%-a vallja, hogy a költségeket folyamatosan figyelemmel kíséri.

koltsgek_ellenorzese_2013.07.19

Igaz, a bankszámlák között eligazodni nem könnyű, hiszen egy-egy számlacsomagra vonatkozó költségeket és tulajdonságokat akár 30 oldalnyi hirdetményből kell összeolvasni. Erre utal az is, hogy 16% kifejezetten nem igazodik el az ajánlatok szerint, arra a kérdésre válaszolva, hogy miért nem hasonlítja össze a bankszámla költségeket.

A költségeket követésének hiánya miatt lehet az, hogy sokan elhanyagolhatónak, érzékelhetetlennek tartják a tranzakciós adó mértékét. Korábbi cikkünkből látszik ugyanakkor, hogy az augusztus 1-vel életbe lépő adó 4-5 ezer forintos éves költséget hozhat egy átlagos számlahasználó számára. Ezt akár bankszámlaváltással, akár a költségekre való odafigyeléssel részben kiszűrhetjük.

A készpénzfelvétel például különösen nagy részt hasíthat ki a számlaköltségekből. Elsősorban ugyan automatából veszünk fel pénzt (ami olcsóbb, mint a bankfióki felvétel), de azt havonta többször, így a díjtétel is többször érint minket. E mellett a készpénzfelvételt terheli a legnagyobb tranzakciós adó is, ami az adó áthárítása miatt egyértelműen a bankszámla tulajdonosoknál jelentkezik. Végeredményben akár éves 10 ezer forintot is fizethetünk készpénzfelvételeinkért, ha nem tartjuk számon a költségeket.

koltsgek_ellenorzese_2_2013.07.19

Váltani pedig igenis lehet

Összességében igen alacsony Magyarországon a bankszámlaváltási hajlandóság. Ezt támasztja alá a kutatás tervezett bankváltással kapcsolatos kérdése is: 56% nyilatkozott úgy, hogy biztosan nem vált a közeljövőben számlát. 34% válasza alapján valószínűleg nem vált, míg mindössze 8% váltana valószínűleg és csak 2% biztosan.

A lakosság közel fele inkább nem, vagy biztosan nem fontolná meg a váltást akkor sem, ha egy egyértelműen kedvezőbb ajánlatot kapna. 31% inkább megfontolná és 20% nyilatkozta csak, hogy biztosan megfontolná a bankváltást egy ilyen helyzetben. A számok magukért beszélnek: nem váltunk szívesen a már használt bankunkról.

bankvaltas_kedvezo_2013.07.19

A váltás pedig több oldalról is támogatott. Az egyszerűsített bankváltás, mint pénzügyi felügyeleti kezdeményezés „hivatalos” oldalról is segíti a folyamatot. E mellett használhatunk internetes összehasonlító oldalakat is, hogy megállapítsuk melyik a számunkra legmegfelelőbb bankszámla. Erre alkalmas a bankmonitor.hu bankszámlaválasztó kalkulátora is:

Sokan ódzkodnak a váltástól annak időigénye miatt. Szintén a miért nem vált bankot kérdésre, 23% választotta a „nincs rá időm” választ. A fenti két segítség mellett, előre bejelentkezéssel közel 2 órát vehet igénybe egy számla megnyitása és valamivel kevesebbet a megelőző számla bezárása (természetesen eltérő tapasztalatok lehetnek egyéni körülményektől függően). Ennyit érdemes lehet rászánnunk, hiszen mint említettük súlyos tízezreket hozhat a váltás hosszú távon.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés