Szabad felhasználású hitel feltételei

Szabad felhasználású hitel feltételei
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-10-16 Frissítve: 2021-10-12
 

Pár millió forint összegű szabadon felhasználható kölcsönre van szükséged, de egyben olcsó megoldást is keresel? Nem feltétlen kell gyorskölcsönre, vagy személyi kölcsönre gondolnod, ezeknél kedvezőbb ajánlatok is léteznek. Már akár 5-6%-os THM-mel is szabad felhasználású hitelhez juthatsz, ha megfelelsz pár feltételnek, ezáltal pedig több mint 1 millió Ft-ot spórolhatsz az összes visszafizetésen!

A személyi hitelek és gyorskölcsönök a nem várt kiadásokra megoldást jelenthetnek, de ezeknél jóval olcsóbb szabad felhasználású hitellehetőség is létezik. A szabad felhasználású hitelekhez ingatlan fedezet és persze megfelelő jövedelem is szükséges, cserében azonban az előbbi kölcsönökhöz képest sokkal kedvezőbb kondíciókat kínálnak.

szabadfelhasználású hitel

Hirdetés

Hirdetés

A szabad felhasználású hitel akkor lehet jó neked, ha:

  • a hiteligényed legalább 1-2 millió Ft
  • megfelelő jövedelemmel rendelkezel
  • ingatlant is tudsz felajánlani, sajátodat, vagy másét (lentebb olvashatod)
  • meglévő hiteleidet elmaradás nélkül törleszted
  • nem szerepelsz a negatív KHR listán (régen BAR lista)

Mi szükséges a szabadfelhasználású hitelhez?

1. Jövedelem

Legyen az bármilyen típusú kölcsön, alkalmazotti munkaviszonyból, vállalkozásból, vagy nyugdíjból származó jövedelemre mindenképpen szükséged van. Ezeken kívül elfogadják még – a teljesség igénye nélkül – példáula a GYES-t, családi pótlékot, bónuszt, cafeteriát is, mint az előbbieket kiegészítő jövedelmeket.

Egy hitelfelvételhez mindig annyi jövedelmet kell igazolnod, hogy a megélhetési kiadásokon és egyéb hiteltörlesztéseken felül biztonsággal visszafizethető legyen minden kölcsön. Általában az igazolt havi nettó bevételek 35-40 % terhelhető hiteltörlesztésekkel.

2. Ingatlan

A szabadfelhasználású hitel is jelzálog típusú hitel, azaz a fedezete ingatlan. Nem elég csak az ingatlannal rendelkezni, jövedelem nélkül a hitelfelvétel nem fog menni. E két feltételt együtt vizsgálják, tehát mind a jövedelem, mind az ingatlan szempontjából meg kell felelned.

Ennél a kölcsönnél is igaz, hogy maximum az ingatlan piaci értékének 80%-a lehet az összege, de egyes bankok a szabadfelhasználású hiteleknél szigorúbbak. Ez azt jelenti, hogy ennél a kölcsönnél kisebb mértékben terhelhető a felajánlott ingatlan.

Kié lehet az ingatlanfedezet?

Egy szabadon elkölthető kölcsön fedezete lehet az adós tulajdonában lévő ingatlan, vagy akár más személy tulajdona is. A lényeg, hogy aki ingatlan tulajdonos, de nem adós, hozzá kell hogy járuljon a hitelfelvételhez, alá kell hogy írja a kölcsönszerződést és nem lehet a negatív KHR listán (régen BAR lista). A jövedelmét természetesen nem vizsgálják, csak az adósét és a jövedelmükkel bevont kezesekét.

3. Pozitív hitelmúlt

Ha már rendelkezel, vagy rendelkeztél hitellel, nagyon fontos, hogy azokat hogyan törleszted/törlesztetted. Szintén minden hitelnél vizsgálják, hogy milyen adós voltál eddig, hogyan fizetted a személyi kölcsönödet, vagy hogyan használod a hitelkártyádat. Nem elég tehát, hogy a KHR-ben negatív adóslistán nem szerepelsz (nem vagy BAR listás).

Havi törlesztésű hiteleidnél fontos, hogy pontosan fizeted-e azokat (maximum egy-két nap csúszás megengedett, ha például később kapsz fizetést). Hitelkereteidnél fontos, hogy visszatöltöd-e őket, fiezted-e a hitelkártyád minimum összegét és hogy mennyire meríted le azokat (azokból élsz, vagy csak esetenként, kisebb összegben használod a kereteidet).

Ezekre ügyelj a szabad felhasználású hitel felvétele előtt!

  • Ha a pénzből lakást fogsz venni, lakáshitelt válassz! A lakáshitelek kamata kedvezőbb, mint a szabadfelhasználású hiteleké és a megvásárolandó ingatlant vonhatod be fedezetnek.
  • Ha nem használt hitelkártyád van, vagy a folyószámla hitelkeretedhez hozzá sem nyúlsz, inkább zárd le őket a hitelfelvétel előtt! Ezek is befolyásolják ugyanis a hitelképességedet.
  • Ha kiszámítható törlesztőrészletet szeretnél, hosszabb ideig fix kamatot válassz, így akár évekre rögzítheted a hitel havi kiadását!

Fontos, hogy ha szükséged van szabad felhasználású kölcsönre, a lehető legjobbat válaszd. Néhány százalékpontos különbség is óriási összeget jelenthet a teljes visszafizetésben. Egy jó döntéssel egy havi fizetésed simán megspórolhatod. Mielőtt szabad felhasználású hitelt választasz, hasonlítsd össze őket kalkulátorunkkal, és kérd szakértőnk segítségét.

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb jelzáloghitelt, használd kalkulátorunkat itt.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés